Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen stödjer Näringslivets Internationella Råd med 9,7 miljoner kronor för att stärka Ukrainas räddningstjänst

Publicerad

Regeringen bidrar med 9,7 miljoner kronor till Näringslivets Internationella Råd (NIR) för projekt i Ukraina. Projektet ska stödja utvecklingen och samordningen av Ukrainas 112-system för att stärka Ukrainas motståndskraft och räddningstjänstens kapacitet. Projektet bidrar även till att stärka Ukrainas EU-integration.

– Ett effektivt och välorganiserat 112-system är en förutsättning för att rädda liv i Ukraina, särskilt då ryska attacker mot civila och civil infrastruktur i landet gjort att behovet ökat markant. Genom stödet stärker vi den ukrainska räddningstjänstens kapacitet på både kort och lång sikt. Beslutet är en viktig del av det långsiktiga stödet till Ukraina och utgör en investering i Ukrainas framtid, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har inneburit en ökad belastning på Ukrainas räddningstjänst. Ukrainas räddningstjänst spelar en avgörande roll för att rädda liv och behöver stärkas för att hantera det stora behovet. Inom ramen för projektet ska NIR stödja utvecklingen och hanteringen av Ukrainas 112-system samt stärka samordningen mellan aktörer inom räddningstjänsten. På så vis kan räddningstjänstens ledtider från larm till räddningsinsats förkortas och fler liv räddas. 

Genom att stärka den organisatoriska kapaciteten i Ukraina att hantera och driva ett 112-system i linje med EU-standarder bidrar projektet även till Ukrainas EU-anslutning.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och uppbyggnad. Sedan februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande mer än 52 miljarder kronor till olika insatser för att stötta Ukraina (11 juli 2024). Tillsammans med EU och FN har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd.

Laddar...