Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige tar plats i den internationella givarkoordineringsplattformen för Ukrainas uppbyggnad

Publicerad

Sverige välkomnades den14 februari som ny medlem i styrkommittén för den internationella givarkoordineringsplattformen, Multiagency Donor Coordination Platform for Ukraine (MDCP).

– Sveriges nyblivna medlemskap i givarsamordningsplattformen för Ukraina är ett erkännande på Sveriges kraftfulla och långsiktiga engagemang. Det är glädjande att vi nu kan vara med och bidra till utformningen av det internationella stödet från insidan. Det handlar dels om stora volymer bistånd men också om att bereda väg för svenska, ukrainska och internationella företag genom att stimulera handel och näringsliv för att delta i uppbyggnaden av Ukraina, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Sverige har inbjudits som ny medlem i styrkommittén till följd av det omfattande svenska stödet till Ukraina. Sverige ingår därmed MDCPs innersta krets tillsammans med G7-länderna, EU-kommissionen, Ukraina och internationella finansiella institutioner som Världsbanken och IMF. Andra länder som inbjudits att delta i den utökade styrkommittén är Nederländerna, Norge och Sydkorea. 

Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Spanien deltar som observatörer. 

Bakgrund

MDCP skapades i januari 2023 på initiativ av G7-länderna, EU-kommissionen och Ukraina. Syftet är att samordna de stora stödinsatserna för Ukraina gällande omedelbara finansieringsbehov och framtida uppbyggnad. Samordningen ska försäkra effektivitet i planering och genomförande.

Under 2023 möttes styrkommittén sju gånger och inför det första mötet 2024, vilket hålls digitalt, har kretsen utvidgats med fyra länder samt en grupp observatörsländer.

Den ryska storskaliga invasionen av Ukraina fortsätter att orsaka stort lidande, många civila dödsoffer, omfattande skador på infrastruktur och tillgångar, och medför allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser.
I G7 ingår Frankrike, Italien Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...