Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Margot Wallström Utrikes­minister
Peter Eriksson Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Ann Linde Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • Agenda 2030 och Sahel på möte om EU:s utvecklingspolitik

    Peter Eriksson
    Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete företrädde Sverige i EU:s utrikesråd 16 maj. Mötet handlade bland annat om klimatarbetet inom ramen för Agenda 2030 och utvecklingen i det afrikanska området Sahel. Foto: Europeiska rådet

    Klimatfrågorna inom Agenda 2030 och Sahelregionen i Afrika var några av frågorna som diskuterades när EU-ländernas ministrar för utvecklingsfrågor träffades i Bryssel 16 maj. Även Ebola-utbrottet i Demokratiska republiken Kongo lyftes på begäran av Sverige.

  • Program för statsbesöket till Irland

    Kungen och drottningen avlägger statsbesök i Irland den 22–24 maj 2019 på inbjudan av president Michael D. Higgins. Den svenska regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreteraren i Socialdepartementet Maja Fjaestad.

Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag

Utrikesdeklarationen 2019

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Margot Wallström den 13 februari.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Vad har Sverige gjort i FN:s säkerhetsråd? Hur förbereder vi oss för statsbesök? I UD-poddens tredje säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, andra säsongen leddes som denna säsong av Kristoffer Triumf. Du hittar även de avsnitten längre ner.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 8568 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida