Innehåll från Utrikesdepartementet
Totalt 7491 träffar.
-
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa står värd för nordiskt biståndsministermöte inom N5
Den 18 september bjuder bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa in till ett nordiskt biståndsministermöte i Stockholm. Mötet äger rum inom ramen för Sveriges ordförandeskap i det informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan de nordiska länderna (N5). På dagordningen står stöd till Ukraina, kopplingar mellan migration och bistånd, stöd till fria och rättvisa val, den globala gröna omställningen och nordisk samverkan med den privata sektorn inom innovationsfrågor.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern och justitieministern reser till Turkiet för samtal om terrorismbekämpning och gängkriminalitet
Onsdag den 18 september reser utrikesminister Maria Malmer Stenergard och justitieminister Gunnar Strömmer till Turkiets huvudstad, Ankara, för att inleda Sveriges och Turkiets säkerhetsdialog, Security Compact. Formatet är ett sätt för länderna att diskutera säkerhetssamarbete och internationella frågor.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Maria Malmer Stenergard, Justitiedepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringen justerar biståndsramen från 2026
Sverige har i dag en treårig biståndsram som uppgår till 56 miljarder kronor per år och som löper till och med 2025. I budgetpropositionen för 2025 föreslås ramen för perioden 2026–2028 uppgå till 53 miljarder kronor per år. Sverige är därmed fortsatt en av de mest ambitiösa biståndsgivarna i världen. Genom en flerårig ram skapas förutsägbarhet. Utöver biståndet har Sverige tidigare beslutat om en ram för stöd till Ukraina som uppgår till 25 miljarder kronor per år för åren 2024–2026. Sveriges internationella engagemang är fortsatt mycket stort.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Riksrevisionens rapport om Sveriges internationella bistånd – uppföljning, utvärdering och rapportering, Skr. 2024/25:4
I denna skrivelse redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och rekommendationer som Riksrevisionen har redovisat i rapporten Sveriges internationella bistånd – uppföljning, utvärdering och rapportering (RiR 2024:4).
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard träffade utrikesminister Elina Valtonen i Helsingfors
I fredags besökte utrikesminister Maria Malmer Stenergard Helsingfors för möte med Finlands utrikesminister Elina Valtonen.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Svenska diplomater har återvänt till Pyongyang
Svenska diplomater har återvänt till Pyongyang, Nordkorea, efter att ha varit omlokaliserade till Stockholm sedan 2020 med anledning av lokala pandemirestriktioner. Ambassadör i Pyongyang är Andreas Bengtsson sedan 2021.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard besöker Helsingfors för möte med utrikesminister Elina Valtonen
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard reser till Helsingfors den 13 september för att möta Finlands utrikesminister Elina Valtonen. På dagordningen står samtal om regionalt samarbete, Nato och stödet till Ukraina. Besöket i Helsingfors är den första resa Maria Malmer Stenergard gör som Sveriges utrikesminister.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringens ärendeförteckningar vecka 37, 2024
Till regeringssammanträdet torsdag den 12 september.
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Ny kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet
Regeringen har utnämnt Dag Hartelius till kabinettssekreterare vid Utrikesdepartementet. Diana Janse och Håkan Jevrell behåller sina befattningar som statssekreterare för utvecklingssamarbete respektive för handel och främjande hos bistånds- och utrikeshandelsministern.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Statsminister Ulf Kristersson presenterade förändringar i regeringen
Idag, tisdagen den 10 september, i samband med regeringsförklaringen berättade statsminister Ulf Kristersson om förändringar i regeringen. Två nya statsråd och fyra statsråd som byter ministerpost.
-
Propositionsförteckning hösten 2024
Propositioner avsedda att lämnas under tiden från 10 september 2024 till mitten av januari 2025.
Publicerad · Informationsmaterial från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Avtal mellan regeringarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige om samarbete på försvarsmaterielområdet, SÖ 2017:2
Arvidsjaur den 10 mars 2015
Regeringen beslutade den 21 november 2013 att underteckna avtalet. Regeringen beslutade den 28 januari 2016 att ratificera avtalet. Ratifikationsinstrumentet deponerades den 22 mars 2016 hos utrikesministeriet i Oslo. Avtalet trädde i kraft den 30 mars 2017 och ersatte då avtalet av den 9 juni 2001 (SÖ 2002:9) avseende stöd för industrisamarbete på försvarsmaterielområdet.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Fler investeringar och bättre kompetensförsörjning
Sverige behöver en högre ambitionsnivå för att attrahera internationell kompetens och investeringar i syfte att säkerställa framtidens jobb, tillväxt och konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 föreslår därför regeringen en rad tillväxtreformer för ett rikare och mer konkurrenskraftigt Sverige, med särskilda satsningar på talangattraktion liksom på investeringsfrämjande.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Utrikesdepartementet
-
2007 års internationella Nairobikonvention om avlägsnande av vrak, SÖ 2018:3
Nairobi den 18 maj 2007
Regeringen beslutade den 12 oktober 2017 att ansluta till konventionen och i samband därmed avge en förklaring enligt artikel 3.2 i konventionen av innebörd att utvidga konventionens tillämpningsområde till vrak som finns på Sveriges territorium, inbegripet territorialhavet. Anslutningsinstrumentet deponerades den 3 november 2017 hos Internationella sjöfartsorganisationens generalsekreterare i London. Konventionen trädde i kraft den 14 april 2015 och för Sverige den 3 februari 2018.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Konvention för bekämpande av brott på den internationella civila luftfartens område, SÖ 2018:4
Peking den 10 september 2010
Regeringen beslutade den 24 maj 2018 att ratificera konventionen och i samband därmed avge en förklaring enligt artikel 21.4 b i konventionen av innebörd att Sverige förbehåller sig rätten att tillämpa artikel 1.4 d i enlighet med principerna i svensk strafflagstiftning om ansvarsfrihet i familjerelationer. Ratifikationsinstrumentet deponerades den 12 juli 2018 hos Internationella civila luftfartsorganisationens generalsekreterare i Montréal. Konventionen trädde i kraft den 1 juli 2018 och för Sverige den 1 september 2018.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Sverige utökar stödet till värme- och elförsörjningen i Ukraina med 500 miljoner kronor
Regeringen har beslutat om ett stöd på ytterligare 500 miljoner kronor för värme- och elförsörjning i Ukraina. Stödet beräknas av Världsbanken kunna bidra till att generera el till 185 000 människor, och blir därmed ett av Sveriges hittills största bidrag till ukrainsk energiförsörjning.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Johan Forssell, Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Nya ambassadörer till Sverige
Följande ambassadörer överlämnade onsdagen den 4 september 2024 sina kreditivbrev till H.M. Konungen: Tserendorj Munkh-Ulzii från Mongoliet, Bilal Hayee från Pakistan, Nana Rosine Aurélie Ivouba från Republiken Kongo och Samantha Job från Storbritannien.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Regeringens ärendeförteckningar vecka 36, 2024
Till regeringssammanträdet torsdag den 5 september.
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Johan Forssell stod värd för besök av Turkiets handelsminister Ömer Bolat
Den 3 september tog bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell emot Turkiets handelsminister Ömer Bolat. Syftet med besöket var att främja dialogen mellan Sverige och Turkiet inom ramen för Joint Economic and Trade Committee (JETCO).
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Utrikesdepartementet