Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • Pressträff med utrikesministern 4 november 2020

    I dag, onsdag den 4 november, höll utrikesminister Ann Linde digital pressträff med anledning av det amerikanska valet.

  • Samtal om kvinnor, fred och säkerhet i samband med 20-årsjubileet av resolution 1325

    Utrikesminister Ann Linde deltar i ett samtal om kvinnor, fred och säkerhet tillsammans med Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna och Anette Widholm Bolme, specialist på kvinnor, fred och säkerhet på Sida. Samtalet leds av Carl Skau, enhetschef på UD:s enhet för FN-politik, konflikt och humanitära frågor, och sker i samband med att FN:s säkerhetsråd debatterar och uppmärksammar att det är 20 år sedan resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet antogs.

  • Sverige och FN:s livsmedelsprogram (WFP) fördjupar samarbete kring hungerkrisen i coronapandemins spår

    Den 21 oktober höll Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete en pressträff tillsammans med David Beasley, WFP:s exekutivdirektör.

Foto: KristianPohl/Regeringskansliet.

Ann Linde presenterar utrikesdeklarationen 2020

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Ann Linde den 12 februari.

Ninni Andersson/Regeringskansliet.

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Foto: Regeringskansliet/Christian Ugge

UD-podden säsong 5

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Vilken roll spelar vårt bistånd, när avråder UD från resor och vad gör en utrikesminister om dagarna? I UD-poddens femte säsong reder programledare Kristoffer Triumf tillsammans med UD-medarbetare ut dessa frågor och många fler.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 9295 träffar.