Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Utrikesminister Tobias Billström reser till Oslo för Natos informella utrikesministermöte

  Den 31 maj – 1 juni deltar utrikesminister Tobias Billström i Natos informella utrikesministermöte i Oslo. Mötet utgör en del av förberedelserna inför Natos toppmöte i Vilnius i juli i år.

 • Transatlantiskt högnivåmöte mellan EU och USA i Luleå

  • Forssell pratar i en mikrofon inför pressen

   Den 30–31 maj stod Sverige värd för ett möte inom handels- och teknikrådet, TTC, mellan EU och USA. Mötet ägde rum i Luleå och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell var en av regeringens representanter på mötet.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  • Blinken pratar och skrattar under ett möte.

   En av huvuddeltagarna på TTC-mötet i Luleå var USA:s utrikesminister Antony Blinken.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  • Forssell, Busch och Billström intervjuas av pressen.

   På TTC-mötet i Luleå den 30-31 maj representerades regeringen av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikesminister Tobias Billström.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  Den 30–31 maj står Sverige värd för ett möte inom handels- och teknikrådet mellan EU och USA, Trade and Technology Council (TTC), inom ramen för det svenska EU ordförandeskapet. TTC är det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels-, ekonomi- och teknikfrågor. Mötet äger rum i Luleå och är det fjärde av sitt slag.

 • Pressträff i Luleå med USA:s utrikesminister Antony Blinken

  Billström, Blinken och Kristersson hälsar på varandra utomhus
  Stödet till Ukraina, den svenska Natoprocessen och Kina stod på agendan när statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström tog emot USA:s utrikesminister Antony Blinken i Luleå den 30 maj. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  Tisdag den 30 maj besökte USA:s utrikesminister Antony Blinken Sverige. Under besöket hölls ett möte mellan utrikesminister Blinken, statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström på F 21 i Luleå. Efter mötet hölls en pressträff.

Illustration: Regeringskansliet

Sverige och Nato

Den 22 mars 2023 godkände riksdagen regeringens proposition om Sveriges medlemskap i Nato. När alla medlemsstater har ratificerat ansökan kan Sverige bli medlem i Nato.

Här kan du läsa om Sveriges väg in i Nato och Sveriges och Natos historia.

Illustration: Regeringskansliet

Ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina

Den 24 februari 2023 var det ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Sverige har sedan dess bidragit med humanitärt, militärt och civilt stöd till Ukraina. Sedan regeringens tillträde har det militära stödet till Ukraina mer än tredubblats. Tillsammans med EU har Sverige under året i flera omgångar fattat beslut om omfattande sanktioner mot Ryssland. Sverige kommer fortsätta stödja Ukraina, så länge det behövs.

Foto: UN Photo

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt. Här kan du läsa mer om Sveriges samarbete med omvärlden.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6665 träffar.