Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Per Olsson Fridh Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • UD häver avrådan till Ukraina och återinför avrådan till Rwanda och Thailand

  UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den befintliga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Dagens beslut innebär att avrådan från icke nödvändiga resor till Ukraina hävs med omedelbar verkan. Samtidigt återinförs avrådan från icke nödvändiga resor till Rwanda och Thailand.

 • Reseavrådan med anledning av pandemin förlängs till den 1 september men ytterligare undantag görs

  UD förlänger avrådan från icke-nödvändiga resor till de flesta av världens länder till den 1 september. Samtidigt häver UD avrådan för ytterligare länder och områden som lagts till EU:s undantagslista. Från och med den 24 juni hävs därför avrådan från icke nödvändiga resor till Albanien, Libanon, Nordmakedonien, Serbien, USA samt Hongkong, Macao och Taiwan.

 • Ann Linde presenterar nya landrapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Europa

  Idag publicerar UD 14 nya landrapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i Europa. Rapporterna är ett viktigt utrikespolitiskt verktyg för att främja ökad respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

 • Ett samtal om att stärka demokrati och mänskliga rättigheter på internet

  Den 16 juni träffade statsråden Ann Linde, Amanda Lind och Anders Ygeman representanter från Google, Facebook, Civil Rights Defenders och Nadja Dolata i ett samtal modererat av Emanuel Karlsten.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utrikesdeklarationen 2021

Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Regeringskansliet

Sveriges ordförandeskap i OSSE

Det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer under året att arbeta för att organisationens viktiga roll att bidra till säkerheten i regionen ska stärkas. För Sverige och alla andra deltagarstater utgör de åtaganden som ligger till grund för OSSE grundstenarna för vår gemensamma säkerhet.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Foto: Regeringskansliet/Christian Ugge

UD-podden säsong 6

I sjätte säsongen av UD-podden diskuteras varför Sverige ger så mycket bistånd, vilken roll en ambassad får när en katastrof inträffar, hur Sverige jobbar för att stärka demokratin världen över, hur Sverige kan påverka genom handel och naturligtvis om Sveriges ordförandeskap i OSSE – vad vill regeringen uppnå med det?

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 9607 träffar.