Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Peter Eriksson Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Regeringen deltar vid öppnandet av FN:s generalförsamling 17–30 september

  Vy över FN:s generalförsamling.
  Tijjani Muhammad-Bande, ordförande i FN:s generalförsamling. Foto: UN Photo/Kim Haughton.

  Nästa vecka reser statsminister Stefan Löfven, klimat- och miljöminister samt vice statsminister Isabella Lövin, utrikesminister Ann Linde och ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson till öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

 • Nya statsråd i regeringen

  Närbild på Ann Linde och Anna Hallberg sida vid sida.
  Utrikesminister Ann Linde och utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg. Foto: Regeringskansliet/Julia Kviberg

  Vid riksmötets öppnande i eftermiddag presenterade statsminister Stefan Löfven regeringsförklaringen. Statsministern presenterade också nya statsråd i regeringen. Ny utrikesminister och chef för Utrikesdepartementet är Ann Linde. Ny utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor är Anna Hallberg.

Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag

Utrikesdeklarationen 2019

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Margot Wallström den 13 februari.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Hur kommer det sig att Jemenkonsultationerna hölls i Sverige? Vad gör man på jobbet som vicekonsul i Thailand? I UD-poddens fjärde säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, andra och tredje säsongen leddes som denna säsong av Kristoffer Triumf. Du hittar även de avsnitten längre ner.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 8736 träffar.