Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Per Olsson Fridh Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Gulfen, Östliga partnerskapet och Etiopien på EU-möte

  Kabinettsekreterare Robert Rydberg
  Kabinettsekreterare Robert Rydberg företräder Sverige på mötet i EU:s utrikesråd 18 oktober. Mötet handlar bland annat om EU:s relationer till Gulfregionen och prioriteringar för det östliga partnerskapet. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  När EU-ländernas utrikesministrar den 18 oktober står EU:s relation till Gulfregionen på dagordningen. Ministrarna kommer också att diskutera prioriteringarna för det kommande toppmötet om Östliga partnerskapet i december. Konflikten i norra Etiopien och den instabila situationen i Nicaragua är andra frågor vid mötet.

 • Nu pågår världsutställningen Expo i Dubai

  Den svenska paviljongen på Expo2020
  Den svenska paviljongen på Expo2020 Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti

  Den 1 oktober 2021 slog portarna upp till världsutställningen Expo 2020 i Dubai, där uppemot 190 länder deltar under temat ”Connecting Minds – Creating the Future. Utställningen har tre områden: möjligheter, mobilitet och hållbarhet. Sveriges paviljong är i området hållbarhet. Expo 2020 är regeringens enskilt största satsning inom export- och investeringsfrämjandet.

 • UD lyfter den pandemirelaterade reseavrådan

  UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till alla världens länder infördes den 14 mars 2020 till följd av coronapandemin. Det var första gången någonsin ett avrådansbeslut omfattade hela världen. I takt med att läget förbättrats har UD hävt avrådan från resor till en rad länder, framför allt inom Europa. I och med dagens beslut hävs den pandemirelaterade avrådan för resterande länder från och med 1 oktober.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utrikesdeklarationen 2021

Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Regeringskansliet

Sveriges ordförandeskap i OSSE

Det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer under året att arbeta för att organisationens viktiga roll att bidra till säkerheten i regionen ska stärkas. För Sverige och alla andra deltagarstater utgör de åtaganden som ligger till grund för OSSE grundstenarna för vår gemensamma säkerhet.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Foto: Regeringskansliet/Christian Ugge

UD-podden säsong 6

I sjätte säsongen av UD-podden diskuteras varför Sverige ger så mycket bistånd, vilken roll en ambassad får när en katastrof inträffar, hur Sverige jobbar för att stärka demokratin världen över, hur Sverige kan påverka genom handel och naturligtvis om Sveriges ordförandeskap i OSSE – vad vill regeringen uppnå med det?

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 9700 träffar.