Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Margot Wallström Utrikes­minister
Ann Linde EU- och handels­minister
Isabella Lövin Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 45

  Irina Schoulgin Nyoni, ambassadör och biträdande myndighetschef, talar inför FN:s säkerhetsråd
  Irina Schoulgin Nyoni, ambassadör och biträdande myndighetschef vid Sveriges FN-representation i New York, talade under öppen debatt i FN:s säkerhetsråd den 9 november. Temat för debatten var stärkande av multilaterismen och FN:s roll. Foto: UN Photo/Evan Schneider

  Under veckan som gick i säkerhetsrådet hanterades följande: Libyen/sanktioner, Somalia och Eritrea/sanktioner, Somalia/sjöröveri, Syrien/kemvapen, Bosnien och Hercegovina/EUFOR ALTHEA, briefing om polisiärt arbete i FN-insatser, Arriamöte om skydd av miljön i väpnad konflikt, Libyen/UNSMIL, Nordkorea/sanktioner, öppen debatt om multilateralism och FN:s roll. Rådets arbetsgrupp för barn och väpnad konflikt (CAAC) besökte Sydsudan.

 • Brexit, rättsstatens ställning och budget på EU-rådsmöte

  Ann Linde
  Brexit, rättsstatens principer och förberedelser för EU-toppmötet i december är några av frågorna när EU:s ministerråd för allmänna frågor träffas i Bryssel 12 november. EU- och handelsminister Ann Linde företräder Sverige. Foto: EU-representationen

  När EU-ministerråd för allmänna frågor möts 12 november ska de diskutera EU:s långtidsbudget för 2021–2027, rättsstatens principer och brexit. På dagordningen står även förberedelser inför Europeiska rådets möte i december samt EU-kommissionens arbetsprogram för 2019.

Margot Wallström i talarstolen i Riksdagen
Margot Wallström presenterar Utrikesdeklarationen 2018 Foto: Riksdagen/Anders Löwdin

Utrikesdeklarationen 2018

Regeringens utrikesdeklaration presenterades vid 2018 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 14 februari. Det talade ordet gäller.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Bidrar vår utrikespolitik till någon verklig skillnad? Vad talar man med en premiärminister om? I UD-poddens andra säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, du hittar även de avsnitten längre ner.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 8411 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida