Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Peter Eriksson Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Regeringen tar kampen för kvinnors rättigheter

  Fyra ungdomsutbildare som har ryggen mot kameran. På tröjorna står det "Nakambala peer educators".
  Ungdomsutbildare i Zambia inom ramen för ett Sida-projekt om allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Foto: Sida

  Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en högt prioriterad fråga inom ramen för den feministiska utrikespolitiken, inklusive inom utvecklingssamarbetet. I dagarna samlas världssamfundet i Nairobi för att uppmärksamma att det gått 25 år sedan ICPD och för att försöka slutföra det arbete som påbörjades i Kairo. Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete leder Sveriges delegation till FN-toppmötet. Sverige kommer tillsammans med Danmark, Finland, Island och Norge att fortsätta att med kraft stödja, både politiskt och ekonomiskt, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för alla.

 • Utrikesminister Ann Linde deltog vid FN-seminarium inför FN-dagen 2019

  Foto: Diana Qudhaib/Regeringskansliet

  Den 23 oktober, anordnade Svenska FN-förbundet ett seminarium på Stockholms konserthus med tema ”2030 i sikte – så når vi de globala målen” inför FN-dagen som vi firar idag, 24 oktober. Utrikesminister Ann Linde deltog och höll ett tal där hon betonade att internationellt samarbete är vårt främsta verktyg att värna vår gemensamma framtid. Under seminariet tilldelades Olof Skoog Svenska FN-förbundets utmärkelse ”Årets FN-vän 2019” för hans sätt att leda arbetet under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag

Utrikesdeklarationen 2019

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Margot Wallström den 13 februari.

Ninni Andersson/Regeringskansliet.

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Hur kommer det sig att Jemenkonsultationerna hölls i Sverige? Vad gör man på jobbet som vicekonsul i Thailand? I UD-poddens fjärde säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, andra och tredje säsongen leddes som denna säsong av Kristoffer Triumf. Du hittar även de avsnitten längre ner.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 8808 träffar.