Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Margot Wallström Utrikes­minister
Peter Eriksson Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Ann Linde Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Idag uppmärksammar vi trettioårsjubiléet av ”den baltiska vägen”

  Människor står hand i hand och håller i flaggor
  År 1989 såg vi i Sverige med beundran och respekt på när folket i Estland, Lettland och Litauen bildade en mänsklig kedja, som uttryck för sin strävan efter frihet och demokrati. Foto: Kusurija/Wikimedia commons

  Idag är det 30 år sedan de fredliga demonstrationerna i Baltikum, då 2 miljoner människor bildade en 600 kilometer lång mänsklig kedja, för frihet och självständighet för Estland, Lettland och Litauen. För att uppmärksamma detta publicerades artiklar i respektive land av utrikesminister Margot Wallström i lokal dagspress.

  Läs gärna de svenska versionerna här eller följ våra ambassaders konton för att se artiklarna som publiceras på lokala språk.

 • Sverige undertecknar samförståndsavtal med Uruguay

  Foto: Alina Engström/Regeringskansliet

  Kabinettssekreterare Annika Söder och Uruguays vice utrikesminister Ariel Bergamino undertecknade 23 augusti ett samförståndsavtal om att upprätta bilaterala konsultationer för multilaterala frågor. Genom avtalet får Sverige möjlighet att fördjupa samarbetet och koordinera politiska positioner i multilaterala sammanhang med ett viktigt och likasinnat land i Latinamerika.

Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag

Utrikesdeklarationen 2019

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Margot Wallström den 13 februari.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Hur kommer det sig att Jemenkonsultationerna hölls i Sverige? Vad gör man på jobbet som vicekonsul i Thailand? I UD-poddens fjärde säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, andra och tredje säsongen leddes som denna säsong av Kristoffer Triumf. Du hittar även de avsnitten längre ner.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 8686 träffar.