Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister samt ­minister med ansvar för nordiska frågor
Matilda Ernkrans Bistånds­minister

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Ansökan om Natomedlemskap undertecknad och överlämnad

  • Utrikesministern skriver på Sveriges Natoansökan

   Utrikesminister Ann Linde undertecknar den 17 maj en svensk ansökan om Natomedlemskap.

   Foto: Frida Drake/Utrikesdepartementet

  • Sveriges Natoansökan lämnas in till generalsekreterare Jens Stoltenberg

   Ansökningarna överlämnades den 18 maj till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg av ambassadörerna Axel Wernhoff för Sverige och Klaus Korhonen för Finland.

   Foto: Nato

  • Sverige och Finland lämnade in sina Natoansökningar samtidigt

   Sverige och Finland lämnade in sina Natoansökningar samtidigt

   Foto: Nato

  Den 17 maj undertecknade utrikesminister Ann Linde Sveriges ansökan om Natomedlemskap och dagen efter, den 18 maj överlämnades ansökan till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

 • Statsbesök från Finland

  Statsbesök Finland
  Flera människor, bland annat statsminister Magdalena Andersson står på en rad för att ta emot det finska statsbesöket. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  Den 17–18 maj tar Sverige emot Finlands president Sauli Niinistö som avlägger statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten åtföljs av en delegation med representanter för regering och näringsliv.

  Syftet med statsbesöket är att bekräfta de goda relationerna samt lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare.

 • Resultatet av de säkerhetspolitiska överläggningarna presenterades

  Regeringen tog den 16 mars i år initiativ till överläggningar med riksdagens partier för att diskutera det förändrade säkerhetspolitiska läget till följd av Rysslands aggression mot Ukraina. Resultatet av överläggningarna presenterades vid en pressträff fredag den 13 maj.

  Vid pressträffen deltog utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist, Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), och Maria Ferm (MP).

Pressträff Rysslands invasion av Ukraina
Utrikesminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist håller pressträff med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, 24 februari 2022. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Rysslands invasion av Ukraina

Här samlas information om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer.

Ann Linde står i riksdagens talarstol och talar.
Utrikesminister Ann Linde presenterade regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Foto: Riksdagen

Utrikesdeklarationen 2022

Utrikesminister Ann Linde presenterade den 16 februari regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Årets utrikesdeklaration var Ann Lindes tredje som utrikesminister.

Regeringskansliet

UD-podden säsong 7

I sjunde säsongen av UD-podden hör vi bland annat Jonas Westerlund berätta om hur det var att arbeta med ett av UD:s mest krävande uppdrag någonsin – evakueringsinsatsen vid Kabuls flygplats.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 10024 träffar.