Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Per Olsson Fridh Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Israel och Palestina på videomöte

  Ann Linde på pressträff
  Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige när EU-ländernas utrikesministrar möts via video för att diskutera situationen i Israel och Palestina. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Med anledning av den våldsamma utvecklingen i Israel och Palestina träffas i dag EU-ländernas utrikesministrar på ett extrainsatt möte via video. Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige på mötet.

 • Västra Balkan och EU-USA på utrikesministermöte

  Ann Linde i Bryssel efter ett tidigare rådsmöte
  Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige när EU:s utrikesråd möts i Bryssel 10 maj. Utvecklingen på västra Balkan och EU:s relationer med USA är mötets huvudfrågor. Foto: Sveriges EU-representation

  Situationen på västra Balkan är en av frågorna som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor i EU när de möts i Bryssel 10 maj. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ta upp EU:s relationer med USA inför det kommande toppmötet mellan USA och EU i juni samt ha ett informellt videomöte med USA:s klimatsändebud, John Kerry.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utrikesdeklarationen 2021

Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde Regeringskansliet

Sveriges ordförandeskap i OSSE

Det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer under året att arbeta för att organisationens viktiga roll att bidra till säkerheten i regionen ska stärkas. För Sverige och alla andra deltagarstater utgör de åtaganden som ligger till grund för OSSE grundstenarna för vår gemensamma säkerhet.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Foto: Regeringskansliet/Christian Ugge

UD-podden säsong 6

I sjätte säsongen av UD-podden diskuteras varför Sverige ger så mycket bistånd, vilken roll en ambassad får när en katastrof inträffar, hur Sverige jobbar för att stärka demokratin världen över, hur Sverige kan påverka genom handel och naturligtvis om Sveriges ordförandeskap i OSSE – vad vill regeringen uppnå med det?

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 9550 träffar.