Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Ann Linde Utrikes­minister
Peter Eriksson Minister för internationellt utvecklingssamarbete
Anna Hallberg Utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • #GirlsTakeover - Ett globalt initiativ för att främja flickors rättigheter och synliggöra dem som aktörer

    Som ett led i den feministiska utrikespolitiken bidrar UD i år till den globala kampanjen #GirlsTakeover. Det är ett initiativ från organisationen Plan international där flickor från hela världen intar olika maktpositioner i samband med den Internationella Flickdagen den 11 oktober.

  • Utrikeshandelsministern inledde bygget av Sveriges paviljong i Expo 2020

    Expo 2020
    Utrikeshandelsminister Anna Hallberg planterar ett ghaf-träd tillsammans med Najeeb Mohammed Al-Ali, generaldirektör för Expo 2020 Dubai Foto: Expo 2020

    Utrikeshandelsminister Anna Hallberg deltog idag den 8 oktober vid ceremonin för den officiella byggstarten av Sveriges paviljong i världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Istället för ett sedvanligt första spadtag planterade statsrådet träd under ceremonin. Skogen har en central plats i det svenska deltagandet och trädplanteringen följer temat för den svenska paviljongen ”The Forest” och ambitionen att bygga helt i trä för att visa alternativa hållbara byggnadssätt och för att minimera paviljongens klimatpåverkan. I nära samarbete med svenska företag deltar Sverige i världsutställningen som äger rum från den 20 oktober 2020 till den 10 april 2021. Expo 2020 är en av regeringens viktigaste satsningar på export-, investerings- och turismfrämjande. För mer information, se www.expo2020.se.

Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag

Utrikesdeklarationen 2019

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Margot Wallström den 13 februari.

Ninni Andersson/Regeringskansliet.

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Regeringskansliet

UD-podden

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör? Hur kommer det sig att Jemenkonsultationerna hölls i Sverige? Vad gör man på jobbet som vicekonsul i Thailand? I UD-poddens fjärde säsong reder Kristoffer Triumf ut detta och ger lyssnarna chansen att lära känna några av dem som jobbar i Sveriges tjänst utomlands. Första säsongen av UD-podden leddes av journalisten Alexandra Pascalidou, andra och tredje säsongen leddes som denna säsong av Kristoffer Triumf. Du hittar även de avsnitten längre ner.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 8769 träffar.