Hoppa till huvudinnehåll

Vad innebär avrådan – frågor och svar

När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att du noga bör tänka över ditt beslut att resa. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor. Här finns vanliga frågor och svar.

När avråder UD från att resa till ett land?

UD avråder från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationer bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller kan förändras snabbt.

Det kan till exempel handla om politiska oroligheter, våldsamheter, specifika hot eller risk för allvarlig smittspridning. UD kan också avråda från resor på grund av följderna av en naturkatastrof.

En avrådan kan också bero på att det är mycket svårt för UD och ambassaden att hjälpa svenska resenärer på plats, till exempel i konfliktområden.

Vilka olika nivåer av avrådan finns och vad innebär de?

Det finns tre olika nivåer på UD:s reseavrådan:

  • Icke nödvändiga resor – UD avråder från turist- och besöksresor.
  • Alla resor – UD avråder från turist- och besöksresor, arbetsresor och alla andra typer av resor.
  • Uppmaning att lämna landet – UD avråder från alla resor samt uppmanar svenskar att lämna landet. En sådan avrådan utfärdas enbart i situationer med överhängande fara för liv och hälsa.

Vad händer om jag reser till ett land som UD avråder från att resa till?

Anledningen till att UD avråder från att resa till ett land är att det finns en ökad risk att du kan råka illa ut.

Det kan också vara så att UD och ambassaderna har svårt att hjälpa svenska resenärer på plats, till exempel i konfliktområden.

Om du väljer att resa trots att UD avråder gäller normalt inte din vanliga reseförsäkring. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa du bokat. Kontakta ditt försäkringsbolag och reseföretag och ta reda på vad som gäller.

Om UD avråder från att resa till ett land som jag redan har bokat en resa till – kan jag få tillbaka mina pengar?

Särskilda regler gäller för paketresor och sammanlänkade researrangemang. Detta regleras i paketreselagen. Om UD utfärdar en avrådan till ett område som du redan har bokat en paketresa till kan det finnas möjlighet för dig som resenär att få ersättning. Kontrollera vad som gäller med din researrangör. Mer information finns hos Konsumentverket:

Konsumentverkets webbplats Hallå konsument

Hur kan jag ha koll på om UD avråder från att resa till ett land?

På regeringen.se listas alla länder som UD avråder från att resa till:

Länder som UD avråder från resa till

Det är också viktigt att du läser på om säkerhetsläget i stort och vilka hot och risker som finns i det land du ska resa till. Sveriges ambassader ger reseinformation för sina respektive länder på Sweden Abroad.

Tips! Du kan också hålla koll på UD:s avrådan i appen UD Resklar. Ladda ner den så får du aktuell reseinformation och avrådan direkt i fickan.

UD Resklar – reseinformation direkt i fickan

Laddar...