Försvars­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för Sveriges militära försvar och dess stödmyndigheter. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Ansvarigt statsråd

Peter Hultqvist Försvars­minister
Peter Hultqvist Försvars­minister

Aktuellt från Försvarsdepartementet

 • Peter Hultqvist till internationell konferens om stöd till Ukraina

  Torsdag den 11 augusti reser försvarsminister Peter Hultqvist till Köpenhamn för att delta i en internationell givarkonferens för Ukraina. På konferensen deltar försvarsministrar från 17 länder för att diskutera ekonomiskt stöd till Ukraina samt stöd genom försvarsmateriel och militär utbildning.

 • Fördjupat försvarssamarbete mellan Danmark, Norge och Sverige

  De tre ministrarna stående utomhus i Malmö hamn med mikrofoner framför sig.
  Försvarsminister Peter Hultqvist (mitten), Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (vänster) och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (höger) på den pressträff som hölls i samband med deras möte i Malmö. Foto: Försvarsdepartementet

  Den 8 augusti möttes försvarsminister Peter Hultqvist, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram i Malmö. De diskuterade fördjupat samarbete mellan de tre länderna för att bidra till säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen.

 • Sverige utbildar ukrainska soldater i Storbritannien

  M agdalena Andersson och Peter Hultqvist omgivna av militärer utomhus.
  Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på plats hos Försvarsmakten i Boden, där de höll en gemensam pressträff den 7 augusti för att berätta om regeringens beslut att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare. Foto: Försvarsmakten

  Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare, som sedan kan tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga.

 • JEF utökar närvaron i Sverige och Finland

  Peter Hultqvist står utomhus framför ett flygplan och blir intervjuad.
  Försvarsminister Peter Hultqvist på besök på JEF-övningen vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Foto: Viktoria Rinaldo/Försvarsmakten

  Under de kommande månaderna planeras flera övningar i Sverige och Finland inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 5 juli en JEF-övning vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs.

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Totalförsvarsproposition 2021–2025: inriktning av Sveriges försvarspolitik

Regeringen föreslår i propositionen Totalförsvaret 2021–2025 en avsevärd förmågeökning inom såväl det militära som civila försvaret.

Nato-möte
Nato-möte Foto: Nato

Internationella försvarssamarbeten

Sverige har ett omfattande försvarssamarbete med andra stater och organisationer. Dessa samarbeten är en integrerad del av den solidariska säkerhetspolitiken enligt vilken Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra.

Illustration: Försvarsdepartementet

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har ett nära försvarspolitiskt samarbete och samverkar både bilateralt och inom olika internationella forum.

Illustration: Regeringskansliet

EU:s säkerhets- och försvarssamarbete

Sedan 2016 har det skett en snabb utveckling av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och det övriga säkerhets- och försvarssamarbetet. Sverige deltar aktivt i utvecklingen och medverkar i flera olika initiativ på försvarsområdet.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1585 träffar.