Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet inriktar och följer upp Sveriges bidrag till Natos avskräckning och försvar, internationella försvarssamarbeten samt internationella insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

  • Regeringens tre försvars- och säkerhetspolitiska prioriteringar

    Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

    Europa och Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Tre centrala uppgifter för regeringen är att rusta upp totalförsvaret, fullt ut integrera Sverige i Nato samt stötta Ukraina.

  • Sverige förstärker Ukrainas artilleriförmåga

    Regeringen har bemyndigat Försvarets materielverk att upphandla 18 st Archerpjäser för donation till Ukraina. FMV ska även upphandla 5 st artillerilokaliseringsradarsystem av typen Arthur till Ukraina. Sverige bidrar även med finansiering till den ukrainska försvarsindustrin genom det danska initiativet. Regeringens avsikt är också att Sverige ska delta i artillerikoalitionen under Ukraine Defense Contact Group. Det sammantagna värdet av detta artilleripaket är cirka 3 miljarder kronor och är en del av det 18:e militära stödpaketet till Ukraina.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin. Foto: Regeringskansliet

Regeringen tar steg för att införa civilplikt inom vården

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att förbereda införandet av civilplikt inom hälso- och sjukvården. Myndigheten ska också bedöma behovet av civilplikt inom tandvården. Detta initiativ syftar till att stärka vårdsektorns kapacitet vid höjd beredskap och säkerställa att Sverige är rustat för framtida kriser.

 En flaggceremoni vid riksdagen hölls den 18 mars 2024 där statsminister Ulf Kristersson talade tillsammans med H.M. Konungen och riksdagens talman Andreas Norlén.
En flaggceremoni vid riksdagen hölls den 18 mars 2024 där statsminister Ulf Kristersson talade tillsammans med H.M. Konungen och riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sverige i Nato – året som gått

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i försvarsalliansen Nato. Medlemskapet i Nato stärker Sveriges säkerhet, samtidigt som Nato som helhet blir starkare. Nato-medlemskapet har medfört en rad satsningar inom flera politiska områden.

Foto: Viktoria Bank/TT

Svenska Natoinsatser i Polen för stöd till Ukraina

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen om svenskt deltagande i en luftförsvarsoperation för att skydda och upprätthålla säkerheten för det militära och civila stödet till Ukraina. Sverige kommer också att bidra till Natos förstärkta luftrumsövervakning, enhanced Air Policing, i Polen under våren 2025.

Två personer skakar hand med varandra.
Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Polens inrikesminister Tomasz Siemoniak. Foto: Cornelia Norman/Regeringskansliet

Sverige och Polen fördjupar strategiskt partnerskap

Den 19 februari 2025 tog minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin emot Polens inrikesminister Tomasz Siemoniak för bilaterala överläggningar. De båda ministrarna undertecknade en avsiktsförklaring för att ta vidare arbetet med den strategiska partnerskapsöverenskommelsen mellan Sverige och Polen.

Illustration: Regeringskansliet

Försvarsbeslutet 2025–2030

Nu genomförs den kraftfullaste förstärkningen av totalförsvaret sedan kalla kriget. Sverige rustar snabbt i en internationell kontext och gör stora satsningar på både civilt och militärt försvar. Det militära försvaret får tillskott på över 170 miljarder och det civila försvaret över 37,5 miljarder till 2030. De militära försvarsutgifterna kommer att uppgå till 2,6 procent av BNP år 2028. Ett kraftfullt svenskt totalförsvar stärker både Sveriges och Natos säkerhet.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Med stödpaket 18 som presenterades av regeringen den 30 januari 2025 uppgår det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina till cirka 61,9 miljarder kronor (30 januari 2025).

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Försvarsinnovation

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin.

Foto: David Björkén/Northern Panorama

Rymden – en strategisk och operativ domän

Försvarsministern uppgav under det svenska EU-ordförandeskapet 2023 att regeringen ska utveckla en försvars- och säkerhetsstrategi för rymden. Regeringen beslutade 4 juli om en sådan strategi. Försvars- och säkerhetsstrategin för rymden utgör ett komplement till den nationella rymdstrategin med betoning på totalförsvar och säkerhet och stärker försvars- och säkerhetsdimensionen i rymdpolitiken.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1582 träffar.

Laddar...