Försvars­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för Sveriges militära försvar och dess stödmyndigheter. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Ansvarigt statsråd

Peter Hultqvist Försvars­minister
Peter Hultqvist Försvars­minister

Aktuellt från Försvarsdepartementet

 • Försvarsminister Peter Hultqvist stod värd för nordiskt försvarsministermöte på Gotland

  • Kanslichefen vid Finlands försvarsministerium Jukka Juusti, Arnór Sigurjónsson från det isländska utrikesministeriet, försvarsminister Peter Hultqvist, Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen och Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen på gruppbild framför gotländsk kalkstensmur.

   Kanslichefen vid Finlands försvarsministerium Jukka Juusti, Arnór Sigurjónsson från det isländska utrikesministeriet, försvarsminister Peter Hultqvist, Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen och Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

   Foto: Josefin Freij/Regeringskansliet

  • De nordiska ministrarna och representanterna sitter vid bord med flaggor för att signera avtal.

   Sverige, Norge och Finland undertecknade avtal om försörjningstrygghet under Nordefco-mötet på Gotland. Danmark skrev under en avsiktsförklaring om att signera avtalet i ett senare skede.

   Foto: Josefin Freij/Regeringskansliet

  • Helikopterpilot går igenom flygningen med försvarsministrarna framför hkp 16.

   I samband med Nordefco-mötet besökte nordiska försvarsministrarna Gotlands regemente och genomförde en flytur med helikopter 16. Hkp 16 är sedan 2012 Försvarsmkatens medeltunga helikoptrar för sjukvårds-, trupp- och materieltransporter vid nationella- och internationella insatser.

   Foto: Josefin Freij/Regeringskansliet

  • Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen och Peter Hultqvist sitter mitt emot varandra i Försvarsmaktens helikopter 16. Utanför fönstret syns snötäckt gotländskt landskap.

   Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen och Peter Hultqvist i helikopter över Gotland i samband med Nordefcomötet i Visby.

   Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

  • Peter Hultqvist promenerar tillsammans med delegationsmedlemmar och fotografer i samband med besöket på Gotlands regemente.

   Peter Hultqvist och de nordiska regeringsföreträdarna besökte Gotlands regemente i samband med Nordefco-mötet.

   Foto: Josefin Freij/Regeringskansliet

  Den 10 april avslutades ett två dagar långt nordiskt försvarsministermöte på Gotland inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Nordefco. Under mötet diskuterades bland annat totalförsvar, regional säkerhet, kommande militär övningsverksamhet och uppföljning av den politiska visionen för det nordiska försvarssamarbetet. I anslutning till mötet undertecknade Sverige, Norge och Finland ett avtal om försörjningstrygghet och Danmark skrev under en avsiktsförklaring om att signera avtalet i ett senare skede.

 • Regeringen föreslår förstärkt skydd för skyddsobjekt

  I en lagrådsremiss som regeringen överlämnade till Lagrådet den 8 april föreslås ändringar av skyddslagens bestämmelser för att ge skyddsvärd verksamhet förstärkt och förbättrat skydd. Lagändringarna föreslås gälla från den 1 januari 2020.

Illustration: Regeringskansliet

Försvarsberedningen

Försvarsberedningen gavs den 9 januari 2017 anvisningar för det fortsatta arbetet. Senast den 14 maj 2019 ska beredningen lämna en försvars- och säkerhetspolitiska rapport till regeringen.

Sverige Finland
Svensk-finskt försvarsamarbete Försvarsdepartementet

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har ett nära försvarspolitiskt samarbete och samverkar både bilateralt och inom olika internationella forum.

Ett modent försvar
Ett modernt försvar Regeringskansliet

Utveckling av ett modernt totalförsvar

Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda samhället för krig och består av både militärt försvar och civilt försvar. Under högsta beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

Bild: Regeringskansliet

Nordefco

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco bedrivs på både militär och politisk nivå och omfattar exempelvis samarbete kring utbildning och övning, logistik, internationella insatser och materiel. Under 2019 är Sverige ordförandeland i Nordefco.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1051 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida