Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 526 träffar.
-
Regeringens första 100 dagar
Regeringspartierna har, tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, sex samarbetsprojekt inom vilka politiska reformer ska utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är flera åtgärder inom samarbetsprojekten gjorda, och fler är på gång.
· Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Jakob Forssmed, Johan Pehrson, Lotta Edholm, Maria Malmer Stenergard, Mats Persson, Ulf Kristersson, Finansdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet
-
Central rättning av nationella prov ska göra betygssättningen mer likvärdig
Regeringen vill öka likvärdigheten vid bedömning av nationella prov, motverka betygsinflation och minska lärares arbetsbörda. Därför ger regeringen Skolverket i uppdrag att förbereda införandet av central rättning av uppsatsdelarna i digitala nationella prov i svenska, svenska som andraspråk och engelska.
-
Lotta Edholm talar vid Växjökonferensen
I dag, onsdag den 25 januari, besöker skolminister Lotta Edholm Växjö. Ministern ska hålla ett anförande vid Växjökonferensen, en nationell konferens om skol- och utbildningsfrågor.
-
Regeringens första 100 dagar: Skolan
Skolan är ett prioriterat område för regeringen. Området är också ett av de samarbetsprojekt som regeringspartierna har med samarbetspartiet Sverigedemokraterna för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är en hel del åtgärder inom området gjorda, och fler är på gång.
-
Nationellt professionsprogram ska ge rektorer, lärare och förskollärare bättre kompetensutveckling och tydligare karriärvägar
Regeringen vill stärka professionen hos rektorer, lärare och förskollärare, öka yrkenas attraktionskraft och utveckla undervisningens kvalitet. Därför planerar regeringen att besluta om en proposition där ett professionsprogram föreslås, bestående av en nationell struktur för kompetensutveckling och ett nationellt meriteringssystem.
-
Pressträff med Mats Persson och Lotta Edholm om skolområdet under regeringens 100 första dagar
I morgon, fredag den 20 januari, håller utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm pressträff för att presentera satsningar inom skolområdet.
-
Remiss av promemorian Bättre anpassad undervisningstid i grundskolan, specialskolan och sameskolan, U2022/04085, U2022/04085
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Bättre anpassad undervisningstid i grundskolan, specialskolan och sameskolan.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Meddelande om framsteg mot förverkligandet av det europeiska utbildningsområdet, 2022/23:FPM35
Faktapromemoria gällande meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén Framsteg mot förverkligandet av det europeiska området för utbildning.
-
Remiss av promemorian Följdändringar med anledning av nya namn på skolformerna för elever med intellektuell funktionsnedsättning, U2022/03098
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Följdändringar med anledning av nya namn på skolformerna för elever med intellektuell funktionsnedsättning.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Regeringen vill utöka undervisningstiden i lågstadiet
Varje år saknar många elever som går ut årskurs nio i grundskolan behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Regeringen ger nu Skolverket i uppdrag att förbereda en utökning av undervisningstiden i lågstadiet för att elever ska få tillräckligt med undervisningstid för att utvecklas så långt som möjligt mot utbildningens mål.
-
Riksrevisionens rapport om skolpengen – effektivitet och konsekvenser, Skr. 2022/23:44
Skrivelsen innehåller regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Skolpengen – effektivitet och konsekvenser (RiR 2022:17).
-
Tillsyn av skolor med konfessionell inriktning skärps
Regeringen ger Skolinspektionen i uppdrag att förstärka sin tillsyn av skolor med konfessionell inriktning och andra skolor där myndigheten bedömer att det finns en riskbild för extremism och islamism eller avseende att elever annars utsätts för påverkan som syftar till att motarbeta grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket.
-
Bättre anpassad undervisningstid i grundskolan, specialskolan och sameskolan, Dnr U2022/04085
I promemorian föreslås ändringar i skolregleringen som rör den del av timplanerna för grundskolan, specialskolan och sameskolan som avser språkval, skolans val, elevens val och fördelningen av tid mellan vissa ämnen.
-
Remiss av betänkandet Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsunderlag, U2022/03532
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsunderlag, SOU 2022:53.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Regeringen utser ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet
Regeringen har i dag beslutat om ny ordförande för Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet från och med den 1 januari 2023. Till ordförande förordnas Christer Nylander.
-
"Digitaliseringen i skolan har varit ett experiment"
Skolminister Lotta Edholm, debattartikel, Expressen, den 21 december 2022.
-
Lotta Edholm besöker Göteborg
I dag, den 9 december, besöker skolminister Lotta Edholm Göteborg. Ministern ska bland annat träffa utbildningschefer inom Göteborgsregionen för att diskutera aktuella utbildningsfrågor.
-
Lotta Edholm deltar vid Europeiska kommissionens toppmöte för utbildningsfrågor
I dag, torsdag den 1 december, deltar skolminister Lotta Edholm vid European Education Summit i Bryssel. Bland annat kommer ministern att diskutera utbildningsfrågor som är aktuella inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd 2023.
-
Allmänt fritidshem och fler elevers tillgång till utveckling, lärande och en meningsfull fritid, SOU 2022:61
Utredningen om en utökad rätt till fritidshem (U 2021:05) redovisar i detta betänkande uppdraget att analysera och ta ställning till om rätten att delta i utbildning i fritidshem bör utökas till att omfatta fler elever.