Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvarigt statsråd

Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Anna Ekström Utbildnings­minister

Ansvarigt departement

Genvägar

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

 • 475 miljoner till satsning för fler lärarassistenter

  För att ge lärare ökad möjlighet att fokusera på undervisningen satsar regeringen 475 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2019 på ett statsbidrag för att fler lärarassistenter ska anställas i skolan.

  – Lärarbristen är stor. Samtidigt ägnar lärare mycket tid åt olika arbetsuppgifter som skulle kunna utföras av andra. Lärarassistenter kan avlasta lärarna så att de kan fokusera på att förbereda och utveckla undervisningen och det som hör till den. På så sätt kan kvaliteten i undervisningen stärkas och studieron öka, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 • OECD lyfter klyftor i ny rapport

  Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, utbildningsminister Anna Ekström och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría.
  Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, utbildningsminister Anna Ekström och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Ninni Andersson/Regeringskansliet

  I OECD:s nya rapport om svensk ekonomi handlar fördjupningskapitlet om skolan och hur kunskaperna kan höjas och likvärdigheten stärkas. Rapporten visar bland annat att klyftorna i skolan har ökat.

  – En jämlik skola som ger alla barn samma möjligheter att växa och utvecklas, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok, är en helt grundläggande fråga för regeringen. OECD pekar på att vårt marknadsorienterade skolsystem motverkar en sådan jämlikhet. Jag hoppas att rapportens slutsatser kan leda till en konstruktiv diskussion om hur vi skapar en likvärdig och jämlik kunskapsskola, säger utbildningsminister Anna Ekström.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1244 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida