Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvariga statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Utbildnings­minister
Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Skolverket ska redogöra för på vilket sätt ämnena i gymnasieskolan är relevanta

    Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

    Det behövs ökad tydlighet om hur de ämnen i gymnasieskolan som Skolverket beslutar om kommer till och vilket innehåll de får. Därför får Skolverket i uppdrag att redovisa detta.

  • Minskad trygghet i skolan visar nytt index

    Skolminister Lotta Edholm intervjuas av media.
    Skolminister Lotta Edholm under pressträffen. Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

    Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll och tryggheten i svensk skola minskar. Det visar ett nytt trygghetsindex som Utbildningsdepartementet tagit fram.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Ny rapport visar att stödinsatser i skolan sätts in för sent – detta är regeringens åtgärder

I dag publicerade Skolverket en rapport som visar att skolan brister i att ge elever det stöd de har rätt till. Regeringen tar krafttag för att komma åt problemen.

Foto: Johnér Bildbyrå

Många nya skolsociala team med regeringens satsning

Regeringens statsbidrag för skolsociala team har bidragit till att det idag finns hela 294 skolsociala team runt om i landet. Många huvudmän har sökt statsbidraget vilket visar att behoven är stora. Regeringen föreslår därför att statsbidraget förstärks och förlängs.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Skolverket får förlängt uppdrag om språkträning för anställda i välfärden

Vart fjärde barn i förskolan har utländsk bakgrund. Det innebär att de allra flesta som arbetar i förskolan kommer att arbeta med barn som har ett annat modersmål än svenska och som kan behöva stöd i sin språkutveckling. Samtidigt finns det personal i förskolan vars kunskaper i svenska brister. I budgetpropositionen för 2025 föreslog regeringen en förlängning av den pågående satsningen på språkträning för anställda i välfärden, där bland annat personal i förskolan ingår. Nu förlängs även Skolverkets uppdrag om satsningen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen vill göra det lättare att följa upp elever med funktionsnedsättning

Elever med funktionsnedsättningar har ofta svårare att nå skolans kunskapskrav. I dag finns det begränsade möjligheter att samlat och på nationell nivå följa deras kunskapsutveckling och vilka stödinsatser de får. Regeringen vill därför göra det möjligt att samköra insamlad information om eleverna från Skolverket och Socialstyrelsen.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 829 träffar.

Laddar...