Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin, Utbildningsminister
Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Mer undervisningstid i matematik och i idrott och hälsa

    Eleverna ska få ytterligare 105 timmar garanterad undervisningstid i matematik i högstadiet. Regeringen utökar också ämnet idrott och hälsa med 100 timmar för elever i grundskolan.

  • Nu kommer mer pengar till Sveriges studerande

    – Det är första gången på över 10 år som studiebidraget inom studiehjälpen höjs. När det går bra för Sverige vill vi att framgångarna kommer alla till del och satsa på höjda studiebidrag. Det betyder mer pengar till elever och studerande utan att de studerandes studieskulderna ökar, säger Anna Ekström.

Läsa, skriva, räkna – så förbereder regeringen för garantin

– Elever som behöver extra stöd för att lära sig läsa, skriva och räkna ska få det i tid, så att inte små hinder för eleven hinner växa till stora problem. Men i dag ger vi faktiskt mest särskilt stöd först i nionde klass och för många elever blir det för sent. Nu ändrar vi på det och ger lärare mandat att sätta in extra stöd när man ser att en elev behöver det, säger Gustav Fridolin.

Skolverket får höjt anslag för att motverka sexuella trakasserier i skolan

Skolverket får höjt anslag med 50 miljoner kronor för att motverka sexuella trakasserier i skolan. De får även i uppdrag att se över sex- och samlevnadsundervisningen. Dessutom har Skolverket utsetts till en av tre nya hbtq-strategiska myndigheter.

Några planerade ändringar i förskolans läroplan

Förskolans läroplan är tjugo år gammal och behöver förnyas. Gustav Fridolin har presenterat några av de planerade förändringarna vid en pressträff på Järvaveckan.

Lärlingsersättning till elever på introduktionsprogram

– Att vara lärling är en fantastisk start i arbetslivet. Nu förstärker vi ytterligare möjligheten för fler att få erfarenhet som lärling, genom att även elever på introduktionsprogram kan få lärlingsersättning, säger Anna Ekström.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1192 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida