Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 794 träffar.
-
Regeringen presenterar budgetsatsningar på skolan
Tisdagen den 17 september klockan 14.30 bjuder utbildningsminister Johan Pehrson, kulturminister Parisa Liljestrand, Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, in till pressträff för att presentera satsningar på skolan i den kommande höstbudgeten.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Höjda belopp för elever med lärlingsersättning
Ingen ska behöva välja bort en lärlingsutbildning på gymnasiet av ekonomiska skäl. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen därför att lärlingsersättningen ska ökas från 1 000 kronor per månad till 1 500 kronor per månad från 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av Statens skolverks redovisning av uppdrag om ett nationellt professionsprogram, U2024/01380
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Statens skolverks redovisning av uppdrag om ett nationellt professionsprogram. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Statssekreterare Erik Scheller återvänder till Utbildningsdepartementet
Erik Scheller återvänder till Utbildningsdepartementet och blir statssekreterare hos utbildningsminister Johan Pehrson.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Satsningar för att fler ska lära sig svenska
I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.
-
Ändring av ikraftträdande av bestämmelser i skollagen om det nationella professionsprogrammet, Prop. 2023/24:166
Propositionen innehåller ett förslag till lag om ändring i lagen (2023:393) om ändring i skollagen (2010:800), som innebär att tidpunkten för ikraftträdande av de bestämmelser i skollagen som avser det nationella professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare inom skolväsendet och annan kompetensutveckling senareläggs.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Andra mötet i rådet för Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm har samlat ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till målet att Sverige ska vara ett läsande land. Rådets andra möte ägde rum 4 september 2024.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till utredningen Stärkt trygghet och studiero i skolan (U 2023:06), Dir. 2024:79
Förlängd tid för uppdraget.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen tar stöd av Bris i kampen mot gängkriminaliteten
Regeringen arbetar brett för att stödja barn och unga i utsatthet och hindra rekryteringen till kriminella nätverk. En viktig del i det arbetet är samarbeten med civilsamhällesorganisationer. Därför fattar regeringen idag beslut om att tilldela Bris medel för en satsning riktad till barn och unga som riskerar att dras in i eller redan befinner sig i kriminalitet.
Publicerad · Pressmeddelande från Camilla Waltersson Grönvall, Socialdepartementet
-
Skolminister Lotta Edholm besöker Härnösand
(Ny version) Torsdag den 5 september besöker skolminister Lotta Edholm Härnösand för att delta på invigningen av samlokaliseringen av SPSM, Skolverket, Socialstyrelsen och Kammarkollegiet samt göra ett skolbesök.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Förebyggande arbete och insatser för barn och unga
I årets budgetproposition gör regeringen flera strategiska satsningar för att stärka det förebyggande arbetet för barn och unga, och brottsförebyggande insatser för att bryta den negativa utvecklingen av rekrytering till kriminella gäng. Bland annat föreslås flera brottsförebyggande verktyg, en stärkt vårdkedja inklusive rekordstor förstärkning av den statliga barn- och ungdomsvården.
-
Pressinbjudan: Regeringen presenterar budgetnyheter för stärkta förebyggande insatser till barn och unga
Onsdag den 4 september bjuder socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall in till en pressträff tillsammans med skolminister Lotta Edholm, riksdagsledamot för Kristdemokraterna Camilla Rinaldo Miller och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. På pressträffen presenteras nyheter i den kommande höstbudgeten.
-
Statsministern besöker skola i Stockholmsområdet
Onsdagen den 28 augusti besöker statsminister Ulf Kristersson en skola i Stockholms län som från och med skolstarten denna termin har infört mobilförbud för samtliga elever under skoltid.
Publicerad · Pressmeddelande från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
Regeringen vill förtydliga kraven på förskolepersonalens kunskaper i svenska
I dag har vart fjärde barn i förskolan utländsk bakgrund. För att alla barn ska få med sig svenska språket är det viktigt att de möts av personal som pratar god svenska på förskolan, vilket tyvärr inte alltid är fallet i dag. Därför ska Skolverket nu förtydliga vilka kunskaper i svenska som personalen i förskolan ska ha.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om införande av grundläggande svenska och översyn av modersmålsundervisningen (U 2023:08), Dir. 2024:72
Förlängd tid för uppdraget.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen vill undersöka användningen av skärmar i skolan
Många elever upplever att de blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, under lektionstid. Samtidigt har nätmobbning blivit allt vanligare under det senaste decenniet. Nu får Skolverket i uppdrag att undersöka hur digitala enheter används i skolan och hur användandet skiljer sig mellan flickor och pojkar.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet, Dnr U2024/01169
En promemoria, Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet, som kompletterar Skolinformationsutredningens slutbetänkande har tagits fram inom Utbildningsdepartementet.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Utbildningsdepartementet
-
Remiss av SOU 2024:28 Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet och den kompletterande promemorian Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet, U2024/01169
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2024:28 Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet och den kompletterande promemorian Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Insynen och transparensen i fristående skolor ska öka
Det behövs bättre insyn och transparens i friskolesektorn. Regeringen tar nu nästa steg och remitterar Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med regler som underlättar hanteringen för mindre enskilda huvudmän.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
De 500 miljoner som regeringen tillförde skolan i vårändringsbudgeten har nu betalats ut till kommunerna
Snart börjar ett nytt läsår i många skolor. Landets kommuner har under lång tid upplevt ett högt kostnadstryck, bland annat till följd av den tidigare höga inflationen. För att de ska kunna hantera de ökade kostnader som detta inneburit avsatte regeringen 500 miljoner kronor till skolan i vårändringsbudgeten för 2024. Skolverket har nu betalat ut pengarna till kommunerna.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet