Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Regeringen vill ta emot amerikanska gästforskare inom miljö- och klimatforskning

  Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
  Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Klimatet är en av regeringens tre viktigaste frågor tillsammans med jobb och utbildning. Därför har regeringen fattat beslut om att amerikanska miljö- och klimatforskare ska kunna bjudas in till Sverige för forskarvistelse under en period på upp till tre år.

 • Beslut om nyckelkompetenser för livslångt lärande på EU-möte

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  När ministrarna för utbildning, ungdom, kultur och idrott träffas 22 och 23 maj kommer de att besluta om nyckelkompetenser för livslångt lärande. Ministrarna kommer även att behandla ungdomars roll i samhället och kulturarvet i EU:s politik.

Så ska ESS bli ledande i forskningsvärlden – regeringen lanserar ny strategi för anläggningen i Lund

I en skrivelse till riksdagen presenterar regeringen nu en nationell strategi för det svenska arbetet med forskningsanläggningen ESS i Lund. En strategi som ska stärka insatserna, öka och bredda engagemanget, samt skapa långsiktiga förutsättningar för berörda aktörer – lärosäten, forskningsfinansiärer och näringsliv.

Högre studiebidrag till KPU-studenter

Regeringen har beslutat att studerande på kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen ska kunna få mer i studiebidrag. – Sverige är mitt uppe i en stor lärarbrist. Därför förbättrar vi möjligheterna för fler människor med tidigare akademiska studier att ställa om till läraryrket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen lanserar ny rymdstrategi

– Svensk rymdverksamhet har en styrkeposition i världen, med högkvalitativ forskning och framgångsrik industri. Det ska vi fortsätta med. En satsning på rymden är ytterst en satsning på jorden, säger rymdminister Helene Hellmark Knutsson.

Modersmålsundervisningen ska utredas

Elever som får möjlighet att utveckla sitt modersmål har som regel lättare att lära sig svenska och får bättre resultat i skolan. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över modersmålsundervisningen och studiehandledningen på modersmål i skolan.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3007 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida