Diplomatprogrammet

Diplomatprogrammet är ett traineeprogram som förbereder blivande svenska diplomater för ett arbete i utrikesförvaltningen, det vill säga på utrikesdepartementet i Stockholm och vid Sveriges cirka 100 utlandsmyndigheter.

Diplomatprogrammet består av praktisk tjänstgöring i departementet som varvas med renodlade utbildningsmoment. När du antas till Diplomatprogrammet deltar du i utbildningsdelen under något av dina första anställningsår.

I arbetet som diplomat ingår att främja svenska intressen utomlands inom utrikesförvaltningens olika ansvarsområden, att analysera utvecklingen i länder och regioner, att företräda Sverige i multilaterala organisationer och att bistå svenska medborgare utomlands. 

I uppdraget ingår att tjänstgöra såväl i Stockholm som i olika delar av världen där Sverige är representerat, inklusive i länder med krävande levnadsförhållanden.

Diplomatprogrammet vänder sig till akademiker med goda språkkunskaper och ett levande intresse för svensk inrikes- och utrikespolitik som har internationell erfarenhet i form av exempelvis studier, praktik eller arbete.

Ansökningskrav

För att söka till Diplomatprogrammet krävs att du har:

  • en avslutad akademisk examen inom ett för utrikesförvaltningen relevant område.
  • B-körkort (för manuell växellåda). 
  • mycket goda kunskaper i svenska och engelska och goda kunskaper i minst ytterligare ett språk - arabiska, franska, mandarin, ryska, spanska eller tyska. 
  • mycket goda allmänna kunskaper om det svenska samhället samt ett levande intresse för svensk inrikes- och utrikespolitik. 
  • erfarenhet av att ha bott, studerat, praktiserat eller arbetat utomlands och ett stort intresse för omvärlden och olika kulturer. 

Dessa krav kan ändras och specificeras närmare i den årliga utlysningen. 

Därutöver förutsätts du vara ansvarstagande, ha hög integritet och gott omdöme. Du stimuleras av att verka i många olika roller och trivs med snabba förändringar. Du har god analytisk förmåga och kan formulera dig väl i tal och skrift, på svenska och engelska. Du har lätt att skapa kontakter och att samarbeta med andra.

Du måste vara svensk medborgare men får gärna ha utländsk bakgrund.

Rekryteringsprocessen

Rekrytering till Diplomatprogrammet sker en gång per år. Utlysningen publiceras på hösten under lediga jobb.

Processen har ett antal steg. 

Sökande som uppfyller kraven bjuds in till två korta digitala tester. Utifrån resultatet från dessa tester och de sökandes kvalifikationer som uppgetts i cv:t bjuds sökande in till en skrivning. 

I skrivningen testas såväl kunskaper som förmågan att formulera sig i tal och skrift på svenska och engelska. Utifrån resultaten på skrivningen bjuds sökande in till Assessment Center. 

I Assessment Center testas färdigheter och personlighet under en heldag. Direkt efter Assessment Center följer intervjuer med utrikesförvaltningens antagningsnämnd. Om nämnden förordar en kandidat följer säkerhetsprövning. 

Samtliga moment efter det initiala digitala provet förutsätter fysisk närvaro. 

Ansök till Diplomatprogrammet här (sista ansökningsdag är den 23 oktober)

Lediga jobb

Kontakt

Harriet Pedersen
Departementsråd
Telefon (växel) 08-405 10 00
e-post till Harriet Pedersen
Helena Reitberger
Kansliråd
Telefon (växel) 08-405 10 00
e-post till Helena Reitberger

Om UD

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen. Utrikesförvaltningen är en del av Regeringskansliet.