Innehåll om vuxenutbildning
Totalt 236 träffar.
-
Regeringens första 100 dagar
Regeringspartierna har, tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, sex samarbetsprojekt inom vilka politiska reformer ska utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är flera åtgärder inom samarbetsprojekten gjorda, och fler är på gång.
· Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Jakob Forssmed, Johan Pehrson, Lotta Edholm, Maria Malmer Stenergard, Mats Persson, Ulf Kristersson, Finansdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet
-
Regeringens första 100 dagar: Skolan
Skolan är ett prioriterat område för regeringen. Området är också ett av de samarbetsprojekt som regeringspartierna har med samarbetspartiet Sverigedemokraterna för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är en hel del åtgärder inom området gjorda, och fler är på gång.
-
Nationellt professionsprogram ska ge rektorer, lärare och förskollärare bättre kompetensutveckling och tydligare karriärvägar
Regeringen vill stärka professionen hos rektorer, lärare och förskollärare, öka yrkenas attraktionskraft och utveckla undervisningens kvalitet. Därför planerar regeringen att besluta om en proposition där ett professionsprogram föreslås, bestående av en nationell struktur för kompetensutveckling och ett nationellt meriteringssystem.
-
Meddelande om framsteg mot förverkligandet av det europeiska utbildningsområdet, 2022/23:FPM35
Faktapromemoria gällande meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén Framsteg mot förverkligandet av det europeiska området för utbildning.
-
Ökad enhetlighet ska förbättra möjligheterna till validering
Som en del i arbetet för att skapa ett sammanhållet, nationellt och permanent system för validering har regeringen beslutat om en helt ny valideringsförordning. Syftet är att skapa en grund för gemensam förståelse och enhetlighet när det gäller validering inom hela utbildnings- och arbetsmarknadsområdet.
-
Utbildningsdepartementets samlade budgetsatsningar 2023
Regeringen vill höja kunskapsresultaten i skolan, stärka tryggheten och ge goda förutsättningar för högre utbildning av hög kvalitet. Kompetensförsörjningen ska tryggas i hela landet. Vetenskaplig excellens är en nyckel för att Sverige ska kunna stärka sin konkurrenskraft och ställning som ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Här följer en genomgång av regeringens föreslagna satsningar i budgetpropositionen för 2023.
-
Remiss av SOU 2022:17 En modell för att mäta och belöna progression inom sfi, U2022/01572
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2022:17 En modell för att mäta och belöna progression inom sfi.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Ett Europaår för kompetens 2023, 2022/23:FPM12
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett Europaår för kompetens 2023.
-
Remiss av SOU 2022:34 I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning, U2022/02457
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2022:34 I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsunderlag, SOU 2022:53
Utredningen om ökat statligt ansvar för skolan redovisar i detta betänkande uppdraget att ta fram ett beslutsunderlag som kan skapa förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan, samt andra alternativ som stärker statens ansvar för skolan utöver att staten blir huvudman.
-
Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare
Lagrådsremissen innehåller förslag till ändringar i skollagen (2010:800) som innebär att det införs ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare inom skolväsendet. Syftet är att utveckla undervisningens kvalitet, stärka professionerna, öka yrkenas attraktionskraft och därigenom öka likvärdigheten i utbildningen för eleverna.
-
Långsiktig och behovsanpassad yrkesutbildning för vuxna, Dir. 2022:84
En särskild utredare ska se över hur i första hand yrkesutbildningen inom kommunal vuxenutbildning (komvux) kan bli mer effektiv och bättre anpassad efter de behov som finns, både på arbetsmarknaden och hos individer.
-
Uppdrag om ett nationellt professionsprogram
Regeringen ger Statens skolverk uppdrag enligt nedan.
-
I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning, SOU 2022:34
Utredningen fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning redovisar i detta betänkande uppdraget att föreslå åtgärder för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning, antingen i gymnasieskolan eller i kommunal vuxenutbildning (komvux).
-
Uppdrag till Statens skolverk om förstärkt arbete mot segregation
Regeringen ger Statens skolverk i uppdrag att analysera och redovisa i vilken utsträckning nya statistikverktyg för uppföljning av socioekonomisk segregation, särskilt regionala statistikområden, socioekonomiskt index och statistik fördelat på områdestyper, kan användas som ett stöd i analys, planering, inriktning och uppföljning av myndighetens verksamhet enligt ordinarie uppdrag.
-
Förordningsmotiv för förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning, Fm 2022:3
Förordningsmotiv för förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning med författningskommentarer gällande kursplaner och ämnesplaner samt betyg.
-
Uppdrag att ta fram och tillgängliggöra en utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens
Regeringen ger Statens skolverk och Socialstyrelsen i uppdrag att säkerställa att lämplig utbildning tas fram och görs tillgänglig 2022–2024 för personer med romsk språk- och kulturkompetens för arbete inom förskola, förskoleklass, skola, fritidshem, vuxenutbildning och socialtjänst eller hälso- och sjukvård. Statens skolverk ska särskilt ansvara för de delar som rör förskola, förskoleklass och skola. Socialstyrelsen ska särskilt ansvara för de delar i utbildningen som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. Utbildningen i sin helhet ska bidra till romsk inkludering i enlighet med regeringens strategi (skr. 2011/12:56).
-
Framställning om förlängd tid för uppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande
Regeringen förlänger tiden för uppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande.
-
En modell för att mäta och belöna progression inom sfi, SOU 2022:17
Utredningen om sfi-peng till utbildningsanordnare redovisar i detta betänkande uppdraget att föreslå hur en ersättning till utbildningsanordnare för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) kan utformas baserat på uppnådda språkresultat.
-
Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning, Prop. 2021/22:159
Propositionen innehåller förslag som syftar till att underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och att förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.