Innehåll om vuxenutbildning
Totalt 343 träffar.
-
Remiss av promemorian Utökad registerkontroll i utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter, U2025/01126
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen av promemorian Utökad registerkontroll i utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Registerkontrollen i skolan ska utökas och skärpas
Alla barn och elever har rätt till en trygg och säker skolgång bland skolpersonal som är lämpliga för sina uppdrag. Därför föreslår en utredning att registerkontrollen i skolan ska skärpas och utökas. Nu ska förslagen gå ut på remiss.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Utökade registerkontroller inom utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter, U2025/01126
Regeringskansliet beslutade den 2 april 2024 att uppdra åt en utredare att biträda Utbildningsdepartementet med att dels lämna förslag om ökade möjligheter till kontroll av uppgifter i belastnings- och misstankeregistret inför och under pågående anställning inom skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet enligt 25 kap. skollagen (2010:800), dels lämna förslag som rör införande av belastningsregisterkontroll inför antagning till vissa högskoleutbildningar och förslag som innebär ökade möjligheter att avskilja studenter i högskolan och studerande i yrkeshögskolan (U 2024:B).
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Utbildningsdepartementet
-
Stärkt skolsäkerhet – nu kommer regeringens proposition
Alla elever och skolpersonal ska känna sig helt trygga i skolan, utan rädsla för hot och våld. Därför lägger regeringen i dag fram en proposition om ökad skolsäkerhet. Propositionen går vidare med förslagen från Skolsäkerhetsutredningen men går längre på vissa punkter, till exempel ska fler brott i skolan polisanmälas.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Johan Pehrson, Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Nytt professionsprogram för lärare, förskollärare och rektorer ska göra yrkena mer attraktiva
Svensk skola behöver ett nationellt och kvalitetssäkrat system för kompetensutveckling. Därför har regeringen nu beslutat om ett nytt professionsprogram för lärare, förskollärare och rektorer.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Formerna för betald polisutbildning ska utredas
Regeringen har beslutat att ge en utredare i uppdrag att lämna förslag om betald polisutbildning. Utredaren ska ta ställning till på vilket sätt de som studerat vid polisutbildningen ska få sin utbildning betald.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Satsningar för att stötta ekonomins återhämtning
Regeringen kommer i samband med vårändringsbudgeten gå fram med direkta konjunkturstimulanser på 5,8 miljarder. Det handlar om ett tillfälligt förstärkt rotavdrag, riktade arbetsmarknads- och utbildningsinsatser för fler i jobb samt satsningar på vägunderhåll och bostäder.
-
Regeringen föreslår lagändringar och nytt statsbidrag för ökad skolsäkerhet
Säkerheten och tryggheten för elever och personal i skolan måste öka. Regeringen avser att i dag besluta om lagrådsremissen Skolor mot brott, som ska öka säkerheten och tryggheten i landets skolor.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Gunnar Strömmer, Johan Pehrson, Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Nu blir det enklare för Arbetsförmedlingen att följa upp arbetslösas komvuxutbildning
Arbetslösa som saknar en gymnasieutbildning har ofta svårt att konkurrera på arbetsmarknaden. För att öka deras möjligheter att komma i arbete behöver fler läsa en komvuxutbildning. Detta samtidigt som Arbetsförmedlingen behöver få tillgång till bättre information om vilka arbetslösa som deltar i komvuxutbildning. Regeringen har därför beslutat om en proposition som bland annat innehåller förslag om en uppgiftsskyldighet för kommuner gentemot Arbetsförmedlingen.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
En STEM-strategi för Sverige – från förskola till forskarutbildning
Utbildningsminister Johan Pehrson har i dag presenterat regeringens STEM-strategi. Strategin innehåller mål för att stärka STEM-utbildningarna i Sverige. Dessutom ska en ny STEM-delegation verka för att fler ska utbildas inom matematik, naturvetenskap och teknik.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
En STEM-strategi för Sverige
Regeringen presenterar i denna strategi ett samlat paket med åtgärder som syftar till att stärka den svenska kompensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik. Som ett led i arbetet sätter regeringen här upp långsiktiga mål för att få fler utbildade inom dessa områden.
Publicerad · Informationsmaterial från Utbildningsdepartementet
-
Förordnande i STEM-delegationen
Här kan du ta del av vilka som ingår i STEM-delegationen.
Publicerad · Informationsmaterial från Utbildningsdepartementet
-
STEM-delegationen, Dir. 2025:11
En kommitté – en STEM-delegation – tillsätts för att stärka förutsättningarna för att fler personer ska utbildas inom naturvetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik, (Science, Technology, Engineering and Mathematics - STEM).
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
En STEM-strategi för Sverige presenteras av utbildningsministern
Måndagen den 24 februari kl. 15 presenterar utbildningsminister Johan Pehrson regeringens STEM-strategi.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Utbildningsministern och skolministern höll krismöte om våld i skolan
Säkerhet, hot och våld i skolan stod i centrum för mötet den 17 februari då utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm träffade företrädare för myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer.
Publicerad · Artikel från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Uppdrag att genomföra en förstudie i fråga om medborgarskapsprov
Regeringen ger Universitets- och högskolerådet i uppdrag att genomföra en förstudie om ett medborgarskapsprov. Regeringen ger vidare Statens skolverk (Skolverket) och Migrationsverket i uppdrag att bistå Universitets- och högskolerådet i arbetet med förstudien.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
UHR ska genomföra en förstudie om medborgarskapsprov
Universitets- och högskolerådet (UHR) får nu i uppdrag att genomföra en förstudie om ett medborgarskapsprov i svenska och samhällskunskap. Syftet med kunskapskraven är att stärka medborgarskapets status och främja ett inkluderande samhälle.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Stärkta möjligheter för arbetslösa att gå komvuxutbildning
Arbetslösa som inte har en gymnasieutbildning har svårt att konkurrera på arbetsmarknaden. Fler arbetslösa behöver därför ta del av komvuxutbildning för att kunna komma i arbete. Arbetsförmedlingens tillgång till information om arbetssökandes deltagande i komvuxutbildning behöver samtidigt förbättras. Därför har regeringen beslutat om en lagrådsremiss. Den innehåller bland annat förslag om en uppgiftsskyldighet för kommuner gentemot Arbetsförmedlingen.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Regeringen och Sverigedemokraterna presenterar åtgärder för att stärka säkerheten i skolor
Onsdag den 12 februari kl 12 presenterar utbildningsminister Johan Pehrson, justitieminister Gunnar Strömmer, socialminister Jakob Forssmed och Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, åtgärder för att stärka säkerheten i svenska skolor.
-
Stora problem inom den kommunala vuxenutbildningen enligt Skolinspektionen
Kommunal vuxenutbildning på entreprenad har stora problem med att sätta rättvisande och likvärdiga betyg. Det framkommer i en rapport från Skolinspektionen. Därför stärker regeringen Skolinspektionens möjlighet att granska kommunal vuxenutbildning (komvux).
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet