Näringspolitik
Näringspolitiken handlar om att skapa förutsättningar för jobb och växande företag. I området ingår bland annat villkor för företagande och entreprenörskap, innovationskraft och en väl fungerande konkurrens. Området omfattar även riktade insatser till olika sektorer inom näringslivet, samt statsstödsfrågor samt geologi- och mineralfrågor.
Ansvariga för näringspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om näringspolitik
För företagare med anledning av covid-19
Många företagare hör av sig till Regeringskansliet med frågor om de åtgärder som regeringen har vidtagit för att stödja och underlätta för företag att ta sig igenom den här krisen. Här finns samlad information om dessa åtgärder.
Almi får 3 miljarder i kapitaltillskott för att öka utlåningen till små och medelstora företag
Med anledning av det nya coronaviruset har regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterat ytterligare åtgärder som ska underlätta för svenska företag, särskilt små och medelstora, att finansiera sig i ett besvärligt läge. Genom att tillföra resurs- och kapitaltillskott för Almi Företagspartner är syftet att öka utlåningen till små och medelstora företag i hela landet och därmed underlätta finansieringen för företagen.
Innehåll om näringspolitik
Totalt 1901 träffar.
-
Regeringen föreslår ny period med statligt stöd när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran
För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av den ökade smittspridningen föreslår regeringen att det statliga stödet när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran som togs fram våren 2020 återinförs för ytterligare tre månader, januari-mars 2021. Stödet är tillfälligt och riktar sig till företag inom vissa utsatta kundnära branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av pandemin. Det föreslagna återinförda stödet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Sänkta arbetsgivaravgifter för unga tidigareläggs
Regeringens planerade sänkning av arbetsgivaravgifter för unga kommer att tidigareläggas och gälla redan från och med 1 januari i år. I budgetpropositionen för 2021 aviserade regeringen att sänkningen skulle gälla från och med april. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Alkoholförbudet från klockan 20 förlängs
Sedan den 24 december är servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00. Regeringen har beslutat att förlänga förbudet fram till den 24 januari.
-
Uppdrag att föreslå utformning av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem (Vinnova), Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att gemensamt ta fram ett förslag till utformning och genomförande av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen. Vinnova ska vara samordnande myndighet för uppdraget.
-
Förstärkt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och omsättningsstöd till handelsbolag
Som regeringen tidigare har meddelat kommer omsättningsstödet till enskilda näringsidkare som för närvarande gäller tiden mars till juli 2020 att förlängas till att även omfatta tiden augusti 2020 till februari 2021. Regeringen har även tidigare meddelat att det kommer att införas ett särskilt omsättningsstöd som riktar sig till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Det stödet kommer att omfatta motsvarande tid, dvs. mars 2020 till februari 2021. Regeringen kan idag meddela att stödnivån i stödet höjs från 75 till 90 procent för tiden november 2020 till februari 2021. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Tilläggsdirektiv till Kommittén för teknologisk innovation och etik (N 2018:04), 2021:1
Beslut vid regeringssammanträde den 7 januari 2021. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska istället slutredovisas senast den 31 december 2022.
-
Omställningsstödet förstärks för små företag
Företag som tappar en stor del av sin omsättning under i perioderna november-december och januari-februari kommer kunna få upp till 90 procent av sina fasta kostnader ersatta genom omställningsstödet. Detta är en högre nivå jämfört med vad regeringen tidigare har meddelat och förstärkningen sker till följd av ökade restriktioner. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Två extra ändringsbudgetar för 2021 till riksdagen
Regeringen har i dag överlämnat två extra ändringsbudgetar för 2021 till riksdagen. Budgetarna innehåller bland annat förslag kopplade till vaccineringen mot covid-19, ytterligare tillskott till testning och smittspårning samt förlängd ersättning till riskgrupper. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Utökad möjlighet till korttidspermittering till följd av ny pandemilag
Med anledning av den nya tillfälliga pandemilagen kommer företagens möjligheter att använda korttidspermittering att utökas. Under perioden januari till mars ska arbetstiden för anställda i företag med tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter kunna minskas med upp till 80 procent. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och lämnas i dag till Lagrådet för granskning.
-
Stöd vid korttidsarbete i vissa fall
I lagrådsremissen föreslås att stöd vid korttidsarbete kan lämnas efter godkännande av Tillväxtverket för stödmånader som infaller under perioden 1 december 2020–30 juni 2021.