Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Image Bank Sweden

Acceleration för industrins gröna omställning och konkurrenskraft

Sverige ska bli grönare och rikare. Framtidens välstånd skapas när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle. Regeringen har påbörjat en rad insatser för att accelerera den gröna industriella omställningen och stärka Sveriges konkurrenskraft; förenkla och modernisera tillståndsprocesser, en ny färdplan för kärnkraft, en samlad strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige, satsningar på prospektering av nya gruvor, samt ett accelerationskontor för grön tillväxt. Genom kontoret kommer staten bli mer proaktiv och accelerera den gröna omställningen.

Regeringen är även en stark röst inom det europeiska samarbetet där viktiga framgångar har nåtts för den gröna omställningen och elektrifieringen genom Lagstiftningspaketet Fit for 55, förordningen om halvledare/European Chips Act och kritiska råmaterialakten/European Critical Raw Materials Act.

Regeringens insatser för att accelerera industrins gröna omställning

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

En samlad strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län

Regeringen lägger nu en grund för stärkt konkurrenskraft, effektiv samverkan och attraktiva samhällen i norra Sverige. Strategin är en plattform för en sammanhållen politik som möjliggör framtidens investeringar och som tar till vara på alla de möjligheter som den gröna omställningen ger. Åtgärderna som återfinns i strategin gynnar inte bara norra delen av landet, utan kommer även vara viktiga för nyindustrialisering och investeringar i hela Sverige.

.
Ebba Busch, Minister for Energy, Business and Industry, and Deputy Prime Minister and Romina Pourmokhtari, Minister for Climate and the Environment. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Moderna och effektiva tillståndsprocesser

Regeringen lämnade den 28 maj en proposition till riksdagen som föreslår ändringar i miljöbalkens bestämmelser om tillståndsprocesser. Förslaget är ytterligare ett steg i regeringens målmedvetna arbete med att tillståndsprocesserna ska bli moderna, effektiva och förutsebara.

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Nationell kärnkraftssamordnare Carl Berglöf

Kärnkraft har en avgörande roll i att återupprätta en leveranssäker och trygg elförsörjning och i att åstadkomma en effektiv klimatomställning. För att säkerställa en kraftfull utbyggnad av ny kärnkraft tillsätter regeringen därför en nationell samordnare som ska stödja regeringen i dess arbete med att främja ny kärnkraft. Carl Berglöf utses till nationell samordnare.

Illustration: Regeringskansliet

Ny färdplan för kärnkraft

I Sverige är utbyggd kärnkraft den enskilt viktigaste åtgärden för att vi ska kunna minska våra utsläpp nationellt genom elektrifiering av transporter och industri.

Rundabordssamtal med gruvklustret gällande den kommande mineralstrategin. Mötet är en del i förankringsprocessen där gruv-, kalk-, och prospekteringsföretag, de mest berörda lärosätena och SGU bjöds in av Ebba Busch, energi- och näringsminister.
Rundabordssamtal med gruvklustret gällande den kommande mineralstrategin. Mötet är en del i förankringsprocessen där gruv-, kalk-, och prospekteringsföretag, de mest berörda lärosätena och SGU bjöds in av Ebba Busch, energi- och näringsminister. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Gruvnäringen är avgörande både för Sverige och för EU:s konkurrenskraft

En säker och hållbar tillgång till mineral och metaller är nödvändig för att möjliggöra det gröna samhällsbygget, stärka konkurrenskraften, elektrifiera Sverige och stärka svensk försvarsförmåga. Fler gruvor behövs för att minska Sverige och EU:s beroende av råmaterial från tredje land.

Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Energipolitikens nya inriktning

Den 19 mars överlämnade regeringen den energipolitiska inriktningspropositionen till riksdagen. Regeringen lägger om energipolitiken för att möta ett ökande elbehov på kort, medellång och lång sikt samt för att säkra en trygg energiförsörjning och effektiv klimatomställning.

Foto: EU-kommissionen

EU:s förordning om halvledare ska bidra till den digitala och den gröna omställningen

Tillväxtverket får i regleringsbrevet för 2024 i uppdrag att genomföra delar av förordningen om halvledare samt analysera genomförandet av förordningen om nettonollindustrin. Genom uppdragen tas nu arbetet vidare för att stödja den gröna och digitala omställning och stärka svensk industris konkurrenskraft.

Illustration: Regeringskansliet

EU:s klimatpaket Fit for 55 är en milstolpe i klimatarbetet

Under Sveriges ordförandeskap har stora delar av EU:s omfattande klimatpaket Fit for 55 slutförhandlats. Lagstiftningspaketet Fit for 55 innehåller ny eller uppdaterad lagstiftning på klimat-, energi- och transportområdena som ska leda till att EU-länderna minskar utsläppen med minst 55 procent till 2030 och når klimatneutralitet senast 2050.

Foto: Tomas Utsi

Sverige kraftsamlar för ökad global konkurrenskraft och utrikeshandel

Regeringen arbetar för ett starkt och konkurrenskraftigt Sverige som stärker vår välfärd och trygghet. Med Sveriges utrikeshandelsstrategi "Strategi för Sveriges utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft" tas ett nytt och samlat helhetsgrepp för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svenska företag att växa, utvecklas och skaffa sig framskjutna positioner på morgondagens globala marknader. Arbetet inbegriper alla departement och berörda myndigheter – för Sveriges position i världen ska stärkas.

Innehåll om Acceleration för industrins gröna omställning och konkurrenskraft

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 22 träffar.

Laddar...