Illustration: Regeringskansliet

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Ann Linde

Aktuellt om EU

 • USA och handelsavtal med Australien och Nya Zeeland på EU-möte

  Anna Linde
  Att utveckla handeln är centralt i EU:s gemensamma utrikespolitik. När EU-ländernas handelsministrar möts i Bryssel 22 maj står handelsrelationer med flera länder, bland annat Japan, USA och Australien på dagordningen. EU- och handelsminister Ann Linde företräder Sverige på mötet. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

  När EU-ländernas handelsministrar möts 22 maj ska de besluta om framtida förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland. De kommer att anta slutsatser om hur EU ska förhandla och ingå handelsavtal samt följa upp situationen i WTO. De kommer också att diskutera avtal med Japan och Singapore samt EU:s handelsrelationer med USA.

 • EU-domstolen besöker Sverige 20 - 23 maj

  Källa: EC - Audiovisual Service/Foto: Mauro Bottaro

  EU-domstolen besöker Sverige för första gången på drygt 20 år och träffar då bland annat EU- och handelsminister Ann Linde samt Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

 • Delaktighet och Sveriges roll i framtidens EU diskuterades på Europadagen

  Ann Linde står på scenen framför en samlad publik.
  EU- och handelsminister Ann Linde inledde Europadagen på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Hur stärker vi demokratin i Europa? Vilken är Sveriges roll i framtidens EU? Vem gör vad i det sociala Europa? Det var några av frågorna som diskuterades på Kulturhuset i Stockholm när Europadagen firades. Här kan du ta del av bilder och se seminarier från dagen i efterhand.

 • Digitalisering, innovation och handel på informellt Europeiskt råd

  Statsminister Stefan Löfven
  Bulgarien som under första halvåret 2018 är ordförande i EU är värd för ett informellt möte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer 16 maj. Statsminister Stefan Löfven företräder Sverige. Foto: EU-representationen

  När statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor på ett informellt möte i Europeiska rådet den 16 maj diskuterades innovationer och digitala frågor. Handel och Iran var också teman för diskussionerna.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

EU-representationen i Bryssel

Tips!

Längst ner på den här sidan hittar du mer EU-relaterat innehåll som publiceras här på regeringens webbplats. I filtret finns allt från pressmeddelanden till rapporter och rättsdokument.

Brexit

Efter en folkomröstning 2016 ansökte Storbritannien 2017 om utträde ur EU och förhandlingar om villkoren för utträdet inleddes. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Här hittar du mer information om regeringens arbete med brexit.

EU-handslaget

EU- och handelsminister Ann Linde bedriver ett arbete för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige. I samarbete med relevanta aktörer i samhället skapar regeringen bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Två personer står och tittar på en skärm.
Läs mer om regeringens prioriteringar för EU-arbetet. Foto: Folio/Florian Küttler

Prioriteringar för EU-arbetet

Under 2018 kommer regeringen särskilt att prioritera frågor som rör ett socialt Europa för jobb och inkluderande tillväxt, en ambitiös klimat-, energi- och miljöpolitik, ett gemensamt asylsystem och utökat migrationssamarbete samt ett säkert EU i en säker värld.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två som är särskilt viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3193 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida