Sverige i EU
Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.
- Ansvariga statsråd
- Stefan Löfven
- Hans Dahlgren
Aktuellt om EU
Gymnasieelever i Jönköping och Halland frågade ut EU-ministern
EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Andreas Enbuske/Regeringskansliet Onsdag den 31 mars deltog EU-minister Hans Dahlgren tillsammans med europaparlamentariker Jytte Guteland i en direktsänd frågestund med elever från gymnasieskolor i Jönköpings och Hallands län. Du kan ta del av hela samtalet via länken nedan.
Vaccinsamordning och möte med Joe Biden på videotoppmöte
Vaccin och coronasamordning var huvudfrågorna när statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor på ett videotoppmöte i Europeiska rådet 25 mars. Även den inre marknaden och digitalisering var uppe. EU-ledarna avslutade med ett möte med USA:s president Joe Biden.
Årsboken om EU överlämnad till riksdagen
Regeringen lämnade den 17 mars över Årsboken om EU till riksdagen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet Onsdagen den 17 mars lämnades Årsboken om EU över till riksdagen. Skrivelsen redogör för regeringens arbete i EU under 2020.
Kalender
Sociala medier
Regeringens EU-prioriteringar
I EU-samarbetet prioriterar regeringen särskilt frågor som rör fem områden – demokratin och rättsstaten, klimatet, jobb, migration och säkerhet.
Sveriges nya relation med Storbritannien
Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020. Från och med den 1 januari 2021 gäller ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan och EU och Storbritannien.
EU:s långtidsbudget 2021-2027
Under Europeiska rådets möte den 10-11 december 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om den sista delen i långtidsbudgeten.
Rådsmöten under coronapandemin
Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.
Sveriges EU-representation
Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.
Mer om regeringens arbete i EU

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet
I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Gemensamma strategier
Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två exempel på strategier som är viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Arbete för ökad delaktighet i EU
Sverige både påverkar och påverkas av de beslut som fattas gemensamt i EU. För att kunna vara delaktig i dessa beslut behövs kunskap om hur EU fungerar, information om vilka politiska beslut som fattas på EU-nivå och insyn i olika beslutsprocesser. Här kan du läsa mer om hur regeringen arbetar för att öka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige.
Sök efter innehåll om Sverige i EU
Totalt 4869 träffar.
-
Pandemin kräver en ny industristrategi
Debattartikel av EU-minister Hans Dahlgren och näringsminister Ibrahim Baylan. Publicerad i Dagens industri den 30 mars 2021.
-
Debattartikel av Hans Dahlgren om att värna EU:s öppenhet mot omvärlden
Dagens Nyheter publicerade den 29 mars 2021 en debattartikel av EU-minister Hans Dahlgren. I artikeln skriver Hans Dahlgren om den pågående diskussionen i EU gällande strategisk autonomi – ett begrepp som enkelt uttryckt handlar om att utöka unionens oberoende gentemot omvärlden.
-
Uppdrag om nationella kontaktpunkter för Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation och Europeiska atomenergigemenskapens forsknings- och utbildningsprogram
Regeringen uppdrar åt nedanstående myndigheter att vara värdorganisationer för nationella kontaktpunkter (NCP) i enlighet med kommissionens indelning av områden för det särskilda programmet inom Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa, samt Europeiska atomenergigemenskapens (Euratom) forsknings- och utbildningsprogram.
-
Remiss av Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA) , Ds 2021:4, A2021/00174
Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på remiss Ds 2021:4 Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA).
-
Inreseförbuden till Sverige – detta gäller från och med i dag
Vid midnatt trädde förlängningen av det generella inreseförbudet i kraft. Kravet på uppvisande av negativt covid-19-test kvarstår vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävdes också de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Kravet på att visa upp negativt covid-19-test vid inresa gäller även för resor från dessa länder. Inreseförbuden har förlängts till och med den 31 maj.
-
EU:s nya gräns- och kustbevakningsförordning. Kompletterande reglering, Ds 2021:10
I promemorian lämnar vi förslag till kompletterande bestämmelser till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning.
-
Bolags rörlighet över gränserna, SOU 2021:18
Medlemsstaterna i Europeiska unionen har enats om ett övergripande regelverk som syftar till att underlätta bolags rörlighet över nationsgränserna inom unionen. Regelverket ställer krav på att medlemsstaterna harmoniserar sina bestämmelser om när framför allt aktiebolag kan ombildas, fusioneras eller delas över nationsgränserna.
-
Frågor och svar om inreseförbud till Sverige
Regeringen har beslutat att förlänga det generella inreseförbudet för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomsten till Sverige till och med den 31 maj 2021. Ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor från andra länder till EU via Sverige, som infördes efter uppmaning av Europeiska rådet och kommissionen, gäller sedan mars 2020. Förbudet har sedan februari dessutom kompletterats med ett krav på att visa upp intyg om negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. För att resa till Sverige från länder utanför EU/EES måste man alltså omfattas av minst ett av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna visa upp ett negativt covid-19-test eller vara undantagen från testkravet. Sedan februari gäller dessutom ett särskilt inreseförbud med testkrav vid inresa från EES-stater och vissa andra stater. För att resa till Sverige från EES-stater och vissa andra stater måste man alltså kunna visa upp ett negativt covid-19-test eller vara undantagen från testkravet.
· Artikel från Justitiedepartementet
-
Effektivare utbyte av brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare
Inrikesminister Mikael Damberg har i dag tagit emot den särskilde utredaren Eric Leijonrams förslag på anpassningar av svensk rätt till en EU-förordning om utbyte av brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare. Förslagen syftar till att säkerställa ett effektivt genomförande av det så kallade Ecris-TCN-systemet. Genom systemet kommer Polismyndigheten och vissa andra myndigheter på ett snabbt och tillförlitligt sätt få information om brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare inom EU.