Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Ann Linde

Aktuellt om EU

 • Migration, Libyen och Venezuela på utrikesrådet

  Margot Wallström
  Utrikesminister Margot Wallström företräder Sverige när EU:s utrikesråd möts i Luxemburg 15 oktober. Foto: EU-representationen

  När EU:s utrikesministrar möts 15 oktober ska de behandla situationen i Libyen och Venezuela, de externa aspekterna av migration och situationen i Centralafrikanska republiken. Som vanligt inleder EU:s höga representant Federica Mogherini med att kommentera aktuella utrikespolitiska frågor.

 • Fiskekvoter i Östersjön fastställs på EU-möte i Luxemburg

  EU:s jordbruks- och fiskeministrar träffas i Luxemburg 15 oktober för att bland annat enas om mängden fisk som får tas upp ur Östersjön under 2019. De kommer även att diskutera EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020.

 • Migration, skuldsanering och elektroniska bevis på EU-möte

  Migration, elektroniska bevis och grundläggande rättigheter är några av frågorna på den långa dagordningen när rådet för rättsliga och inrikes frågor möts 11–12 oktober. Ministrarna ska också behandla ömsesidigt erkännande i straffrättsliga frågor och förslag om återvändande och gränskontroll.

 • EU:s miljöministrar överens om utsläppskrav på bilar

  Isabella Lövin och Karoline Skog i mötessalen
  Klimatminister Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog representerade Sverige på mötet. Regeringen är nöjd med skrivningarna om utsläppsminskningsåtaganden inför FN:s klimatmöte men anser att förhandlingsresultatet i frågan om utsläppskrav på bilar inte är tillräckligt ambitiöst. Foto: EU-representationen

  På miljörådets möte i Luxemburg 9 oktober enades EU:s miljöministrar om ett kompromissförslag om hur mycket utsläppen av koldioxid från nyproducerade bilar ska sänkas. Ministrarna antog också slutsatser om EU:s förhandlingspositioner inför FN-mötet om biologisk mångfald i november och FN:s klimatmöte i december.

 • Brexit och medborgarna

  En grupp unga människor sitter runt ett bord och arbetar i datorer.
  Studenter vid Hyper Island. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

  Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Vad betyder brexit för de medborgare som särskilt berörs? Det vill säga de svenskar och andra EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien och de britter som bor i Sverige eller i övriga EU27.

Tyck till om EU:s framtid

Vilka förhoppningar, förväntningar eller farhågor har du om EU:s framtid? Läs mer om den pågående framtidsdiskussionen och gör din röst hörd!

Brexit

Efter en folkomröstning 2016 ansökte Storbritannien 2017 om utträde ur EU och förhandlingar om villkoren för utträdet inleddes. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Här hittar du mer information om regeringens arbete med brexit.

EU-handslaget

EU- och handelsminister Ann Linde bedriver ett arbete för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige. I samarbete med relevanta aktörer i samhället skapar regeringen bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

EU-representationen i Bryssel

EU-sakråd

Sakråd är en arbetsmetod i Regeringskansliet som syftar till att ta till vara på expertis i olika sakfrågor inom det civila samhället och hos andra samhällsaktörer. Då sakråd rör frågor som beslutas på EU-nivå kallas de EU-sakråd. Nedan hittar du de tre senaste EU-sakråden och en artikel med mer information. Längst ner i länklistan finns sidan Sakråd. Där listas samtliga sakråd.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Två personer står och tittar på en skärm.
Läs mer om regeringens prioriteringar för EU-arbetet. Foto: Folio/Florian Küttler

Prioriteringar för EU-arbetet

Under 2018 kommer regeringen särskilt att prioritera frågor som rör ett socialt Europa för jobb och inkluderande tillväxt, en ambitiös klimat-, energi- och miljöpolitik, ett gemensamt asylsystem och utökat migrationssamarbete samt ett säkert EU i en säker värld.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två som är särskilt viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3403 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida