Sverige i EU
Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.
- Ansvariga statsråd
- Stefan Löfven
- Hans Dahlgren
Aktuellt om EU
Gymnasieelever i Göteborg frågade ut EU-ministern
EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Andreas Enbuske/Regeringskansliet Den 5 mars gjorde EU-minister Hans Dahlgren ett digitalt skolbesök på Ingrid Segerstedts gymnasium i Göteborg. Du kan del av hela frågestunden i efterhand på Europaparlamentets Facebooksida.
Vaccination i fokus i möte mellan statsministern och EU-kommissionens ordförande
Statsminister Stefan Löfven hade igår tisdag ett första längre bilateralt möte med EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen. Mötet genomfördes via video och behandlade flera angelägna frågor för Sverige och EU, men med pandemibekämpning och vaccination i fokus.
Anna Hallberg diskuterade förslaget till ny handelsstrategi i EU
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg intervjuas av journalister efter mötet med EU:s handelsministrar. Foto: Vidar Jakubínuson Lindgren/Regeringskansliet. Tisdagen den 2 mars diskuterade EU:s handelsministrar förslaget på ny handelsstrategi som EU-kommissionen lämnade i mitten av februari. Så många som var tredje person i Sverige arbetar i ett exporterande företag.
- Från Sveriges sida har vi under hösten bedrivit ett ihärdigt arbete för att påverka att EU ska ha en fri, rättvis och hållbar handel. I den ekonomiska återhämtningen efter pandemin finns nu möjlighet att bygga mer hållbara samhällen. Handelspolitiken ska inte genom exempelvis tullar och handelshinder användas för att konservera smutsiga produktionsmetoder och gårdagens tekniker, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.
Kalender
Sociala medier
Regeringens EU-prioriteringar
I EU-samarbetet prioriterar regeringen särskilt frågor som rör fem områden – demokratin och rättsstaten, klimatet, jobb, migration och säkerhet.
Sveriges nya relation med Storbritannien
Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020. Från och med den 1 januari 2021 gäller ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan och EU och Storbritannien.
EU:s långtidsbudget 2021-2027
Under Europeiska rådets möte den 10-11 december 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om den sista delen i långtidsbudgeten.
Rådsmöten under coronapandemin
Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.
Sveriges EU-representation
Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.
Mer om regeringens arbete i EU

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet
I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Gemensamma strategier
Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två exempel på strategier som är viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Arbete för ökad delaktighet i EU
Sverige både påverkar och påverkas av de beslut som fattas gemensamt i EU. För att kunna vara delaktig i dessa beslut behövs kunskap om hur EU fungerar, information om vilka politiska beslut som fattas på EU-nivå och insyn i olika beslutsprocesser. Här kan du läsa mer om hur regeringen arbetar för att öka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige.
Sök efter innehåll om Sverige i EU
Totalt 4797 träffar.
-
Remiss av SOU 2020:74 En europeisk åklagarmyndighet i Sverige, Ju2020/04654
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser som Justitiedepartementet har remitterat betänkandet En europeisk åklagarmyndighet i Sverige (SOU 2020:74).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan och införande av efterhandsdebitering
Idag beslutade regeringen att utfärda ändringar i nio svenska lagar för att anpassa dem till EU:s nya kontrollförordning. Bland ändringarna införs en möjlighet för kontrollmyndigheter att göra inköp under dold identitet. Det görs samtidigt ändringar i förordningar som är kopplade till lagarna. Bland annat införs krav på efterhandsdebitering av avgifter för livsmedelskontroll.
-
Gränsöverskridande tillgång till radio- och tv-program
Regeringen har i dag beslutat en lagrådsremiss med förslag om nya regler som bland annat syftar till att förbättra konsumenters möjligheter att ta del av radio- och tv-program från andra länder inom EES.
-
Gränsöverskridande tillgång till radio- och tv-program
Regeringen föreslår nya regler på upphovsrättsområdet som syftar till att förbättra den gränsöverskridande tillgången till radio- och tv-program inom EES. Med förslagen genomförs ett EU-direktiv.
-
Regeringen bidrar till EU-lagstiftning om företagande, mänskliga rättigheter och miljö
Nu tar regeringen ytterligare steg för att stärka internationellt hållbart företagande. Regeringen har skickat sitt inspel om hur en lagstiftning på området kring företagande, mänskliga rättigheter och miljö bör se ut.
-
Gymnasieelever i Göteborg frågar ut EU-ministern
Hans Dahlgrens EU-resa för att möta ungdomar runt om i Sverige fortsätter. Fredagen den 5 mars gör EU-ministern ett digitalt besök på Ingrid Segerstedts gymnasium i Göteborg.
-
Remiss av promemorian En kompletterande bestämmelse om villkor som andra länder ställer upp vid informationsutbyte om brott, Ju2020/04273
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts svara på remissen promemorian En kompletterande bestämmelse om villkor som andra länder ställer upp vid informationsutbyte om brott. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
En ny lag om företagsrekonstruktion
I dag har Rekonstruktionsutredningen överlämnat sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utredningens förslag innebär att rekonstruktionsåtgärder bättre ska kunna anpassas efter det enskilda företagets behov vilket i förlängningen kan leda till att färre företag tvingas till konkurs.
-
Andra chans för krisande företag – En ny lag om företagsrekonstruktion, SOU 2021:12
Betänkande av Rekonstruktionsutredningen.
-
Vaccination i fokus i möte mellan statsministern och EU-kommissionens ordförande
Statsminister Stefan Löfven hade igår tisdag ett första längre bilateralt möte med EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen. Mötet genomfördes via video och behandlade flera angelägna frågor för Sverige och EU, men med pandemibekämpning och vaccination i fokus.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen