Innehåll om Sverige i EU
Totalt 5785 träffar.
-
EU:s strategiska kompass och Rysslands aggression mot Ukraina i fokus på EU:s försvarsministermöte
Den 17 maj möttes EU:s försvarsministrar i Bryssel för att diskutera hur EU:s strategiska kompass ska genomföras. Rysslands aggression mot Ukraina stod också på dagordningen. Statssekreterare Jan-Olof Lind företrädde Sverige vid mötet.
· Artikel från Försvarsdepartementet
-
Remiss av SOU 2021:79 En uppföljning av skriftlighetskravet vid telefonförsäljning, Ju2021/03621
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser som Justitiedepartementet har remitterat betänkandet En uppföljning av skriftlighetskravet vid telefonförsäljning (SOU 2021:79).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av Europeiska kommissionens förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter, M2022/00802
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Miljödepartementet på Europeiska kommissionens förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Förberedelse för extrainsatt EU-toppmöte och unionens värden i Ungern på Allmänna rådets möte den 23 maj
När EU-ministrarna möts i Bryssel den 23 maj står förberedelser inför Europeiska rådets extra möten, unionens värden i Ungern och Konferensen om Europas framtid på dagordningen. EU-minister Hans Dahlgren företräder Sverige vid mötet.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Inför EU-ordförandeskap: Annika Strandhäll möter Tjeckiens miljöminister
Den 17 maj reser klimat- och miljöminister Annika Strandhäll till Prag för att tala på ett seminarium om cirkulär ekonomi och för att träffa Tjeckiens miljöminister Anna Hubáčková.
-
Nya bestämmelser om hur Sjunde AP-fonden ska lämna hållbarhetsinformation, Fi2022/01578
I promemorian föreslås att det ska göras en ändring i lagen om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) så att Sjunde AP-fonden omfattas av de informationskrav som gäller enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar och EU:s gröna taxonomiförordning.
-
Rysslands aggression mot Ukraina och den politiska utvecklingen på Västra Balkan var i fokus när EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel den 16 maj
När EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel den 16 maj stod den politiska utvecklingen på Västra Balkan och Rysslands aggression mot Ukraina på dagordningen. Ett informellt möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Kanadas utrikesminister Mélanie Joly ägde även rum.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Förordning om geografiska beteckningar för hantverks- och industriprodukter, 2021/22:FPM89
Faktapromemoria gällande proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on geographical indication protection for craft and industrial products and amending Regulations (EU) 2017/1001 and (EU) 2019/1753 of the European Parliament and of the Council and Council decision (EU) 2019/1754, COM(2022) 174
-
Rysslands aggression mot Ukraina och den politiska utvecklingen på Västra Balkan på Rådet för utrikes frågor den 16 maj
När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel den 16 maj står den politiska utvecklingen på Västra Balkan och Rysslands aggression mot Ukraina på dagordningen. EU:s höga representant väntas även ta upp aktuella frågor på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. EU-ambassadör Lars Danielsson företräder Sverige vid mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Genomförande av ändringarna i EU:s vapendirektiv och en översyn av vapenlagstiftningen, Dir. 2022:40
En särskild utredare ska lämna förslag till de författningsändringar som krävs i svensk rätt för att genomföra 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv på miniminivå. Utredaren ska också se över vapenlagstiftningen och ta ställning till vilka ändringar som bör göras i regelverket utifrån de tillkännagivanden från riksdagen som finns på vapenområdet. Det huvudsakliga syftet med översynen är att skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar samt att göra regelverket mer överskådligt och lättillgängligt.
-
F-gasförordningen, 2021/22:FPM87
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fluorerade växthusgaser, om ändring av direktiv (EU) 2019/1937 och om upphävande av förordning (EU) nr 517/2014, COM(2022) 150 final.
-
Implementering av den strategiska kompassen och Rysslands aggression mot Ukraina på Rådets möte (försvarsministrarna) den 17 maj 2022
När EU:s försvarsministrar möts i Bryssel står implementering av den strategiska kompassen, med fokus på framtiden för EU:s krishanteringsinsatser inom ramen för GSFP och Rysslands aggression mot Ukraina på dagordningen. Statssekreterare Jan-Olof Lind företräder Sverige.
· Artikel från Försvarsdepartementet
-
Utredare ser över vapenlagstiftningen och föreslår hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras
Regeringen har i dag beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras på en miniminivå och se över vapenlagstiftningen i syfte att skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar. Utredaren kommer att biträdas av en parlamentarisk referensgrupp.
-
Förlängning av nationella stödet till jordbruket i norra Sverige
Regeringen har idag uppdragit åt Jordbruksverket att ta fram förslag till utformning av ansökan till EU-kommissionen om förlängning av det nationella stödet till jordbruket i norra Sverige. I uppdraget ingår att analysera och vid behov föreslå eventuella justeringar av stödet.
-
Flera åtgärder med anledning av flyktingsituationen och kriget i Ukraina
Vid en pressträff på torsdagen presenterade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman flera nya åtgärder kopplade till flyktingsituationen och Rysslands krig mot Ukraina. Vid pressträffen medverkade även Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
-
Åtgärder för en jämnare fördelning av boende för vissa skyddsbehövande
I lagrådsremissen föreslås ändringar i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. för att åstadkomma en jämnare fördelning över landet av boendeplatser för skyddsbehövande som kommer till Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv.
-
Brottsbekämpande myndigheter får bättre tillgång till elektronisk bevisning
I dag undertecknar Sverige det andra tilläggsprotokollet till Budapestkonventionen som syftar till att förenkla brottsbekämpande myndigheters tillgång till elektronisk bevisning. Undertecknandet äger rum på Europarådet i Strasbourg.
-
Ozonförordningen, 2021/22:FPM86
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ämnen som bryter ned ozonskiktet och om upphävande av förordning (EG) nr 1005/2009, COM(2022) 151.