Sverige i EU
Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.
- Ansvariga statsråd
- Stefan Löfven
- Hans Dahlgren
Aktuellt om EU
Vaccinsamordning på EU-toppmöte
Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige på videomötet. Foto:Ninni Andersson/Regeringskansliet Samordning av det pågående arbetet med att vaccinera mot covid-19 är huvudfrågan för statsminister Stefan Löfven och övriga EU-ledare när de ses i ett videomöte på torsdag eftermiddag. Produktion och fördelning av vaccin samt samarbete med länder utanför EU är andra frågor som stats- och regeringscheferna ska ta upp.
Regeringens EU-deklaration 2021
EU-minister Hans Dahlgren presenterade regeringens andra EU-deklaration. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet Onsdag den 20 januari var det EU-politisk debatt i riksdagen där EU-minister Hans Dahlgren inledde debatten med att redogöra för regeringens EU-deklaration 2021. EU-ministern lyfte bland annat de nya svårigheter och prövningar som coronapandemin innebär för det europeiska samarbetet men betonade samtidigt att EU kommer att klara även denna prövning.
Sveriges nya relation med Storbritannien
De stora förändringarna med anledningen av Storbritanniens utträde ur EU sker från och med den 1 januari 2021 när övergångsperioden tagit slut och den framtida relationen mellan EU och Storbritannien inleds. Nu omfattas Storbritannien inte längre av EU:s regelverk och deltar inte längre i den inre marknaden och EU:s tullunion. Förändringarna påverkar företag, medborgare, organisationer och myndigheter.
Den 30 december höll EU-minister Hans Dahlgren och utrikeshandelsminister Anna Hallberg en pressträff med anledning av Brexitavtalet.
Kalender
Sociala medier
Regeringens EU-prioriteringar
I EU-samarbetet prioriterar regeringen särskilt frågor som rör fem områden – demokratin och rättsstaten, klimatet, jobb, migration och säkerhet.
Sveriges nya relation med Storbritannien
Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020. Från och med den 1 januari 2021 gäller ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan och EU och Storbritannien.
EU:s långtidsbudget 2021-2027
Under Europeiska rådets möte den 10-11 december 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om den sista delen i långtidsbudgeten.
Rådsmöten under coronapandemin
Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.
Sveriges EU-representation
Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.
Mer om regeringens arbete i EU

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet
I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Gemensamma strategier
Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två exempel på strategier som är viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Arbete för ökad delaktighet i EU
Sverige både påverkar och påverkas av de beslut som fattas gemensamt i EU. För att kunna vara delaktig i dessa beslut behövs kunskap om hur EU fungerar, information om vilka politiska beslut som fattas på EU-nivå och insyn i olika beslutsprocesser. Här kan du läsa mer om hur regeringen arbetar för att öka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige.
Sök efter innehåll om Sverige i EU
Totalt 4721 träffar.
-
Vaccinsamordning på EU-toppmöte
Samordning av det pågående arbetet med att vaccinera mot covid-19 är huvudfrågan för statsminister Stefan Löfven och övriga EU-ledare när de ses i ett videomöte på torsdag eftermiddag. Produktion och fördelning av vaccin samt samarbete med länder utanför EU är andra frågor som stats- och regeringscheferna ska ta upp.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
Bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism
Bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism är ett prioriterat arbete för regeringen. Det är ett arbete som sker på flera nivåer – globalt, inom EU och nationellt. I Sverige berörs flera myndigheter av frågan, både tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter, tillsammans med stora delar av privata sektorn.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Statsministern deltar i en videokonferens med EU-ledarna
Torsdag den 21 januari kommer statsminister Stefan Löfven att delta i en videokonferens med EU:s stats- och regeringschefer. EU-ländernas ledare ska diskutera hanteringen av coronapandemin, däribland vaccinering och eventuellt behov av vaccinationsintyg.
-
EU-deklarationen 2021
EU-minister Hans Dahlgren, riksdagen, den 20 januari 2021.
· Tal från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Ytterligare kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om elektronisk identifiering, Prop. 2020/21:81, Prop. 2020/21:81
I propositionen föreslås att nya kompletterande bestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden ska föras in i lagen (2016:561) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om elektronisk identifiering.
-
Remiss av promemorian Gränsöverskridande tillgång till radio- och tv-program, Ds 2020:25, Ju2020/04028
Här kan du ta del av svaren från de som har ombetts att svara på remissen av promemorian Gränsöverskridande tillgång till radio- och tv-program, Ds 2020:25. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina
Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina den 18-20 januari. Resan blir den första i hennes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Förutom möten i Kiev så kommer Linde, om säkerhetsläget tillåter, också besöka östra Ukraina tillsammans med sin ukrainska kollega, utrikesminister Dmytro Kuleba.
-
Återhämtningen efter corona i fokus på EU:s finansministermöte
EU:s återhämtning efter coronapandemin står på agendan när finansminister Magdalena Andersson träffar sina EU-kollegor på ett videomöte 19 januari. Finansministrarna ska diskutera faciliteten för återhämtning och resiliens och EU:s strategi för att hantera nödlidande lån i spåren av coronapandemin. Även den europeiska planeringsterminen är på dagordningen.