Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Aktuellt om EU

 • På väg mot en grön transatlantisk marknadsplats

  • Blinken, regeringsföreträdare med flera står utomhus och lyssnar på en anställd på Hybrit.

   I programmet ingick ett platsbesök på Hybrits anläggning utanför Luleå. Hybrit är ett projekt som har som mål att revolutionera järn- och stålindustrin genom att producera fossilfritt stål.

   Foto: Josefine Stenersen/Regeringskansliet

  • Forssell pratar i en mikrofon inför pressen

   Den 30–31 maj stod Sverige värd för ett möte inom handels- och teknikrådet, TTC, mellan EU och USA. Mötet ägde rum i Luleå och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell var en av regeringens representanter på mötet.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  • Blinken pratar och skrattar under ett möte.

   En av huvuddeltagarna på TTC-mötet i Luleå var USA:s utrikesminister Antony Blinken.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  • Forssell, Busch och Billström intervjuas av pressen.

   På TTC-mötet i Luleå den 30-31 maj representerades regeringen av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikesminister Tobias Billström.

   Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

  Den 30-31 maj hölls det fjärde mötet i handels- och teknikrådet mellan EU och USA, Trade and Technology Council (TTC). Sverige stod värd för mötet som ägde rum i Luleå inom ramen för det svenska ordförandeskapet i EU. Luleå valdes ut som mötesplats för att lyfta fram svenska lösningar för den gröna och den industriella omställningen.

 • Högnivåmöte om skydd av barn

  Bild på socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
  Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Foto: Regeringskansliet

  Den 1-2 juni arrangerade det svenska ordförandeskapet högnivåmötet om skydd av barn - EU-stöd för återuppbyggnad och reform av Ukrainas barnskyddssystem. På mötet deltog bland andra Hennes Majestät Drottningen, statsminister Ulf Kristersson, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Ukrainas socialminister Oksana Zholnovych samt Catherine Russell, generaldirektör för UNICEF. Även Ukrainska presidentens fru Olena Zelenska medverkade digitalt.

EU:s långtidsbudget 2021-2027

EU:s långtidsbudget fastställer tak för hur mycket finansiering som kan användas, inte bara totalt, utan även för särskilda politikområden, under en period på sju år.

Sveriges EU-representation

Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Mer om regeringens arbete i EU

Illustration: Regeringskansliet

Sveriges EU-ordförandeskap 2023

Det första halvåret 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd. Det innebär att Sverige leder arbetet i rådet.

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Tre personer i ett arbetsmötet vid ett bord
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Ett exempel på en strategi som är viktig för Sverige är EU:s Östersjöstrategi. Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3204 träffar.