Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Aktuellt om EU

  • ”Fem frihandelsavtal EU bör teckna under 2025”

    Benjamin Dousa, bistånds- och utrikeshandelsminister
    Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Debattartikel av bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, Svenska Dagbladet, den 17 juni 2025.

  • Regeringen tog emot EU-kommissionär Magnus Brunner

    Justitieminister Gunnar Strömmer, EU-kommissionär Magnus Brunner och finansminister Elisabeth Svantesson i en korridor i Rosenbad.
    EU-kommissionär Magnus Brunner inledde sitt Sverigebesök med ett möte med justitieminister Gunnar Strömmer och finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Måndagen den 16 juni besökte europeiska kommissionens kommissionär för inrikes frågor och migration, Magnus Brunner, Stockholm. Under besöket träffade han flera ministrar i regeringen för att diskutera aktuella frågor kopplade till migration, brottsbekämpning och EU-samarbete. En pressbriefing ägde också rum.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel och Sveriges största utlandsmyndighet. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften.

Mer om regeringens arbete i EU

Illustration: Regeringskansliet

Sverige firar 30 år i EU

Den 1 januari 1995 gick Sverige med i den Europeiska unionen. År 2025 markerar därmed Sveriges 30-årsjubileum för EU-medlemskapet. Under året kommer Regeringskansliet på olika sätt belysa EU-medlemskapets betydelse för Sverige och Sveriges arbete i EU.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen den 13 november 2024.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 4304 träffar.

Laddar...