Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Ann Linde

Aktuellt i ministerrådet

 • Torkan och EU:s framtida jordbrukspolitik dominerade ministermöte

  • Sven-Erik Bucht

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht företrädde Sverige när EU-ländernas jordbruksministrar träffades 16 juli. Den svåra torkan som plågar framför allt norra Europa var en stor fråga på mötet.

   Foto: EU-representationen

  • Phil Hogan och Sven-Erik Bucht

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hade överläggningar med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan (mitten) om de svåra effekterna av torkan i Sverige och efterfrågade insatser från EU-kommissionen till lantbrukarna.

   Foto: Europeiska rådet

  Torkan sommaren 2018 har slagit mycket hårt mot jordbruket i framför allt norra Europa. Detta var jämte en diskussion om EU:s jordbrukspolitik efter 2020 de stora frågorna när EU-ländernas jordbruksministrar samlades i Bryssel 16 juli.

 • Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea på utrikesministermöte

  Margot Wallström
  Utrikesminister företrädde Sverige på EU:s utrikesråd 16 juli. EU:s östliga partnerskap, Libyen och Nordkorea mötets prioriterade frågor. Foto: EU-representationen

  Samarbetet i det Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea var några av frågorna som utrikesminister Margot Wallström diskuterade med sina kollegor från EU-länderna 16 juli. Ministrarna fick även en genomgång av de aktuella utrikespolitiska frågorna när EU:s höga representant Federica Mogherini inledde mötet.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Möte i Europabyggnaden i Bryssel
Läget i förhandlingarna om brexit behandlas på det sista mötet i ministerrådet innan semestern. EU-ambassadör Lars Danielsson företräder Sverige. Foto: Europeiska rådet

Brexit på Allmänna rådets möte

När Allmänna rådet möts 20 juli är det endast Storbritanniens utträde ur EU, brexit som står på dagordningen. På mötet kommer rådet att diskutera förhandlingarna mellan EU och Storbritannien.

Karolina Ekholm
Statssekreterare Karolina Ekholm företrädde Sverige när EU-ländernas finans- och ekonomiministrar träffades i Bryssel 13 juli inom ramen för Ekofin-rådet. Foto: EU-representationen

Österrikes arbetsprogram, moms och G20 på Ekofins julimöte

Ekofinrådets möte 13 juli var det första under Österrikes EU-ordförandeskap. Österrike presenterade prioriteringar för Ekofin det kommande halvåret. På dagordningen fanns bland annat också momsfrågor och kommande möte inom ramen för G20.

Karolina Skog
Miljöminister Karolina Skog representerade Sverige på mötet i EU:s miljöråd i Luxemburg. Foto: EU-representationen

EU:s miljöministrar debatterade utsläppskrav på bilar

Miljöminister Karolina Skog och hennes ministerkollegor i EU antog på miljörådets möte 25 juni slutsatser om EU:s handlingsplan för den cirkulära ekonomin. Miljöministrarna diskuterade även normer för koldioxidutsläpp från bilar och lätta fordon och höll en debatt om dricksvatten.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3330 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida