Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Aktuellt i ministerrådet

 • Stöd till Grekland och diskussion om coronaviruset på EU:s inrikesministermöte

  Bild: Europeiska rådet

  När inrikesminister Mikael Damberg träffade sina EU-kollegor i Bryssel 13 mars diskuterade de situationen vid den grekiska gränsen mot Turkiet och civilskydd med anledning av det nya coronaviruset.

 • Samordning av coronautbrott på EU:s hälsoråd

  EU-ländernas hälsoministrar träffades på ett extrainsatt möte i Bryssel 6 mars. Mötet handlade om skyddsutrustning, bättre samarbete och behovet av insatser med anledning av coronavirusets spridning.

Inställda rådsmöten i Bryssel

Under det pågående coronautbrottet har planerade rådsmöten i Bryssel ställts in i 30 dagar från och med 23 mars. I vissa fall ersätts de av video- eller telefonmöten istället.

Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.

Vissa ministrar ses oftare än tidigare i videomöten, till exempel transportministrar, hälsoministrar och inrikesministrarna.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Rådskonstellationer

Ministerrådet sammanträder i tio olika så kallade konstellationer beroende på vilket ämne som diskuteras. Här hittar du mer information.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde deltog i EU:s utrikesråd 6 mars i Zagreb. Mötet handlade om situationen i nordvästra Syrien och EU:s relationer med Turkiet. Foto: Sveriges EU-representation

Situationen i Turkiet och Syrien på utrikesministermöte

Den humanitära situationen i nordvästra Syrien och Turkiets agerande är ämnen för diskussion när EU:s utrikesministrar hade ett extrainsatt möte i utrikesrådet i Zagreb 6 mars.

Isabella Lövin
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin representerade Sverige på mötet i miljörådet. Foto: EU-representationen

Klimat i fokus på EU:s miljöråd

Flera klimatfrågor var uppe när miljö- och klimatminister Isabella Lövin träffade EU-kollegorna i Bryssel 5 mars. Ministrarna antog också slutsatser om luftkvalitet.

Torbjörn Haak och Matilda Ernkrans
Ambassadör Torbjörn Haak representerar Sverige på torsdagen. Forskningsminister Matilda Ernkrans deltar på mötets andra dag, fredag 28 februari. Foto: Europeiska unionens råd

Strategisk innovation och den gröna given på EU:s ministerråd för konkurrenskraft

När EU:s ministerråd för konkurrenskraftsfrågor möttes i Bryssel 27-28 februari stod en hållbar industripolitik och strategisk innovation i fokus. Forskningsminister Matilda Ernkrans företrädde Sverige.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 1069 träffar.