Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Aktuellt i ministerrådet

 • EU:s klimatlag på miljöministermöte

  Miljö- och klimatminister Isabella Lövin framför en EU-flagga och en svensk flagga på en pressträff i september i år.
  Miljö- och klimatminister Isabella Lövin representerar Sverige på rådsmötet i Bryssel 17 december. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  När miljö- och klimatminister Isabella Lövin träffar sina kollegor i Bryssel 17 december ska de ta beslut om en klimatlag för EU. Ministrarna ska också komma överens om EU:s bidrag för att nå klimatmålen i Parisavtalet.

 • Beslut om fiskekvoter på EU-möte

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson blir intervjuad utanför Europabyggnaden i Bryssel.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson representerade Sverige på mötet i Bryssel. Foto: Sveriges EU-representation

  EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutade om fiskekvoter och diskuterade nya märkningar för djurskydd och näringsinnehåll när de träffades i Bryssel 15–16 december. Landsbygdsminister Jennie Nilsson representerade Sverige på mötet.

 • Migration och inre säkerhet på digitalt EU-möte

  Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson framför en EU-flagga på en pressträff den 17 september.
  Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson deltar i videomötet 14 december. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  När justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg deltar i ett videomöte med EU-kollegorna 14 december står migrations- och asylpakten på dagordningen. Ministrarna ska även diskutera inre säkerhet.

Rådsmöten under coronapandemin

Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Rådskonstellationer

Ministerrådet sammanträder i tio olika så kallade konstellationer beroende på vilket ämne som diskuteras. Här hittar du mer information.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Anna Hallberg,minister för utrikeshandel och nordiska frågor, vid svenska flaggan och EU-flaggan
Anna Hallberg, minister för utrikeshandel och nordiska frågor, deltog när EU-ländernas ministrar för industri och marknadsfrågor möttes via video 18 september. De diskuterade EU:s inre marknad och återhämtning. Sverige fick också gehör för ett initiativ om behovet av att utveckla tjänstesektorn i EU Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ministermöte om EU:s inre marknad och ekonomisk återhämtning

EU:s ministerråd för konkurrenskraftsfrågor möttes den 18 september via video. Diskussionen handlade om åtgärder för att stärka den inre marknadens förutsättningar att bättre bidra till återhämtning och ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa.

Utrikesminister Ann Linde intervjuas framför rådsbyggnaden Justus Lipsius i Bryssel
Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige när EU-ländernas utrikesministrar möttes i Bryssel 21 september. Utvecklingen i Belarus och Libyen och EU:s relationer med Afrikanska unionen var mötets huvudfrågor. Foto: Sveriges EU-representation

Belarus på utrikesministermöte

Situationen i Belarus, Libyen och det kommande toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen var frågor som utrikesminister Ann Linde tog upp med sina kollegor när EU:s utrikesråd möttes i Bryssel.

EU-minister Hans Dahlgren
Hans Dahlgren företräder Sverige i ett videomöte den 15 juli där EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-frågor förbereder det toppmöte som hålls 17 juli. EU:s långtidsbudget dominerar dagordningen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nytt ordförandeskap och långtidsbudget på EU-möte

När EU-minister Hans Dahlgren deltar i en videokonferens med medlemsländernas EU-ministrar på onsdag ska de bland annat förbereda stats- och regeringschefernas möte i Europeiska rådet i slutat av veckan. EU-ministrarna kommer även att få en genomgång av det tyska ordförandeskapets prioriteringar för det kommande halvåret.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 1176 träffar.