Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Aktuellt i ministerrådet

 • Miljö- och klimatfrågor på årets första möte i Agrifishrådet

  Jennie NIlsson
  Landsbygdsminister Jennie NIlsson företräder Sverige när EU-ländernas jordbruks- och fiskeriministrar möts för årets första Agrifishråd. Den europeiska gröna given är en av frågorna på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

  Den gröna given som EU-kommissionen presenterade i december 2019 behandlas just nu brett i EU-samarbetet. Den 27 januari har turen kommit till jordbruks- och fiskeriministrarnas bord. De kommer även att diskutera övergångsregler mellan den pågående och kommande perioden för EU:s jordbrukspolitik.

 • Förslag till framtidskonferens för EU

  Hans Dahlgren
  EU-minister Hans Dahlgren deltar i EU:s ministerråd för allmänna frågor i Bryssel 28 januari. Foto: Sveriges EU-representation

  När EU-minister Hans Dahlgren träffar sina kollegor från EU-länderna 28 januari ska de prata om ett förslag om en konferens om EU:s framtid. Ministrarna kommer även att få en genomgång av det kroatiska ordförandeskapets program.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Rådskonstellationer

Ministerrådet sammanträder i tio olika så kallade konstellationer beroende på vilket ämne som diskuteras. Här hittar du mer information.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Max Elger
Statssekreterare Max Elger företrädde Sverige när Eurogruppen och EU:s ministerråd för ekonomiska och finansiella frågor, Ekofin, möttes i Bryssel 20-21 januari. Den gröna given och beskattning av vissa digitala tjänster var ett par av frågorna på Ekofin dagordning. Foto: Sveriges EU-representation

Ministerdebatt om den europeiska gröna given

EU-ländernas ekonomi- och finansministrar möttes i Bryssel 21 januari för att debattera ekonomiska och finansiella aspekter av den europeiska gröna given som EU-kommissionen presenterade i december 2019. På dagordningen fanns också den europeiska planeringsterminen och beskattning av digitala tjänster.

Fredsprocessen i Mellanöstern och klimat på utrikesministermöte

Situationen i Mellanöstern och klimatdiplomati var två av frågorna som utrikesminister Ann Linde tog upp med sina EU-kollegor när de möttes Bryssel 20 januari. EU-ländernas utrikesministrar diskuterade även situationen i Sahel.

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige när EU:s utrikesråd träffades för ett extrainsatt möte 10 januari med anledning av situationen i Irak. Foto: Sveriges EU-representation

Utrikesministrar i möte om Irak

Diskussioner om situationen i Irak dominerade årets första möte i EU:s utrikesråd. EU-ländernas utrikesministrar tog även upp situationen i Libyen. Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige i mötet som hölls i Bryssel den 10 januari.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 1035 träffar.