Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Hans Dahlgren

Aktuellt i ministerrådet

 • Syrien och Ukraina på utrikesministermöte

  Ann Linde
  Utrikesminister Ann Linde representerar Sverige på utrikesrådets möte i Luxemburg. Foto: EU-representationen

  EU:s roll i Afghanistan och situationen i Syrien och Ukraina är ämnen som utrikesminister Ann Linde ska behandla med sina EU-kollegor i Luxemburg, på höstens första möte i utrikesrådet den 14 oktober. Utrikesministrarna kommer också diskutera Turkiets provborrningar i Medelhavet.

 • Fiskekvoter i Östersjön på ministermöte i Luxemburg

  Jennie Nilsson
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson representerar Sverige på mötet i Luxemburg. Foto: Sveriges EU-representation

  Nästa års fiskekvoter i Östersjön står högt på dagordningen när EU:s fiske- och jordbruksministrar möts i Luxemburg den 14–15 oktober. Landsbygdsminister Jennie Nilsson och hennes EU-kollegor ska också diskutera hur världens skogar ska skyddas och få en lägesrapport om den afrikanska svinpesten.

 • Brexit och utvidgning på EU-ministermöte

  Hans Dahlgren
  EU-minister Hans Dahlgren representerar Sverige på mötet i allmänna rådet. EU-representationen

  Brexit och utvidgningen är två av frågorna på dagordningen när EU-minister Hans Dahlgren träffar sina kollegor i Luxemburg 15 oktober. EU-ministrarna ska också förbereda övriga frågor som stats- och regeringscheferna ska ta upp på nästa möte i Europeiska rådet.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson representerade Sverige på mötet i rådet för ekonomiska och finansiella frågor och på delar av eurogruppens möte i Luxemburg. Europeiska unionen

EU:s finansministrar diskuterade penningtvätt

Penningtvätt, EU:s användning av 2018 års budget och en effektivare utvecklingsfinansiering stod på dagordningen när finansminister Magdalena Andersson träffade sina EU-kollegor 10 oktober. Magdalena Andersson deltog också i delar av Eurogruppen 9 oktober där ministrarna beslutade om hur euroområdets budgetinstrument ska styras.

Morgan Johansson
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson träffade EU-kollegorna i Luxemburg. EU-representationen

Migration och inre säkerhet i fokus på EU:s RIF-råd

När justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg träffade sina EU-kollegor på rådet för rättsliga och inrikes frågor i Luxemburg 7–8 oktober var migration och inre säkerhet två av frågorna på agendan. Ministrarna diskuterade även våldsbejakande högerextremism och terrorism, grundläggande rättigheter och EU:s åtgärder mot korruption.

Matilda Ernkrans pratar med två personer.
Forskningsminister Matilda Ernkrans pratar med sina kollegor i andra medlemsländer innan mötet i konkurrenskraftsrådet. Foto: EU-representationen.

Hållbar tillväxt i konkurrenskraftsrådet

Hållbar tillväxt stod i fokus på konkurrenskraftsrådet 26 och 27 september. Näringsminister Ibrahim Baylan och forskningsminister Matilda Ernkrans representerade Sverige.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 972 träffar.