Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Aktuellt i ministerrådet

 • Penningtvätt och ekonomisk återhämtning på videomöte

  Statssekreterare Max Elger representerar Sverige på videomötet. Bilden är från ett tidigare möte.
  Statssekreterare Max Elger representerar Sverige på videomötet. Bilden är från ett tidigare möte. Foto: Europeiska unionens råd

  När EU:s ekonomi- och finansministrar träffas på ett videomöte 26 juli står ekonomisk återhämtning i EU på agendan. Finansministrarna kommer även få en presentation av ett nytt paket om att bekämpa penningtvätt och terrorism.

 • Ekologiskt jordbruk, handelsfrågor och kalkoner på jordbruksministermöte

  Foto: Europeiska unionens råd

  När jordbruksministrarna möts i Bryssel den 19 juli ska de bland annat diskutera en handlingsplan för utvecklingen av det ekologiska jordbruket, handelsrelaterade jordbruksfrågor och ett antal djurskyddsfrågor. Den amerikanska jordbruksministern Tom Vilsack kommer även vara med på en informell lunch och diskutera hållbarhetsfrågor.

 • Digital teknik, Etiopien och strategiska kompassen på EU-möte

  Utrikesminister Ann Linde på ministerrådet i Bryssel
  Utrikesminister Ann Linde deltar i mötet i EU:s utrikesråd 12 juli. Foto: EU-representationen

  Utvecklingen i Etiopien är en av frågorna som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor när de möts i Bryssel 12 juli. Utrikesministrarna ska även ta upp ny teknik ur ett geopolitiskt perspektiv och EU:s strategiska kompass samt ha en informell lunch med Israels nye utrikesminister Yair Lapid.

 • Överenskommelse om EU:s gemensamma jordbrukspolitik

  EU-ländernas jordbruksministrar har under en längre period förhandlat om en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken. När de möttes den 28 juni bekräftade de den överenskommelse som förhandlats fram med Europaparlamentet.

Rådsmöten under coronapandemin

Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Rådskonstellationer

Ministerrådet sammanträder i tio olika så kallade konstellationer beroende på vilket ämne som diskuteras. Här hittar du mer information.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Ekonomisk återhämtning, moms och jämställdhet teman på EU:s finansministermöte

På Ekofinrådets möte i Luxemburg 18 juni ska finansminister Magdalena Andersson diskutera ekonomisk återhämtning och genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens med sina EU-kollegor. Momsregler, integrering av jämställdhetsfrågorna i EU-budgeten och bankunionen är andra ämnen som ska upp på mötet.

Mötesrum i Luxemburg.
Mötesrum i Luxemburg. Foto: Ministerrådet

Förstärkt roll för Europeiska läkemedelsmyndigheten och tillgång till läkemedel på EU-möte

När EU:s hälsoministrar träffas i Luxemburg den 15 juni kommer de besluta om att ge den Europeiska läkemedelsmyndigheten en förstärkt roll i krisberedskap och krishantering. Andra frågor på dagordningen är tillgång till läkemedel och medicintekniska produkter samt en diskussion om pandemisituationen.

Minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh deltar i videomötet 14 juni.
Minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh deltar i videomötet 14 juni. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU:s partnerskap med medelinkomstländer och mänsklig utveckling på EU-möte

När minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh träffar sina EU-kollegor via video den 14 juni ska de diskutera partnerskap med medelinkomstländer och EU:s engagemang för mänsklig utveckling.

Innehåll om regeringens arbete i ministerrådet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1257 träffar.