Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Hans Dahlgren

Aktuellt i ministerrådet

 • Flera fiskefrågor på ministermöte 18 juni

  Jennie Nilsson
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson företräder Sverige när EU:s ministerråd för fiske och jordbruk möts i Luxemburg 18 juni. Beslut om Europeiska havs- och fiskerifonden och avstämning i förhandlingarna om EU:s reformerade jordbrukspolitik står på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

  När EU-ländernas ministrar för jordbruk och fiske möts 18 juni ska de fatta beslut om Europeiska havs- och fiskerifonden. De kommer att få möjlighet att ha synpunkter inför beslutet senare i år om 2020-års fångstmängder och fiskekvoter. Ministrarna ska också gå igenom läget i förhandlingarna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020.

 • Ministermöte om EU:s utvidgning och EU:s fleråriga budgetram

  Hans Dahlgren
  EU-minister Hans Dahlgren företräder Sverige när EU:s ministerråd för allmänna frågor möts i Luxemburg 18 juni. EU:s utvidgning och EU:s budget för perioden 2021-2027 står på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

  EU:s fleråriga budgetram och EU:s utvidgning är två av frågorna på agendan när EU-minister Hans Dahlgren träffar sina europeiska ministerkollegor 18 juni. Ministrarna ska även förbereda nästa möte i Europeiska rådet.

 • Sudan, EU:s globala strategi och Mellanöstern på utrikesministermöte

  Effektivare utrikes- och säkerhetspolitik och situationen i Sudan är två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffar sina europeiska kollegor 17 juni. Utrikesministrarna kommer även att göra en genomlysning av EU:s globala strategi tillsammans med försvarsministrarna.

 • Ekonomiska styrmedel för klimatneutral ekonomi i EU

  EU:s långsiktiga vision för klimatneutral ekonomi, den europeiska planeringsterminen, bankunionen och flera andra frågor stod på dagordningen när EU-ländernas finans- och ekonomiministrar träffades 14 juni inom ramen för Ekofinrådet. De fattade också beslut inom ramen för stabilitets- och tillväxtpakten.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Morgan Johansson
Återvändande och framtida utmaningar för asyl- och migrationsfrågorna i EU var några av frågorna på EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor 6-7 juni. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg företrädde Sverige. Foto: Sveriges EU-representation

Återvändande, datalagring och framtidsdiskussioner på EU-möte

Återvändande och framtida utmaningar för asyl- och migrationsfrågorna i EU var några av frågorna som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog upp med sina EU-kollegor på rådsmötet för rättsliga och inrikes frågor möts 6–7 juni. Inrikesminister Mikael Damberg diskuterade bland annat datalagring och brottsbekämpning.

Möte i Europabyggnaden i Bryssel
På mötet den 14 maj ska jordbruksministrarna diskutera den gemensamma jordbrukspolitiken och klimatstrategin. Foto: Europeiska rådet

EU:s framtida digitala strategi diskuteras i telekområdet

EU:s framtida digitala strategi stod på agendan när EU:s telekomministrar träffades i Luxemburg den 7 juni. Sverige representerades av ambassadör Åsa Webber.

Malin Cederfeldt Östberg
EU:s ministrar för forskning och rymdfrågor möttes i Bryssel 28 maj inom ramen för EU:s konkurrenskraftsråd för att bland annat diskutera inriktningen på forsknings- och rymdsamarbetet på lång sikt. Statssekreterare Malin Cederfeldt Östberg företrädde Sverige. Foto: Sveriges EU-representation

EU-debatt om rymd- och forskningssamarbete

Den europeiska rymdverksamhetens framtid och strategiska vägval inom forskning och innovation var huvudfrågorna när EU-ländernas ministrar för rymd och forskning möttes i Bryssel 28 maj.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 939 träffar.