Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Hans Dahlgren

Aktuellt i ministerrådet

 • Miljö och klimat på möte om EU:s jordbrukspolitik

  Jennie Nilsson
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson företrädde Sverige när EU:s ministerråd för jordbruks- och fiskefrågor möttes i Luxemburg 15 april. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

  EU-ländernas jordbruksministrar träffades den 15 april. De fortsatte då förhandlingarna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, GJP, efter 2020. Diskussionerna handlade framför allt om miljö- och klimatfrågor med koppling till jordbrukspolitiken.

 • Brexit, EU:s långtidsbudget och rättsstatens principer på EU-möte

  Brexit och EU:s långtidsbudget var två av frågorna på dagordningen när EU-minister Hans Dahlgren träffade sina ministerkollegor tisdag 9 april, i Luxemburg. EU-ministrarna diskuterade också rättsstatens principer i Polen och Ungern.

 • Östliga partnerskapet och Venezuela på utrikesministrarnas möte

  Situationen i Afghanistan och Venezuela var två av frågorna när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 8 april. Utrikesministrarna diskuterade även samarbetet inom det Östliga partnerskapet som bildades för tio år sedan.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid ett tidigare rådsmöte. Foto: Europeiska unionens råd

Sociala och sysselsättningspolitiska frågor diskuterades på ministerrådsmöte

Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso-och sjukvård samt konsumentfrågor, EPSCO, möttes 15 mars för att bland annat följa upp sociala och sysselsättningspolitiska frågor. Löneskillnader mellan kvinnor och män stod också på dagordningen.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström deltog i EU:s utrikesråd 18 mars. - För första gången så var Kinas utrikesminister med på mötet och vi fick tillfälle att prata om både det som vi har gemensamt och det som vi är kritiska mot, sa Margot Wallström efter mötet. Foto: EU-representationen

Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte

Situationen i Jemen och Moldavien var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s framtida relation med Kina.

Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson företrädde Sverige är EU-ländernas ekonomi- och finansministrar möttes i Bryssel 12 mars. EU:s arbete för att bekämpa aggressiv skatteplanering och skattefusk fanns bland annat på dagordningen. Foto: EU-representationen

Skattefrågor och europeiska planeringsterminen på Ekofins marsmöte

Skatt på digitala tjänster, EU:s så kallade svarta lista och den europeiska planeringsterminen var några av frågorna när EU:s ministerråd för ekonomiska och finansiella frågor, Ekofin, möttes i Bryssel 12 mars. Finansminister Magdalena Andersson företrädde Sverige och deltog också i Eurogruppens möte 11 mars.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 908 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida