EU-representationen
Sveriges representation vid Europeiska unionen

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Med sina cirka 120 medarbetare är representationen Sveriges största utlandsmyndighet. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

 • Säkrare värld för kvinnor och flickor i fokus på European Development Days

  • European Development Days

   Sidas generalsekreterare Carin Jämtin deltog i paneldiskussioner om kvinnor i beslutsfattande ställning. Övriga paneldeltagare på bild är kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, Young leader från Afghanistan Diwa Samad samt moderatorn Joanna Maycock.

   Foto: EU-representationen

  • European Development Days

   Ambassadör för utrikes- och säkerhetskommittén Mikael Lindvall deltog i paneldiskussioner om öppenhet och ansvar för personal i humanitära insatser. Övriga i panelen var Oxfams generaldirektör Winnie Byanyima och generaldirektören för EU-kommissionens generaldirektorat i humanitärt bistånd och civilskydd Monique Pariat, aktivisten Trisha Shetty samt moderatorn Tidhar Wald.

   Foto: EU-representionen

  European Development Days är en utvecklingsmässa som EU-kommissionen organiserar sedan 2006. Årets tema var jämställdhet under parollen “Kvinnor och flickor i spetsen för hållbar utveckling”.

 • Om Sveriges arbete i EU:s ministerråd

  Hur går arbetet i EU:s ministerråd till och vad gör regeringens utsända personal i Bryssel? Ambassadör Lars Danielsson och miljöråd Ida Edwertz berättar om sina erfarenheter.

EU-representationen på Facebook

EU-representationen på Instagram

EU-representationen på LinkedIn

Aktuellt

Björn Lyrvall
- När Sverige blev medlem i EU 1995 fanns inte nordligaste Europa med på EU:s kartor. I dag däremot är EU en oerhört viktig partner, inte minst ur finansiellt perspektiv, och det är lovande att se att intresset ökar, påpekade Björn Lyrvall, Sveriges Arktisambassadör, när han talade vid evenemanget. Foto: EU-representationen

Barents: 25 år av framgångsrikt samarbete

Barentssamarbetet har lagt grunden för ett omfattande folk-till-folk samarbete såväl som dialog på hög politisk nivå i det europeiska Arktis. Att samarbetet i år firar 25 år uppmärksammades på Sveriges EU-representation 5 juni med ett evenemang för att lyfta samarbetet i ett EU-perspektiv och för att blicka framåt.

deltagare
Mikael Lindvall öppnade mötet 5 juni med Kvinna till Kvinna. Från vänster Irena Cvetkovic, Coalition Margins, Makedonien, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna och Dragana Dardic, Helsinki Citizens Assembly från Banja Luka, Bosnien-Hercegovina. Foto: EU-representationen

Svårare i många länder att arbeta för kvinnors rättigheter

Enligt en ny rapport från organisationen Kvinna till Kvinna minskar utrymmet att verka som förespråkare för kvinnors rättigheter i många länder. Den femte juni uppmärksammade Sveriges EU-representation rapporten med ett möte med Kvinna till Kvinna och andra organisationer med expertis på området.

Lars Danielsson
- Vi agerar med starkt självförtroende i EU-samarbetet och Sveriges inflytande i EU har ökat under vårt 23-åriga medlemskap. Det gäller inte bara förmågan att driva svenska intressen utan också att vara med och ta ett gemensamt europeiskt ansvar, konstaterar Lars Danielsson, chef för Sveriges EU-representation. Foto: EU-representationen

EU-samarbetets knäckfrågor och framtid

Som chef för Sveriges EU-representation för Lars Danielsson regeringens talan i en rad tunga EU-frågor på plats i Bryssel. I sitt arbete får han en insyn som få andra i den EU-politiska dynamiken.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet