Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Uppdaterad

Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Bild på EU-representationens personal
På EU-representationen jobbar cirka 120 medarbetare. Foto: EU-representationen

Sveriges EU-representation är i första hand en förhandlingsorganisation. Handläggare och chefer deltar i det dagliga förhandlingsarbetet i Europeiska ministerrådets arbetsgrupper och i de ständiga representanternas kommitté som förbereder ministermöten och toppmöten mellan ledarna för EU:s medlemsländer. 

Representationen är den svenska regeringens dagliga kontaktlänk till EU:s institutioner. När regeringen utformar den politik som Sverige för i EU är representationens analyser och bedömningar viktiga bidrag.

Att nå ut till allmänheten med information om Sveriges arbete i EU är viktigt. Representationen tar emot över 100 svenska besöksgrupper per år. Det handlar om såväl skolklasser som expertgrupper och förtroendevalda.

Mer om besök vid EU-representationen och i Bryssel

Representationen arrangerar också seminarier i EU-aktuella frågor.

Sveriges ständiga representation vid EU ligger vid Square de Meeûs i centrala Bryssel med gångavstånd till EU-institutionerna.

Kontakt

EU-representationen
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till EU-representationen