Jämställdhet
Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.
Ansvariga för jämställdhet
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om jämställdhet
Regeringens arbete med att förebygga våld i nära relationer förstärks
Regeringen har överlämnat propositionen Förebyggande av våld i nära relationer till riksdagen. Propositionen innehåller förslag som ger ytterligare förutsättningar för att förstärka skyddet för personer som utsätts för våld i nära relationer. Regeringen föreslår bland annat ett ökat ansvar för kommunerna när det kommer till personer som utövar våld och att sekretess i relation till Polismyndigheten ska kunna brytas för att förebygga allvarliga brott i nära relationer.
Regeringens arbete för jämställdhet är viktigare än någonsin
Jämställdhetsminister Märta Stenevi och statsminister Stefan Löfven. Foto; Ninni Andersson/Regeringskansliet Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser. Regeringen arbetar efter sex delmål för jämställdhetsarbetet. Det handlar om makt och inflytande, att ekonomi och utbildning ska vara jämställd och att det obetalda hem- och omsorgsarbetet ska fördelas jämställt. Det handlar också om jämställd hälsa och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det handlar kort sagt om jämställdhet i hela livet och i hela vårt samhälle.

Feministisk regering
Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser. Ta del av varje statsråds arbete för att öka jämställdheten.

Regeringens jämställdhetsmål
Regeringen har sex delmål för att uppnå det övergripande målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv.

Så här jobbar regeringen för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen
Jämställdhetsintegrering, i kombination med särskilda jämställdhetsåtgärder, är regeringens huvudsakliga strategi för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska beaktas i all politik som påverkar människors villkor, så att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv.

Feministisk utrikespolitik
Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.
Innehåll om jämställdhet
Totalt 1540 träffar.
-
Uppdrag att genomföra TID – en studie av tidsanvändning bland kvinnor och män
Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att genomföra TID – en studie av tidsanvändning bland kvinnor och män. TID ska genomföras huvudsakligen enligt den metod och det upplägg som SCB beskrivit i rapporten Pilotstudie av tidsanvändning bland kvinnor och män. SCB får dock utveckla metod och upplägg i den utsträckning myndigheten finner det nödvändigt för att i så hög grad som möjligt uppfylla syftet med studien. Syftet är framför allt att mäta kvinnor och mäns tidsanvändning med fokus på det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
-
Förebyggande av våld i nära relationer – proposition lämnad till riksdagen
Regeringen har idag överlämnat propositionen Förebyggande av våld i nära relationer till riksdagen. Propositionen innehåller förslag som ger ytterligare förutsättningar för att förstärka skyddet för personer som utsätts för våld i nära relationer. Bland annat föreslås en ändring i socialtjänstlagen.
-
Förebyggande av våld i nära relationer, Prop. 2020/21:163, Prop. 2020/21:163
I propositionen föreslår regeringen åtgärder som syftar till att förebygga våld och andra övergrepp i nära relationer.
-
Akademisk frihet krävs för att försvara demokratin
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, och Gunilla Svantorp, ordförande utbildningsutskottet, debattartikel, Barometern, den 26 mars 2021. Den akademiska friheten kan inte tas för given. I andra länder ser vi hur denna frihet angrips och vi ser hur politiska krafter i Sverige ifrågasätter såväl hela forskningsområden som enskilda kurser. Regeringen lägger därför ett lagförslag om att stärka den akademiska friheten i Sverige. Det skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S) och Gunilla Svantorp, ordförande utbildningsutskottet (S).
-
Uppdrag till SCB att kartlägga kvinnors och mäns obetalda arbete
Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att genomföra en ny studie av tidsanvändning bland kvinnor och män (TID) med fokus på det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
-
Förbud mot erkännande av utländska månggiften
Månggifte har inte någon plats i ett jämställt och modernt samhälle. Regeringen har därför i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att huvudregeln ska vara att inga utländska månggiften ska erkännas i Sverige.
-
Förbud mot erkännande av utländska månggiften, Prop. 2020/21:149
I propositionen föreslår regeringen ett generellt förbud mot att erkänna månggiften som ingåtts enligt utländsk lag.
-
Tal av jämställdhetsminister Märta Stenevi på FN-toppmötet CSW65
Digitalt FN-toppmöte Commission on the Status of Women 65 i New York den 18 mars 2021. Talet hölls på engelska. Det talade ordet gäller.
· Tal från Märta Stenevi
-
Märta Stenevi deltar i FN-toppmöte om jämställdhet
Den 15 till 19 mars deltar jämställdhetsminister Märta Stenevi digitalt i den 65:e upplagan av FN:s kvinnokommission CSW65. Temat är kvinnors möjlighet att medverka i beslutsfattande och i det offentliga livet samt könsbaserat våld.
-
Sociala rättigheter och diskriminering på EU-möte
På videomötet med EU:s sysselsättnings- och socialministrar den 15 mars är handlingsplanen för sociala rättigheter en av huvudpunkterna på dagordningen. Ministrarna ska även diskutera arbetet för jämlikhet, icke-diskriminering och mångfald i EU.