Innehåll om arbetsrätt och arbetsmiljö
Totalt 432 träffar.
-
Statsråden deltog i samtal om satsningar för ett hållbarare arbetsliv
Att fler blir äldre är positivt men det ställer också nya krav på välfärden. En prioriterad fråga för regeringen är att klara av att möta kompetensförsörjningsbehoven inom offentlig sektor och skapa fler förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Under fredagen deltog äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i rundabordssamtal tillsammans med representanter från den offentliga arbetsmarknaden, för att diskutera gemensamma satsningar på området.
Publicerad · Artikel från Anna Tenje, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet, Socialdepartementet
-
Uppdrag om att fler ska vilja engagera sig som skyddsombud
Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att lämna förslag på åtgärder, tillvägagångssätt, initiativ eller liknande som kan leda till att fler arbetstagare vill engagera sig i rollen som skyddsombud.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Regeringen har tagit emot betänkandet En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring – för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet
Syftet med utredningen har varit att säkerställa att livräntan i arbetsskadeförsäkringen fyller sin funktion att ge ekonomisk trygghet vid arbetsskada. I uppdraget har ingått att analysera behovet av förändringar av nuvarande undantag i arbetsskadeskyddet vid smitta, liksom behovet av att anpassa skyddet vid arbete i hemmet. I ett tilläggsuppdrag analyserade utredningen hur finansieringen av arbetsskadeförsäkringen kan förändras för att skapa drivkrafter för arbetsgivare att förebygga arbetsskador och motverka långa sjukskrivningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
Arbetsmiljöverket får vikarierande generaldirektör
Regeringen har i dag förordnat Håkan Olsson till vikarierande generaldirektör för Arbetsmiljöverket från den 1 oktober 2023 till dess att en ordinarie generaldirektör tillträder. Håkan Olsson efterträder Erna Zelmin som går i pension.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Arbetsskadeutredningen presenterar sitt slutbetänkande
(Ny tid) Torsdagen den 14 september klockan 14:00, tar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje emot slutbetänkandet från utredningen ”En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring – för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet”. I samband med överlämningen hålls en pressträff med äldre- och socialförsäkringsministern och utredaren Dan Holke.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
Bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i skolor med socioekonomiska utmaningar
För att göra arbetsmiljön och arbetsvillkoren bättre för de lärare som arbetar i skolor med socioekonomiska utmaningar föreslår regeringen att 165 miljoner kronor per år avsätts under en treårsperiod. Medlen kan användas utifrån de lokala behoven, till exempel för att minska personalomsättningen eller anställa fler lärare och annan personal som kan avlasta lärarna.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Förändringar i Arbetsdomstolen
Regeringen har i dag förordnat Lars Dirke som ny chef för Arbetsdomstolen från den 1 september 2023. Lars Dirke efterträder Cathrine Lilja Hansson. Regeringen förordnar även Catharina Nordlander till ny ordförande i Arbetsdomstolen från den 15 januari 2024.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:36 Genomförande av minimilönedirektivet, A2023/00943
Här kan du ta del av till vilka instanser Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat betänkandet SOU 2023:36 Genomförande av minimilönedirektivet.
Publicerad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Förbättrade arbetsvillkor stärker EU:s konkurrenskraft
Genom framgångsrika förhandlingar om förbättrad arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor och stärkt social dialog har det svenska ordförandeskapet bidragit till att stärka den europeiska konkurrenskraften. Tillsammans med arbetsmarknadens parter har ordförandeskapet delat med sig av Sveriges erfarenheter för att underlätta kompetensförsörjning i tider av omställning på arbetsmarknaden.
Publicerad · Artikel från Johan Pehrson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Genomförande av minimilönedirektivet, SOU 2023:36
Betänkande av Utredningen om genomförande av minimilönedirektivet. En särskild utredare har tagit ställning till hur Europaparlamentets och rådets direktiv om tillräckliga minimilöner i Europeiska unionen ska genomföras i Sverige.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Förebyggande arbete i fokus när Johan Pehrson besöker Farsta
Onsdag 14 juni besöker integrationsminister Johan Pehrson socialtjänsten i Farsta tillsammans med TCO:s ordförande Therese Svanström. Under besöket kommer de diskutera socialtjänstens arbete för att förebygga att barn och unga begår brott och de problem i form av hot och våld som socialsekreterare drabbas av.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandbergs anförande vid ILO:s Internationella arbetskonferens
Genève, 8 juni 2023. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Paulina Brandberg deltar i ILO:s internationella arbetskonferens i Genève
Den 8 juni deltar jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i ILO:s Internationella arbetskonferens i Genève. Paulina Brandberg deltar i konferensens högnivåsegment som i år fokuserar på främjandet av social rättvisa globalt.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Översyn av entreprenörsansvaret, SOU 2023:26
Betänkande av Utredningen om utvärdering och översyn av entreprenörsansvaret. Utredningen har haft i uppdrag att utvärdera om lagen (2018:1472) om entreprenörsansvar för lönefordringar (entreprenörsansvarslagen) har fått avsedd effekt och bedöma om det finns behov av förändringar i lagen.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Genomförande av EU-direktivet om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer, Dir. 2023:68
En särskild utredare ska ta ställning till hur Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/970 av den 10 maj 2023 om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer ska genomföras i svensk rätt.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Utredning för att genomföra lönetransparensdirektivet i Sverige
Den 25 maj beslutade regeringen att en särskild utredare ska ta ställning till hur EU-direktivet om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer ska genomföras i svensk rätt.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Arbetsmiljöläget i EU stäms av
En bedömning av arbetsmiljöläget i EU kommer att göras den 15–16 maj, då det svenska ordförandeskapet i EU tillsammans med EU-kommissionen bjuder in till en konferens om EU:s strategiska ram för arbetsmiljö 2021–2027. Frågor om psykisk hälsa i arbetslivet, nollvision för dödsrelaterade olyckor och hur klimatförändringar påverkar arbetsmiljön ska diskuteras.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Delegationen mot arbetslivskriminalitet (A 2021:04), Dir. 2023:59
Utredningstiden för delar av uppdraget förlängs. Uppdraget att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion ska i stället redovisas senast den 23 februari 2024.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Sverige stödjer Danmarks talan om ogiltigförklaring av minimilönedirektivet
Den 19 oktober 2022 antogs Europaparlamentets och rådets direktiv om minimilöner i EU. Regeringens ståndpunkt är att den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter förhandlar om löner, ska värnas. Regeringen har därför fattat beslut om att Sverige ska ansöka om att få intervenera till stöd för den danska ogiltighetstalan.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet