Innehåll om arbetsrätt och arbetsmiljö
Totalt 519 träffar.
-
Felaktiga utbetalningar från den statliga lönegarantin ska motverkas
Den statliga lönegarantin är ett skydd för arbetstagare som innebär att staten betalar arbetstagarens krav mot arbetsgivaren på lön eller andra fordringar, upp till ett visst belopp, om arbetsgivaren har gått i konkurs eller är under företagsrekonstruktion. Regeringen har beslutat om en proposition med förslag på ändringar i lönegarantilagen och offentlighets- och sekretesslagen. Den utbetalande myndighetens kontroll ska öka för att motverka felaktiga lönegarantiutbetalningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Ökad kontroll vid utbetalning från den statliga lönegarantin, Prop. 2024/25:11
I propositionen lämnas förslag till ändringar i lönegarantilagen (1992:497) och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Den utbetalande myndighetens kontroll i samband med utbetalningar från den statliga lönegarantin föreslås öka. Syftet är att motverka felaktiga utbetalningar från lönegarantin.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Äldre- och socialförsäkringsministern tog emot rapport om hållbart arbetsliv
Regeringen vill förbättra möjligheterna för ett längre och hållbart arbetsliv. Idag, den 17 september, tog äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje emot slutrapporten från Kansliet för Hållbart arbetsliv som haft i uppdrag att belysa frågan.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
Äldre- och socialförsäkringsministern tar emot rapport om hållbart arbetsliv
Tisdag den 17 september klockan 08:30 bjuder äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje in till pressträff i samband med att hon tar emot slutrapporten om hållbart arbetsliv av kanslichef Lars Stjernkvist, Kansliet för hållbart arbetsliv.
Publicerad · Pressmeddelande från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
Remiss Ds 2024:10 Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner, Fi2024/01177
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Ds 2024:10 Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Finansdepartementet
-
Paulina Brandberg deltar i nordisk-baltiskt seminarium om arbetslivskriminalitet
Torsdagen den 12 september deltar arbetslivs- och jämställdhetsminister Paulina Brandberg i ett nordisk-baltiskt seminarium om arbetslivskriminalitet som arrangeras av det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2024. Arbetslivskriminalitet skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker
I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Samtal med arbetsmarknadens parter om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Tisdagen den 3 september har jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg bjudit in arbetsmarknadens parter och expertmyndigheter till ett samtal om hur arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i arbetslivet kan utvecklas. Arbetsmarknadens parter spelar en central roll i arbetet mot våldet. Chefer, skyddsombud och arbetskamrater är viktiga för att upptäcka våld och att stötta utsatta.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2024:14 Delbetänkande av delegationen mot arbetslivskriminalitet, A2024/00424
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på remissen av SOU 2024:14 Delbetänkande av delegationen mot arbetslivskriminalitet. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av Arbetsmiljöverkets och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps redovisning av uppdraget att lämna förslag om organisationsförändring, A2023/01509
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet om remissen av Arbetsmiljöverkets och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps redovisning av uppdraget att lämna förslag om organisationsförändring. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Arbetslöshetsförsäkringen vid störning, kris eller krig, SOU 2024:49
Betänkande av Utredningen om arbetslöshetsförsäkringen vid störning, kris eller krig.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Felaktiga utbetalningar från den statliga lönegarantin ska motverkas
Regeringen beslutade i torsdags om en lagrådsremiss där förslag ges till ändringar i lönegarantilagen och offentlighets- och sekretesslagen. Den utbetalande myndighetens kontroll i samband med utbetalningar från den statliga lönegarantin föreslås öka för att motverka felaktiga lönegarantiutbetalningar. Den statliga lönegarantin är ett skydd för arbetstagare som innebär att staten betalar arbetstagarens fordran mot arbetsgivaren, upp till ett visst belopp, om arbetsgivaren har försatts i konkurs eller genomgår företagsrekonstruktion.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Ökad kontroll vid utbetalning från den statliga lönegarantin
I lagrådsremissen lämnas förslag till ändringar i lönegarantilagen (1992:497) och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Den utbetalande myndighetens kontroll i samband med utbetalningar från den statliga lönegarantin föreslås öka. Syftet är att motverka felaktiga utbetalningar från lönegarantin.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Kammarkollegiet ska samla information för att analysera omställnings- och kompetensstödet
Regeringen ger Kammarkollegiet i uppdrag att samla in uppgifter som behövs för att analysera, följa upp och utvärdera innehållet i det grundläggande omställnings- och kompetensstödet.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:79 Arbetsrätten under krig och krigsfara, A2023/01565
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på SOU 2023:79 Arbetsrätten under krig och krigsfara. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av betänkandet Genomförande av lönetransparensdirektivet (SOU 2024:40), A2024/00792
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat betänkandet Genomförande av lönetransparensdirektivet (SOU 2024:40).
Publicerad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Kommenterad dagordning inför rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 20–21 juni 2024
På EPSCO-rådets möte den 20–21 juni 2024 finns följande punkter på dagordningen.
Publicerad · Kommenterad dagordning från Acko Ankarberg Johansson, Anna Tenje, Johan Pehrson, Paulina Brandberg
-
En god arbetsmiljö för ett förändrat arbetsliv, Dir. 2024:56
En särskild utredare ges i uppdrag att ta fram ett förslag till regeringens arbetsmiljöstrategi för perioden 2026–2030. Syftet är att ange inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
En ny arbetsmiljöstrategi för ett förändrat arbetsliv
Regeringen har idag fattat beslut om att ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny arbetsmiljöstrategi för perioden 2026–2030. Syftet är att ange inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik. Utredningen ska bland annat analysera genomslaget för den nuvarande arbetsmiljöstrategin med dess fyra delmål och bedöma om delmålen är ändamålsenligt utformade.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Pressträff med Paulina Brandberg om ny arbetsmiljöstrategi
Onsdag den 5 juni kl. 14.00 håller jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg pressträff om en ny arbetsmiljöstrategi.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet