Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet har toppmöten i Bryssel i regel två gånger per halvår och beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven

Aktuellt i Europeiska rådet

 • Videomöte med EU:s stats- och regeringschefer

  Fredag den 19 juni träffades Europeiska rådets medlemmar via videokonferens för att diskutera frågan om en återhämtningsfond som svar på coronakrisen och EU:s nya långtidsbudget. Det förslag om ett nytt återhämtningsinstrument och om den fleråriga budgetramen för 2021–2027 som EU-kommissionen lade fram den 27 maj stod i centrum för diskussionen. Den 23 juni återrapporterade statsministern från EU-mötet i EU-nämnden.

 • Corona dominerade EU-toppmöte

  Stefan Löfven på en tv-skärm på en vägg
  Statsminister Stefan Löfven deltog den 17 mars i ett videomöte med EU:s stats- och regeringschefer. Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

  Statsminister Stefan Löfven hade torsdag 26 mars ett långt videomöte med sina stats- och regeringschefskollegor. Den pågående krisen som coronautbrottet orsakat var den enda punkten på EU-ledarnas dagordning.

 • EU:s ledare har videomöte om coronaviruset

  Stefan Löfven
  Statsminister Stefan Löfven deltar i videomötet med EU:s ledare. Foto: Europeiska unionens råd

  Tisdag 17 mars har statsminister ett Stefan Löfven ett videomöte med sina stats- och regeringschefskollegor. På agendan står åtgärder för att för att hantera konsekvenserna av det pågående utbrottet av det nya coronaviruset.

Fakta: Europeiska rådet

 • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
 • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
 • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
 • Har ingen lagstiftande funktion.
 • Leds av ordförande Charles Michel.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Följ Sverige i EU på Twitter

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

Prenumerera

Totalt 173 träffar.