Foto: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år och beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven

Aktuellt i Europeiska rådet

 • Topposter viktig fråga för EU-ländernas ledare

  Tisdagen 28 maj träffade statsminister Stefan Löfven övriga stats- och regeringschefer från EU-länderna för att inleda diskussionen om fördelningen av topposterna vid EU-institutionerna.

 • EU-ledarna pratar EU:s framtid i Sibiu

  Den 9 maj träffade statsminister Stefan Löfven sina stats- och regeringschefskollegor i den rumänska staden Sibiu för ett informellt möte. De pratade om EU:s framtid och den politiska dagordningen för 2019–2024. Inför mötet sammanträdde statsministern med riksdagens EU-nämnd. Efter mötet svarade statsministern på frågor från media.

 • Brexit: Förlängning till 31 oktober för Storbritannien

  På ett extrainsatt toppmöte 10 april beslutade stats- och regeringscheferna att förlänga Storbritanniens förhandlingsperiod. Landet har därmed till och med 31 oktober på sig att godkänna utträdesavtalet.

 • Brexit och inre marknaden på toppmöte

  På EU-toppmötet 21-22 mars kom statsminister Stefan Löfven och hans EU-kollegor överens om att erbjuda Storbritannien en förlängning till 22 maj med villkoret att brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet nästa vecka. Stats- och regeringscheferna tog även upp EU:s långsiktiga klimatstrategi och EU:s relation med Kina.

 • Brexit och långtidsbudget på EU-toppmöte

  Diskussioner om brexit och EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 dominerade Europeiska rådet 13–14 december. Statsminister Stefan Löfven och övriga stats- och regeringschefer antog en rad slutsatser om bland annat migration, desinformation, klimatförändringar och samarbetet på den inre marknaden. Mötet avslutades med en diskussion om EMU-samarbetet.

Fakta: Europeiska rådet

 • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
 • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
 • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
 • Har ingen lagstiftande funktion.
 • Leds av ordförande Donald Tusk.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Tidigare möten i Europeiska rådet

Stefan Löfven talar med media inför mötet.
Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige på det extrainsatta mötet i Europeiska rådet. Foto: EU-representationen

Överenskommelse om brexit får grönt ljus av EU-ledare

Statsminister Stefan Löfven och övriga EU-ledare gav på söndagen grönt ljus till överenskommelsen om brexit som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien.

Statsminister Stefan Löfven med flera EU-ledare
EU:s stats- och regeringschefer diskuterade brexit, migration och inre säkerhet när de träffades i Bryssel 17–18 oktober. På dagordningen stod också EU:s relationer med Arabförbundet och den kommande klimatkonferensen COP24 i Katowice i december. Foto: Europeiska rådet

Brexit och migration i fokus på Europeiska rådet

Stats- och regeringscheferna diskuterade brexit, migration och inre säkerhet när de träffades i Europeiska rådet den 17–18 oktober. Statsminister Stefan Löfven och hans kollegor tog även upp EU:s relationer med Arabförbundet samt EU:s förhandlingsmandat inför klimatkonferensen COP24.

Stefan Löfven, Donald Tusk
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven från ett tidigare tillfälle. Foto: Europeiska rådet

Brexit, migration och inre säkerhet på informellt möte i Europeiska rådet

När statsminister Stefan Löfven träffar sina stats- och regeringschefskollegor på ett informellt toppmöte i Europeiska rådet 19–20 september ska de diskutera migration och inre säkerhet. Storbritanniens utträde ur EU, brexit är också på dagordningen.

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

Prenumerera

Totalt 145 träffar.