Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet har toppmöten i Bryssel i regel två gånger per halvår och beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven

Aktuellt i Europeiska rådet

 • Vaccinsamordning och möte med Joe Biden på videotoppmöte

  Vaccin och coronasamordning var huvudfrågorna när statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor på ett videotoppmöte i Europeiska rådet 25 mars. Även den inre marknaden och digitalisering var uppe. EU-ledarna avslutade med ett möte med USA:s president Joe Biden.

 • Vaccinsamordning på videotoppmöte

  Corona- och vaccinsamordning var huvudämnena när statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor på ett tvådagars videotoppmöte 25–26 februari. EU-ledarna diskuterade också utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med EU:s södra grannskap.

 • Corona- och vaccinsamordning på videotoppmöte

  Statsminister Stefan Löfven sitter och pratar framför en skärm under ett videomöte.
  Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige på videomötet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Statsminister Stefan Löfven träffar sina stats- och regeringschefskollegor på ett tvådagars videotoppmöte 25–26 februari. EU-ledarna ska diskutera corona- och vaccinsamordning på torsdagen. På fredagen kommer de ta upp utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med EU:s södra grannskap.

Fakta: Europeiska rådet

 • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
 • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
 • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
 • Har ingen lagstiftande funktion.
 • Leds av ordförande Charles Michel.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Följ Sverige i EU på Twitter

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

Prenumerera

Totalt 194 träffar.