Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet har toppmöten i Bryssel i regel två gånger per halvår och beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Magdalena Andersson

Aktuellt i Europeiska rådet

 • Statsminister Magdalena Andersson deltog vid Europeiska rådet

  Magdalena Andersson och Hans Dahlgren
  Statsminister Magdalena Andersson sammanträdde med EU-nämnden i riksdagen. Här tillsammans med EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Den 23-24 juni träffades EU:s stats- och regeringschefer för möte i Europeiska rådet i Bryssel. Statsminister Magdalena Andersson företrädde Sverige. Inför mötet sammanträdde statsministern med EU-nämnden i riksdagen.

 • EU och USA stod enade för Ukraina vid Europeiska rådets möte

  Europeiska rådets möte den 24-25 mars sammanföll med att Rysslands invasion av Ukraina pågått i en månad och mötets fokus låg på krigets och dess konsekvenser för EU. USA:s president besökte mötet för överläggningar under torsdagskvällen och på fredagen låg fokuset på det strategiska beroendet av ryska fossila bränslen, de höga energipriserna i EU och den gröna omställningen.

  Efter mötets första dag höll statsministern en pressträff.

 • Deklaration för Ukraina på informellt möte i Europeiska rådet

  Foto: Det franska ordförandeskapet i ministerrådet

  Den 10 –11 mars träffades EU:s stats- och regeringschefer för ett informellt möte i Europeiska rådet i Versailles, Frankrike. Efter mötet publicerades en gemensam deklaration där EU-ledarna gjorde kungöranden kring tre huvudpunkter: att stärka EU:s försvarsförmåga, att minska EU:s energiberoende och att bygga en mer robust ekonomisk bas.

Fakta: Europeiska rådet

 • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
 • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
 • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
 • Har ingen lagstiftande funktion.
 • Leds av ordförande Charles Michel.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Följ Sverige i EU på Twitter

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 215 träffar.