Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

  • Statsministern deltar på fredstoppmöte i Paris

    Ulf Kristersson, statsminister
    Ulf Kristersson, statsminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    Torsdag den 27 mars reser statsminister Ulf Kristersson till Paris för att delta i ett möte på inbjudan av Frankrikes president Emmanuel Macron.

    Flera ledare från europeiska länder deltar för att diskutera fred och säkerhet i Ukraina. Efter mötet, cirka kl. 13.15 håller president Macron en presskonferens.

  • Statsministern återrapporterade i riksdagen efter EU-toppmöte i Bryssel

    Statsministern står på en röd matta. I bakgrunden syns flaggor och en blå fondvägg med Europeiska rådets logga.
    Statsminister Ulf Kristersson på väg in till Europeiska rådets möte i Bryssel. Foto: Europeiska unionen

    Statsministern deltog i Europeiska rådets möte den 20-21 mars tillsammans med EU:s stats- och regeringschefer. På dagordningen stod bland annat EU:s fortsatta stöd till Ukraina och diskussioner om hur europeisk konkurrenskraft kan stärkas, liksom Mellanöstern samt migration.

    Ta del av statsministerns återrapportering från Europeiska rådet till riksdagen från den 25 mars.

Genväg

På temasidan Sverige i EU 30 år finns information om Sveriges EU-medlemskap och aktiviteter under 2025.

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Mer om regeringens arbete i EU

Jakob Forssmed, socialminister
Jakob Forssmed, socialminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Social­minister Jakob Forssmed deltar vid informellt hälso­ministermöte i Warszawa

Den 24-25 mars 2025 besöker socialminister Jakob Forssmed Warszawa för att delta vid ett informellt hälsoministermöte som anordnas av det polska EU-ordförandeskapet.

Teman för mötet är bland annat hur skärmanvändning och digitala medier påverkar barn och ungas psykiska hälsa, samt förebyggande och främjande folkhälsoåtgärder

Ebba Busch står och pratar tillsammans med kollegor i ett mötesrum i rådet.
Ebba Busch tillsammans med ministerkollegor inför TTE-rådet i Bryssel den 17 mars. Foto: Europeiska unionen

Ebba Busch deltar på energirådets möte i Bryssel

Måndagen den 17 mars medverkade energi- och näringsminister Ebba Busch på TTE-rådet i Bryssel. Vid rådsmötet diskuterade ministrarna EU-kommissionens handlingsplan för överkomliga energipriser.

I samband med mötet undertecknade också Ebba Busch och Ukrainas energiminister German Galusjtjenko ett samförståndsavtal (MoU) om etablerandet av ett partnerskap inom energi och grön omställning.

Utbildningsminister Johan Pehrson deltar på informellt möte i Konkurrenskraftsrådet.
Utbildningsminister Johan Pehrson deltar på informellt möte i Konkurrenskraftsrådet. Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

Utbildnings­ministern diskuterar EU:s nästa forsknings- och innovationsprogram i Warszawa

Polen, som är EU-ordförande under våren 2025, har bjudit in utbildningsminister Johan Pehrson, och hans ministerkollegor i andra EU-länder, till ett informellt möte i Konkurrenskraftsrådet (KKR). Mötet pågår den 10–11 mars.

Illustration: Regeringskansliet

Sverige firar 30 år i EU

Den 1 januari 1995 gick Sverige med i den Europeiska unionen. År 2025 markerar därmed Sveriges 30-årsjubileum för EU-medlemskapet. Under året kommer Regeringskansliet på olika sätt belysa EU-medlemskapets betydelse för Sverige och Sveriges arbete i EU.

Information om Sveriges EU-medlemskap och om aktuella aktiviteter uppdateras löpande på webbsidan Sverige i EU 30 år.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen den 13 november 2024.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 4112 träffar.

Laddar...