Hoppa till huvudinnehåll

Utbildnings­­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och rymdpolitik. Inom departementets ansvarsområde ryms förskola, grundskola och motsvarande obligatoriska skolformer, gymnasieskola och utbildning för vuxna (inklusive de anpassade skolformerna), folkbildning, högre utbildning, forskning, rymd och studiefinansiering.

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

UKÄ ska kartlägga åtgärder mot AI-fusk på universitet och högskolor

Internationella studier visar att svenska elevers kunskaper i läsning sjunker. Nu larmar lärare vid universitet och högskolor om att läskrisen börjat visa sig även hos högskolestudenter. Dessutom förstärks utvecklingen av att studenter väljer att använda digitala hjälpmedel, något som riskerar att ske på bekostnad av viktig kunskapsinhämtning. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ska nu kartlägga lärosätenas arbete för att motverka fusk genom användning av artificiell intelligens, AI, och andra digitala verktyg.

Foto: Skolverket

Skol­minister Lotta Edholm och kultur­minister Parisa Liljestrand tog emot förslag till läslistor för förskolan och skolan

En av regeringens många satsningar för att stärka barns och ungas läsning är uppdraget till Skolverket och Kulturrådet att ta fram läslistor med olika typer av skönlitteratur. Nu har skolminister Lotta Edholm och kulturminister Parisa Liljestrand tagit emot läslistorna.

Statsminister Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm vid varsitt podium på en pressträff..
Statsminister Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm. Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

Ny utredning ska föreslå obligatorisk språkförskola och bättre förutsättningar för förskolan

De barn som går i förskolan har bättre förutsättningar att sedan klara skolan, men barn med utländsk bakgrund deltar i förskolan i lägre utsträckning än andra barn. Regeringen tillsätter nu en utredning som bland annat ska föreslå obligatorisk språkförskola och åtgärder som ska ge förskolan bättre förutsättningar, bland annat genom att säkerställa att alla barngrupper har lämplig storlek och en bra personaltäthet.

Utbildningsminister Johan Pehrson står vid ett ståbord och tar emot en bok från en utredare. I bakgrunden syns regeringskansliets logga mot en grå fondvägg.
Utbildningsminister Johan Pehrson tar emot utredningen Fler vägar till arbetslivet på en pressträff den 20 november 2024. Foto: Anna Östling/Regeringskansliet

Utredning föreslår nya yrkesprogram i gymnasieskolan

Onsdag den 20 november överlämnade utredningen om Fler vägar till arbetslivet sina förslag till utbildningsminister Johan Pehrson. Utredningen föreslår bland annat att gymnasieskolan ska kompletteras med nya yrkesprogram för att skapa fler vägar till utbildning och arbete.

Foto: Johnér bildbyrå

Färre elever på yrkesprogram tar examen – här är regeringens åtgärder

I dag publicerade Skolverket statistik som visar att andelen elever som tar examen minskar på 11 av 12 yrkesprogram. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att höja kunskapsresultaten i svensk skola och för att stärka förutsättningarna för de elever som har de största utmaningarna.

Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

Nu får alla elever rätt till bemannade skolbibliotek

Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut. Som en del i att vända den läskris Sverige befinner sig i har regeringen tidigare beslutat om en proposition med lagförslag som ska stärka elevernas rätt till bemannade skolbibliotek. Nu har riksdagen beslutat om lagändringarna.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Rapport visar på fortsatt hög skolfrånvaro i grundskolan - här är regeringens åtgärder

Skolfrånvaro är fortsatt ett stort problem i grundskolan, det visar en ny rapport från Skolverket. Samtidigt är kunskapen om omfattningen av frånvaron bristfällig. Regeringen har vidtagit åtgärder för att stärka skolornas arbete med elevfrånvaro och öka kunskaperna om dess utveckling.

Foto: Johnér Bildbyrå

Fler ska kunna läsa kompletterande pedagogisk utbildning

Det ska bli enklare för personer som redan har en viss examen från högskolan att byta spår mitt i livet. Därför genomför regeringen en förordningsändring, för att fler ska få tillgång till att läsa kortare kompletterande pedagogisk utbildning (kort KPU), och därmed bli behöriga att undervisa i ett eller flera ämnen i den svenska skolan.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2795 träffar.

Laddar...