Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvariga statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Utbildnings­minister
Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Höjda belopp för elever med lärlingsersättning

    Foto: Folio

    Ingen ska behöva välja bort en lärlingsutbildning på gymnasiet av ekonomiska skäl. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen därför att lärlingsersättningen ska ökas från 1 000 kronor per månad till 1 500 kronor per månad från 2025.

  • Satsningar för att fler ska lära sig svenska

    Foto: Folio

    I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Insynen och transparensen i fristående skolor ska öka

Det behövs bättre insyn och transparens i friskolesektorn. Regeringen tar nu nästa steg och remitterar Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med regler som underlättar hanteringen för mindre enskilda huvudmän.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen vill förtydliga kraven på förskolepersonalens kunskaper i svenska

I dag har vart fjärde barn i förskolan utländsk bakgrund. För att alla barn ska få med sig svenska språket är det viktigt att de möts av personal som pratar god svenska på förskolan, vilket tyvärr inte alltid är fallet i dag. Därför ska Skolverket nu förtydliga vilka kunskaper i svenska som personalen i förskolan ska ha.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Regeringen vill undersöka användningen av skärmar i skolan

Många elever upplever att de blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, under lektionstid. Samtidigt har nätmobbning blivit allt vanligare under det senaste decenniet. Nu får Skolverket i uppdrag att undersöka hur digitala enheter används i skolan och hur användandet skiljer sig mellan flickor och pojkar.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

De 500 miljoner som regeringen tillförde skolan i vårändringsbudgeten har nu betalats ut till kommunerna

Snart börjar ett nytt läsår i många skolor. Landets kommuner har under lång tid upplevt ett högt kostnadstryck, bland annat till följd av den tidigare höga inflationen. För att de ska kunna hantera de ökade kostnader som detta inneburit avsatte regeringen 500 miljoner kronor till skolan i vårändringsbudgeten för 2024. Skolverket har nu betalat ut pengarna till kommunerna.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 794 träffar.

Laddar...