Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvariga statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Utbildnings­minister
Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Kriminella utnyttjar skolan – regeringen kallar till sig tre myndigheter

    Foto: Johnér Bildbyrå

    Allt yngre personer rekryteras till att utföra grovt våld. I ett reportage av Uppdrag Granskning framkommer det att kriminella rekryterar barn i skolväsendet och påverkar vilka skolor barn ska söka sig till. Därför kallar nu utbildningsminister Johan Pehrson och justitieminister Gunnar Strömmer till sig Skolverket, Skolinspektionen och Polismyndigheten.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Stärkt skolsäkerhet – nu kommer regeringens proposition

Alla elever och skolpersonal ska känna sig helt trygga i skolan, utan rädsla för hot och våld. Därför lägger regeringen i dag fram en proposition om ökad skolsäkerhet. Propositionen går vidare med förslagen från Skolsäkerhetsutredningen men går längre på vissa punkter, till exempel ska fler brott i skolan polisanmälas.

Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

480 miljoner till inköp av böcker till landets förskolor och skolor – så mycket får varje län

Sverige befinner sig i en läskris där var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. En av regeringens åtgärder för att vända utvecklingen är att öka tillgången till böcker, bland annat genom ett statsbidrag som gör det möjligt för förskolor och skolor att köpa in skön- och facklitteratur. Nu är det klart hur mycket förskolorna och skolorna i respektive län kan få i år.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan ska kartläggas

Varje elev har enligt skollagen rätt till en viss undervisningstid. Nyligen genomförde Skolverket en kartläggning av den garanterade undervisningstiden i grundskolan som visade att denna rätt inte alltid tillgodoses. Nu får myndigheten i uppdrag att kartlägga samma sak i gymnasieskolan.

Foto: Anna Östling/Regeringskansliet

Skol­ministern tar emot delbetänkande från Utredningen om en förbättrad elevhälsa

Torsdagen den 10 april kl. 15.00 tar skolminister Lotta Edholm emot delbetänkandet från Utredningen om en förbättrad elevhälsa med förslag om extra anpassningar, särskilt stöd och mindre och flexibla undervisningsgrupper. I samband med överlämningen hålls en pressträff tillsammans med den särskilda utredaren Åsa Lundkvist.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 966 träffar.

Laddar...