Svensk och finsk flagga
Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har likartade säkerhetspolitiska utgångspunkter. Båda länderna vill fördjupa ett redan omfattande samarbete på försvarsområdet. I enlighet med försvarsbeslutet 2015 samverkar Sverige med Finland både bilateralt och inom befintliga multilaterala forum som det nordiska försvarssamarbetet Nordefco, EU, FN och Nato.

Försvarssamarbetet

 • Svensk och finsk soldat
  Svensk och finsk soldat Foto: Anders Sjödén / Försvarsmakten

  1. Mål med samarbetet

  Målet med försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är att förbättra ländernas försvarsförmåga, möjliggöra gemensamt operativt agerande och främja gemensamma intressen på försvarsområdet, inklusive att stärka säkerhetssituationen i Östersjöregionen.

 • Försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarministern Jussi Niinistö ombord på en ubåt.
  Försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Jussi Niinistö ombord på en ubåt. Foto: Anders Eriksson/Regeringskansliet

  2. Fördjupning i flera steg

  Sverige och Finland har en lång tradition av samarbete inom försvarsområdet. Under 2014 undertecknade de dåvarande försvarsministrarna en handlingsplan för fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige.

 • Gemensam nordisk övning i Arvidsjaur
  Gemensam nordisk övning i Arvidsjaur. Foto: Jimmy Croona / Försvarsmakten

  3. Försvarssamarbete i praktiken

  Från svensk sida har regeringen sedan 2015 lämnat styrning till Försvarsmakten avseende fördjupat försvarssamarbete med Finland, dels i det försvarspolitiska inriktningsbeslutet för perioden 2016–2020, dels i regleringsbrev till myndigheten. Därutöver har regeringen fattat ett antal separata beslut som syftat till att fördjupa samarbetet med Finland inom ett antal specifika samarbetsområden.

 • 4. Dokument rörande aspekter av det finsk-svenska samarbetet

  Nedan finns dokument som behandlar olika aspekter av det finsk-svenska samarbetet.

 1. 1 Mål med samarbetet
 2. 2 Fördjupning i flera steg
 3. 3 Försvarssamarbete i praktiken
 4. 4 Dokument rörande aspekter av det finsk-svenska samarbetet

Förslag om ny lag om operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland överlämnad

Den 27 april överlämnade utredare Ingvar Åkesson betänkandet En lag om operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland till försvarsminister Peter Hultqvist.

Finland värt att försvara

Debattartikel av försvarsminister Peter Hultqvist i Dagens Industri, 6 december 2017.

”Svensk-finska samarbetet om försvaret ska fördjupas”

Debattartikel av försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Jussi Niinistö, Dagens Nyheter, 17 juni 2016.

Författningsarbete i Finland

I Finland pågår ett författningsarbete avseende de rättsliga förutsättningarna för att lämna respektive begära internationellt bistånd, inklusive militärt bistånd.

”Så ska Sverige och Finland samarbeta i militär konflikt”

Dagens Nyheter 27 februari 2015 Det finsk- svenska försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet ges nu ytterligare djup och skärpa.

Gemensamt uttalande om fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 19 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida