Svensk och finsk flagga
Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har en likartad säkerhetspolitisk utgångspunkt. Det ligger i Sveriges intresse att fördjupa det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet och försvarssamarbetet med Finland. Länderna har sedan tidigare ett omfattande samarbete på försvarsområdet som har ökat i enlighet med försvarsbeslutet och samverkar både bilateralt samt inom befintliga forum som det nordiska försvarssamarbetet Nordefco, EU, FN och Nato.

Det fördjupade samarbetet mellan Finland och Sverige innebär bland annat att Sverige går längre än med andra samarbeten då vi gemensamt planerar bortom fredstida förhållanden.

Försvarssamarbetet

 • Svensk och finsk soldat
  Svensk och finsk soldat Foto: Anders Sjödén / Försvarsmakten

  1. Mål med samarbetet

  Sveriges mål med försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är att förbättra Försvarsmaktens operativa förmåga och att möjliggöra gemensamt operativt agerande med Finland. Med hjälp av samarbetet blir också försvarsmakterna i båda länderna effektivare verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Samarbetet grundar sig på förtroende och långsiktigt arbete länderna emellan.

 • Försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarministern Jussi Niinistö ombord på en ubåt.
  Försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Jussi Niinistö ombord på en ubåt. Foto: Anders Eriksson/Regeringskansliet

  2. Fördjupning i flera steg

  Sverige och Finland har en lång tradition av samarbete inom försvarsområdet. Under 2014 undertecknade de dåvarande försvarsministrarna en handlingsplan för fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige.

 • Gemensam nordisk övning i Arvidsjaur
  Gemensam nordisk övning i Arvidsjaur. Foto: Jimmy Croona / Försvarsmakten

  3. Aktivt praktiskt samarbete

  Det fördjupade samarbetet ska bland annat baseras på befintliga samarbeten. På militär nivå förekommer ett omfattande samarbete mellan de svenska och finska försvarsmakterna.

 • 4. Dokument rörande aspekter av det finsk-svenska samarbetet

  Nedan finns samlat de dokument som behandlar olika aspekter av det finsk-svenska samarbetet.

 1. 1 Mål med samarbetet
 2. 2 Fördjupning i flera steg
 3. 3 Aktivt praktiskt samarbete
 4. 4 Dokument rörande aspekter av det finsk-svenska samarbetet

Gemensamt uttalande om fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige

”Så ska Sverige och Finland samarbeta i militär konflikt”

Dagens Nyheter 27 februari 2015 Det finsk- svenska försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet ges nu ytterligare djup och skärpa.

”Svensk-finska samarbetet om försvaret ska fördjupas”

Debattartikel av försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Jussi Niinistö, Dagens Nyheter, 17 juni 2016.

Nyheter

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 16 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida