Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes­­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Utrikesminister Tobias Billström besökte London och Cambridge

  Den 15–16 april reste utrikesminister Tobias Billström till Storbritannien för besök i London och Cambridge. Under besöket träffade han sin brittiska motpart, utrikesminister Lord Cameron, för samtal om den bilaterala relationen, Nato och stödet till Ukraina.

  Under besöket i Cambridge höll utrikesminister Tobias Billström ett linjetal om Sveriges medlemskap i Nato.

 • Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

  Illustration: Regeringskansliet

  Den 7 oktober genomförde Hamas en terroristattack mot Israel. Sedan dess har säkerhetsläget i regionen allvarligt försämrats. Här samlas information om regeringens arbete med anledning av situationen och det efterföljande kriget.

 • Stort engagemang när Sverige kraftsamlar för ökad global konkurrenskraft och utrikeshandel

  Gruppbild inomhus med Busch och Forssell i förgrunden.
  Energi- och näringsminister Ebba Busch och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell tillsammans med ledande aktörer inom Team Sweden. Foto: Stina Gullander/Regeringskansliet

  Den 9 april samlade energi- och näringsminister Ebba Busch och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell ledande aktörer inom Team Sweden till högnivåmöte för att tillsammans skapa bättre förutsättningar för ökad global konkurrenskraft och utrikeshandel – och stärka Sveriges position i världen. Regeringen bjöd in för att berätta om det pågående arbetet, och föra dialog om den gemensamma vägen framåt.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Lev Radin SipaUSA/TT

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad. Tillsammans med EU har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd och ett flertal sanktionspaket mot Ryssland.

Foto: UN Photo

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt. Här kan du läsa mer om Sveriges samarbete med omvärlden.

Textplatta: Tre saker inför resan: Ladda ner UD Resklar, läs aktuell reseinformation, anmäl dig till svensklistan
Om du ska ut och resa är det alltid viktigt att vara väl förberedd. Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här finns UD:s reseavrådan samt råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa. Här finns också information om vilken hjälp du kan få av UD och ambassaderna i olika situationer.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 7325 träffar.

Laddar...