Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ny biståndsstrategi för innovation, partnerskap och kapacitetsutveckling

Publicerad

Regeringen har fattat beslut om en ny biståndsstrategi för innovation, partnerskap och kapacitetsutveckling med fokus på näringslivet i partnerländer. Genom strategin kan Sverige bidra till utvecklingen av innovativa metoder för att möta globala utvecklingsutmaningar och samtidigt stärka den svenska resursbasen.

 – Regeringen tar nu ytterligare ett viktigt steg för att närmare koppla samman handel och bistånd. Genom denna strategi ges den breda svenska resursbasen, som inkluderar privata aktörer, möjlighet att spela en strategisk roll i genomförandet av det svenska utvecklingssamarbetet. Med sitt kunnande, sin teknologi och sina investeringar kan de bidra till innovativa samhällslösningar, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

I stärkandet av ett lands kapacitet att gå från bistånd till välstånd är kapacitetsutveckling, partnerskap, inklusive med näringslivet och innovativa metoder, prioriterade verktyg inom svenskt utvecklingssamarbete. Strategin kan inrymma instrument som tar tillvara synergier mellan utvecklingssamarbete, främjande och handelspolitik samt för att utveckla metoder för innovativa finansieringsformer.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...