Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Johan Forssell deltar i årets Ukraine Recovery Conference i Berlin

Publicerad

Den 10–11 juni reser bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell till Berlin för att delta i årets Ukrainakonferens tillsammans med Business Swedens vd Jan Larsson och Sidas generaldirektör Jakob Granit. Årets konferens fokuserar särskilt på den privata sektorns viktiga roll i uppbyggnaden men även vikten av internationellt samarbete och den mänskliga dimensionen. I samband med besöket i Berlin träffar Johan Forssell även Tysklands biståndsminister och besöker Vattenfall.

– Jag är stolt över att på årets konferens kunna presentera Sveriges starka stöd för Ukrainas uppbyggnad. I ljuset av Rysslands senaste eskalering är det av största vikt att det internationella samfundet kommer samman för att visa vårt gemensamma stöd för Ukraina. Vi måste fortsätta samarbeta internationellt, och även underlätta för privata företag som vill stötta Ukrainas motståndskraft, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Under måndagen kommer statsrådet Forssell att ha ett bilateralt möte med tyska biståndsministern Svenja Schulze. Han deltar också vid en lunch med företrädare för svensk och tysk industri och näringsliv där den långsiktiga europeiska konkurrenskraften kommer diskuteras samt besöker Vattenfall.

Under Ukraine Recovery Conference medverkar Sverige i flera möten med andra givare inom ett antal områden, som humankapital och hållbart regionalt samarbete. Totalt beräknas mer än 1500 deltagare; politiker, diplomater, FN-organ, banker och internationella finansiella institutioner, civilsamhällesorganisationer samt företag delta.

Sverige ingår därtill i G7-ländernas utvidgade energistödsgrupp samt i Clean Energy Partnership for Ukraine. Bland svenska företag som bjudits in att delta i företagsmässan ingår Volvo Group och Scania Ukraine.

I samband med konferensen hålls även det tionde mötet i internationella givarkoordineringsplattformen för Ukraina. Höjdpunkten är ett ministermöte den 11 juni i plattformens regi med internationellt högnivådeltagande. 

Ukraine Recovery Conference

Ukraine Recovery Conference hölls första gången 2017 i London. Konferensens syfte är att visa på det solida stödet för Ukraina samt stimulera och vidareutveckla samarbeten, kontakter och initiativ till stöd för Ukrainas motståndskraft, uppbyggnad och näringsliv.

Multi Agency Donor Coordination Platform for Ukraine

Multi Agency Donor Coordination Platform for Ukraine bildades 2023 för att stödja Ukrainas makroekonomiska stabilitet och uppbyggnad. Sverige blev medlem i januari 2024 och deltog i det första mötet i Kyiv i april 2024. Vid mötet i Berlin är det första gången som plattformen möts på ministernivå.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...