Allt om regeringens arbete med coronapandemin
Totalt 1979 träffar.
-
Regeringen förlänger tillfälliga regler för att underlätta lovskola
Regeringen beslutar att förlänga de tillfälliga ändringarna i villkoren för statsbidraget för undervisning under skollov som infördes under covid-19-pandemin. Det handlar bland annat om förenklingar av hur bidraget betalas ut, så att huvudmän ges bättre förutsättningar att erbjuda lovskola.
-
Uppdrag om förlängd förvaltning och vid behov anpassning av den svenska infrastrukturen för tillhandahållande av covidbevis
Regeringen uppdrar åt E-hälsomyndigheten att fortsätta förvalta och tillhandahålla tjänsterna i det svenska systemet för covidbevis till den 30 juni 2023. Om det behövs ska myndigheten bland annat justera och komplettera systemet utifrån EU:s regelverk.
-
Mikael Damberg deltar vid extrainsatt informellt möte med EU:s ekonomi- och finansministrar
Tisdag den 3 maj deltar finansminister Mikael Damberg i ett informellt videomöte med EU:s ekonomi- och finansministrar för att behandla Sveriges och Bulgariens återhämtningsplaner inom EU:s återhämtningsfacilitet. De formella besluten om godkännande av planerna fattas via skriftligt förfarande i rådet efter mötet.
-
UHR tar över ansvaret för genomförandet av högskoleprovet permanent
På grund av covid-19-pandemin flyttade regeringen hösten 2020 tillfälligt ansvaret för högskoleprovets genomförande från universitet och högskolor till Universitets- och högskolerådet (UHR). Regeringen har nu beslutat att UHR även framöver ska ansvara för genomförandet av provet.
-
Uppdrag att ta fram en plan för eventuella råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder mot covid-19
Regeringen uppdrar åt Folkhälsomyndigheten att ta fram en plan med råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder inför en eventuell covid-smitta med allvarliga konsekvenser för samhället.
-
Finansminister Mikael Damberg och biståndsminister Matilda Ernkrans till IMF:s och Världsbankens vårmöten i Washington
Den 20 – 23 april deltar finansminister Mikael Damberg och biståndsminister Matilda Ernkrans i IMF:s och Världsbanksgruppens vårmöten i Washington D.C. Under vårmötena kommer de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina att stå i fokus, och vad omvärlden bör göra för att stötta Ukraina och möta dessa konsekvenser.
-
Extra ändringsbudget till riksdagen med förslag om tillfälligt sänkt drivmedelsskatt samt hantering av överskott av vaccindoser
Regeringen har i dag överlämnat en sjätte extra ändringsbudget till riksdagen. Drivmedelspriserna har ökat kraftigt den senaste tiden. Främst på grund av att oljepriset har stigit, särskilt till följd av Rysslands invasion av Ukraina. De höga priserna får ekonomiska konsekvenser för svenska hushåll och företag. I budgeten lämnas förslag på en tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel samt förslag om en hantering av överskott av vaccindoser mot sjukdomen Covid-19.
-
Folkhälsomyndigheten ska ta fram en plan för eventuella smittskyddsåtgärder mot covid-19
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendation och eventuella andra smittskyddsåtgärder i händelse av en situation där ökad smitta av det virus som orsakar covid-19 riskerar att orsaka allvarliga konsekvenser för samhället.
-
Extra ändringsbudget för 2022 – Tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel samt hantering av överskott av vaccindoser, Prop. 2021/22:221
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2022.
-
Mattias Landgren deltog i konferens om säkerhet och hälsa på arbetsplatsen
Den 7 april deltog statssekreterare Mattias Landgren i en konferens om Global Deal med fokus på säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. Diskussionerna kretsade kring hur respektive land hanterat arbetsmiljöfrågor under coronapandemin. För Sverige var nyckeln en tät dialog med arbetsmarknadens parter.
-
Lena Hallengren inviger Sveriges första covidvaccinfabrik
Torsdag den 7 april inviger socialminister Lena Hallengren Sveriges första fabrik för produktion av vaccin mot covid-19. Fabriken hör till vaccintillverkaren Valneva.
-
Satsningar på välfärden i pandemins nya fas
Coronapandemin har gått in i en ny fas tack vare den omfattade vaccineringen i Sverige och lägre smittspridning. Samtidigt behöver Sverige vara rustat för att hantera utvecklingen framöver. I vårändringsbudgeten för 2022 tillförs därför 1,2 miljarder kronor för att vid behov kunna ge en fjärde dos till ytterligare fler grupper. Vidare tillförs medel bland annat för att säkra möjligheten att skriva högskoleprov i vår och för att hantera höga sjuklönekostnader och högre kostnader för tillfällig föräldrapenning till följd av omikronvågen. Totalt omfattar tillskotten över 8 miljarder kronor.
-
Frågor och svar om inreseförbud till Sverige
Regeringen har under åren 2020–2022 beslutat om inreseförbud till Sverige för att hindra att det virus som orsakar covid-19 förs in i landet eller sprids till andra länder. Regler och undantag har sett olika ut över tid och beroende på vilket land man reste in från. Samtliga inreserestriktioner kopplade till covid-19 har nu upphört att gälla (från och med den 1 april 2022).
· Artikel från Justitiedepartementet
-
Ukraina, vaccinsolidaritet och sällsynta sjukdomar på EU-möte
EU:s strategi för vaccinsolidaritet och den medicinska och humanitära situationen i Ukraina stod på dagordningen när EU-ländernas social- och hälsoministrar i Bryssel träffades den 29 mars.
· Artikel från Socialdepartementet
-
Tillfälliga smittskyddslagar slutar gälla den 31 mars
(Ny version) I dag utfärdade regeringen de förordningsändringar som kopplar till riksdagens beslut att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla efter torsdag den 31 mars 2022. Samtidigt verkställdes ändringar i smittskyddslagen som innebär att covid-19 inte ska klassificeras som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom efter samma datum. Regeringen har i stället beslutat att covid-19 fortsatt ska vara anmälningspliktig.
-
Ett års förlängd giltighetstid för undersökningstillstånd, Prop. 2021/22:201
I propositionen föreslås ändringar i minerallagen (1991:45) för att motverka de allvarliga konsekvenser som spridningen av covid-19 medfört för prospekteringsbolagen och för gruvindustrin.
-
Vårbudgeten 2021: Åtgärder inom Socialdepartementets områden
Regeringen ger i vårändringsbudgeten för 2021 en rad förslag inom Socialdepartementets område som ska öka välfärden i Sverige. Regeringens förslag bygger på en överensstämmelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
· Artikel från Socialdepartementet
-
Sveriges återhämtningsplan inom EU:s återhämtningsfacilitet
I juli 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om ett återhämtningspaket för att mildra krisens effekter. Paketet, som kallas Next Generation EU, omfattar 750 miljarder euro i lån och bidrag till medlemsstaterna. Huvudparten av detta kommer att kanaliseras genom den så kallade Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF).
-
Ukraina och Covid-19 på hälsoministrarnas möte i Bryssel
När EU-ländernas social- och hälsoministrar möts i Bryssel den 29 mars står EU:s strategi för vaccinsolidaritet på dagordningen. Mötet inleds med en uppdatering om den medicinska och humanitära situationen i Ukraina.
· Artikel från Socialdepartementet
-
Sverige slopar inreseförbudet från alla länder
Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES kommer inte att förlängas och upphör att gälla från och med den 1 april 2022. Det innebär också att krav på att visa upp vaccinations- och testintyg vid inresa till Sverige tas bort.