Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmarknads­­­departementet

Arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för frågor och ärenden som rör arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Departementet ansvarar också för integrationsfrågor, arbetet mot utanförskap och arbetet för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Dessutom ansvarar departementet för arbetet för mänskliga rättigheter på nationell nivå, att stärka hbtqi-personers rättigheter samt arbetet mot rasism och diskriminering.

Ansvariga statsråd

Mats Persson
Mats Persson Arbetsmarknads- och integrations­minister
Paulina Brandberg
Paulina Brandberg Jämställdhets- och arbetslivs­minister

Aktuellt från Arbetsmarknadsdepartementet

  • Nordiska ministrarna för jämställdhet och hbti: Vi lovar att aldrig backa

    Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg sitter vid ett bord och signerar den gemensamma deklarationen och programmet Pushing for Progress. Bakom henne står De nordiska ministrarna för jämställdhet och hbti
    De nordiska ministrarna för jämställdhet och hbti antog idag den gemensamma deklarationen och programmet Pushing for Progress. Foto: Norden.org

    De nordiska ministrarna för jämställdhet och hbti antog idag den gemensamma deklarationen och programmet Pushing for Progress för att stärka det gemensamma arbetet för jämställdhet och lika rättigheter för hbti-personer.

  • Arbetet för att bekämpa våld mot kvinnor

    En av tre kvinnor i världen utsätts under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. På Orange Day, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, uppmärksammas våldet världen över. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem. Regeringen har tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram med 132 åtgärder för att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson. Foto: Regeringskansliet.

180 bostadsområden på Utanförskapets karta

Regeringen har tagit initiativ till att kartlägga utanförskapet i Sverige. Idag har regeringen fått resultatet från SCB och Boverket. Detta visar områden i Sverige som har en stor sammanvägd problematik. Totalt finns 180 områden i 66 svenska kommuner med på listan. I Sverige lever mer än 700 000 personer i ett område som präglas av denna problematik, varav drygt 170 000 är barn.

Justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg
Justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg Foto: Engberg/Regeringskansliet

Stärkt skydd för den som vill separera – nya regler om bodelning och betänketid

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att se över äktenskapsbalkens regler om bodelningsprocessen och betänketid. Syftet är att säkerställa en välfungerande, effektiv och rättssäker ordning för personer som vill separera, och att därigenom motverka ekonomiskt våld.

Mats Persson, arbetsmarknads- och integrations­minister.
Mats Persson, arbetsmarknads- och integrations­minister. Foto: Lowe Lilliehorn/Regeringskansliet.

Sverige söker EU-stöd till uppsagda på Northvolt

Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om upp till 14 285 000 euro från en EU-fond. Pengarna ska finansiera insatser för att stödja personer som blivit uppsagda från Northvolt eller berörda underleverantörer att komma i arbete igen.

Foto: Oscar Samuelsson/Regeringskansliet.

Arbetslösheten fortsätter att stiga

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson har på en pressträff den 23 oktober presenterat regeringens bild av läget på arbetsmarknaden, kopplat till de senaste arbetslöshetssiffrorna.

Innehåll från Arbetsmarknadsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2085 träffar.

Laddar...