Hoppa till huvudinnehåll
Illustration: Regeringskansliet

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar i enlighet med Sveriges åtaganden enligt Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen har också erkänt finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som nationella minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits i landet under lång tid och minoriteternas språk och kultur är en del av det gemensamma kulturarvet.

Ansvariga departement
Kultur­departementet

Aktuellt

  • Satsningen på språkcentrum för de nationella minoritetsspråken fortsätter

    – Språkcentrumens verksamhet kan beskrivas som en motor i arbetet med revitalisering av minoritetsspråken. Jag har haft förmånen att besöka flera av språkcentrumen under min tid som kulturminister och jag är imponerad av den verksamhet som byggts upp, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

  • Kulturministerns samråd med de nationella minoriteterna

    Kulturminister Parisa Liljestrand har under november haft samråd med representanter från minoritetsorganisationer från alla fem minoriteter.

    – Samråd är en av grundpelarna för de nationella minoriteternas inflytande och delaktighet i minoritetspolitiken och bidrar till att föra arbetet med politiken framåt, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Handlingsplan mot rasism och hatbrott

Illustration: Regeringskansliet

Kraftsamling mot antisemitism, antiziganism och rasism mot samer

– Ingen ska behöva utsättas för rasism eller hatbrott. Rasism är inte bara ett angrepp mot den som utsätts utan också ett hot mot vårt öppna samhälle, vår demokrati och dess grundläggande värderingar. Med den nya handlingsplanen tar vi viktiga steg framåt för att motverka alla former av rasism och hatbrott, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Illustration: Regeringskansliet

Ett land fritt från rasism och hatbrott

Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv.

Rätt till likabehandling och frihet att forma sitt eget liv är grundpelare i det svenska samhället. Varje människa har rätt att bli bemött och behandlad utifrån sin person och sina handlingar – inte utifrån etnisk bakgrund eller religiös tillhörighet.

Minoritetspolitiken

Illustration: Regeringskansliet

Statens kulturråds uppdrag att främja de nationella minoritetsspråken

Statens kulturråd har i uppdrag att under 2022–2024 arbeta med litteratur- och läsfrämjande åtgärder för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Illustration: Regeringskansliet

Språkvårdande insatser och språkteknologi för att stärka och utveckla det samiska språket

Sametinget har i uppdrag att vidta språkvårdande insatser samt att arbeta med språkteknologi för att stärka och utveckla det samiska språket. Uppdraget inkluderar att synliggöra och att sprida kunskap om det samiska språket.

Illustration: Regeringskansliet

Så arbetar Sverige med de nationella minoriteterna

De nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar och de nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Samerna är också ett urfolk. Målet för politikområdet är att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande samt att stödja de historiska minoritetsspråken.

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset tillsattes 2020 och har bland annat genomfört intervjuer, arkivstudier och sammanställt forskning för att utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen.

Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige

I juni 2022 gavs en särskild utredare uppdraget att lämna förslag till en nationell strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige med fokus på överföringen av judisk kultur och jiddisch till dagens unga och till framtida generationer.

Romsk inkludering

Strategin för romsk inkludering antogs 2012 med det övergripande målet att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Den tjugoåriga strategin ska ses som en förstärkning av minoritetspolitiken. Strategin utgår från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på principen om icke-diskriminering. Strategin utgår även från ett jämställdhetsperspektiv och arbetet ska präglas av romskt deltagande och inflytande.

Innehåll om Nationella minoriteter

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 108 träffar.

Laddar...