Innehåll om Nationella minoriteter
Totalt 70 träffar.
-
Uppdrag till Uppdrag till Forum för levande historia att genomföra kunskapshöjande insatser om historiska skeenden som påverkat de nationella minoriteterna i Sverige
Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att under 2022–2024 genomföra kunskapshöjande insatser om historiska skeenden som påverkat de nationella minoriteterna judar, romer, samer, som också är ett urfolk, sverigefinnar och tornedalingar i Sverige. I uppdraget ingår att ta fram och sprida material bland annat riktat till aktörer inom skolväsendet och inom folkbildningen.
-
Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige, Dir. 2022:78
En särskild utredare ska lämna förslag till en nationell strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige med fokus på överföringen av judisk kultur och jiddisch till yngre och framtida generationer.
-
Regeringen tillsätter utredning för att stärka judiskt liv i Sverige
Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hinder och möjligheter för judiskt liv i Sverige och ge förslag till nationell strategi för att stärka judiskt liv.
-
Uppsala universitet ska återlämna kvarlevor till Arjeplogs sameförening
Regeringen har i dag beslutat att Uppsala universitet får återlämna mänskliga kvarlevor, i form av ett monterat skelett, till Arjeplogs sameförening.
-
Ledamöter utsedda i sanningskommission för det samiska folket
Idag har ledamöter utsetts till sanningskommissionen som ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket.
-
Ko ihmisarvoa mitathiin. Då människovärdet mättes, SOU 2022:32
Delbetänkande av Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
-
Uppdrag att kartlägga kunskapen om antiziganism i grundskolan och gymnasiet
Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att kartlägga kunskapen om antiziganism i grundskolan och gymnasiet samt föreslå insatser för att motverka antiziganism.
-
Uppdrag att kartlägga barns och ungas erfarenheter av delaktighet och inflytande i genomförandet av minoritetspolitiken
Regeringen ger Barnombudsmannen i uppdrag att under 2022 kartlägga barns och ungas erfarenheter av inflytande och delaktighet i genomförandet av minoritetspolitiken enligt FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).
-
Så arbetar Sverige med nationella minoriteter
De nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar och de nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Samerna är också ett urfolk. Målet för politikområdet är att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande samt att stödja de historiska minoritetsspråken.
-
Handlingsprogram för bevarande och främjande av de nationella minoritetsspråken
I detta handlingsprogram presenterar regeringen fem strategiska områden med inriktning och åtgärder för det långsiktiga arbetet med att bevara och främja de nationella minoritetsspråken.
-
Regeringen presenterar satsning på nationella minoritetsspråk
Idag, torsdag den 28 april, har regeringen fattat beslut om ett handlingsprogram för bevarande och främjande av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Programmet omfattar cirka 40 miljoner kronor per år under 2022–2024 och är en del av den historiska satsning på den nationella minoritetspolitiken om 90 miljoner per år som beslutades i budgeten för 2022.
-
Anförande av Anders Ygeman inför idrottstävlingen Makkabiaden
Digital hälsning den 23 april 2022. Det talade ordet gäller.
· Tal, Webb-tv från Anders Ygeman, Justitiedepartementet
-
Facklan inför idrottstävlingen Makkabiaden tänds för första gången i Sverige
I morgon söndag den 24 april tänds för första gången i Sverige facklan inför ett av världens största idrottsevenemang, Makkabiaden. Sveriges delegation består av över 80 tävlanden, vilket är bland de största svenska delegationerna som hittills deltagit i spelen.
-
Uppdrag att ta fram och tillgängliggöra en utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens
Regeringen ger Statens skolverk och Socialstyrelsen i uppdrag att säkerställa att lämplig utbildning tas fram och görs tillgänglig 2022–2024 för personer med romsk språk- och kulturkompetens för arbete inom förskola, förskoleklass, skola, fritidshem, vuxenutbildning och socialtjänst eller hälso- och sjukvård. Statens skolverk ska särskilt ansvara för de delar som rör förskola, förskoleklass och skola. Socialstyrelsen ska särskilt ansvara för de delar i utbildningen som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. Utbildningen i sin helhet ska bidra till romsk inkludering i enlighet med regeringens strategi (skr. 2011/12:56).
-
Regeringen satsar på att främja romsk inkludering
Regeringen har idag, torsdag den 7 april, beslutat om två nya uppdrag för att förverkliga arbetet med romsk inkludering. Statens skolverk och Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram en utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens. Länsstyrelsen i Stockholm får i uppdrag att fördela statsbidrag till kommuner för att främja romsk inkludering.
-
Sakråd med ungdomsorganisationer
Den 29 mars bjöd statssekreterare Nina Andersson in till ett sakråd med ungdomsorganisationer. Fokus på mötet var att inhämta synpunkter och medskick till arbetet med att ta fram åtgärdsprogram mot olika former av rasism.
-
Uppdrag till Sametinget att vidta språkvårdande insatser samt att arbeta med språkteknologi för att stärka och utveckla det samiska språket
Regeringen ger Sametinget i uppdrag att under 2022–2024 vidta språkvårdande insatser samt att arbeta med språkteknologi för att stärka och utveckla det samiska språket.
-
Uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram och sprida kunskapsstöd och genomföra kompetenshöjande insatser om de nationella minoriteternas rättigheter och de nationella minoritetsspråken
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att under 2022-2024 ta fram och sprida kunskapsstöd och att genomföra kompetenshöjande insatser om de nationella minoriteternas rättigheter och de nationella minoritetsspråken. Stödet ska riktas till beslutsfattare och professioner inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och äldreomsorgen.
-
Uppdrag till Statens kulturråd att främja de nationella minoritetsspråken
Regeringen ger Statens kulturråd i uppdrag att under 2022–2024 arbeta med litteratur- och läsfrämjande åtgärder för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
-
Uppdrag till Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Södertörns högskola att stärka de nationella minoritetsspråken
Regeringen ger Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, och Södertörns högskola i uppdrag att under 2022–2024 stärka och utveckla arbetet med revitalisering och bevarandet av minoritetsspråken jiddisch, finska, meänkieli, samiska och romani chib.