Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag att analysera EU-förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster Diarienummer: N2015/2620/EF

Publicerad Uppdaterad

Ladda ner:

E-legitimationsnämnden och Post- och telestyrelsen ska bistå Regeringskansliet (Näringsdepartementet) i framtagandet av svenska ståndpunkter och andra förhandlingsunderlag samt medverka i det arbete som bedrivs av EU-kommissionen inom ramen för genomförandet av eIDAS-förordningen. E-legitimationsnämnden och Post- och telestyrelsen ska analysera och redovisa konsekvenser i de fall de frivilliga genomförandeakter som tas upp i eIDAS-förordningen inte tas fram inom ramen för det pågående arbetet i EU-kommissionen.

Genomförandet av eIDAS-förordningen består av akter för elektronisk identifiering och akter för betrodda tjänster. Inom uppdraget har E-legitimationsnämnden huvudansvar för e-legitimation och Post- och telestyrelsen huvudansvar för betrodda tjänster.

E-legitimationsnämnden ska också utreda och föreslå hur en lösning för gränsöverskridande elektronisk identifiering och underskrift kan utformas och erbjudas svenska intressenter i olika situationer, t.ex. privat, i tjänsten, för svenskar bosatta utomlands samt för företag, myndigheter och andra organisationer med gränsöverskridande verksamhet.

E-legitimationsnämnden ska vidare analysera konsekvenser av de krav som ställs i eIDAS-förordningen när det gäller personer som uppvisar en inom EU godkänd e-legitimation vid användning av svenska offentliga myndigheters elektroniska tjänster som kräver elektronisk identifiering. Det ingår även att utreda och föreslå lösningar.

Uppdraget ska utföras i samråd med Försvarets materielverk, Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten/MUST, Försäkringskassan, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polismyndigheten, Skatteverket, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Säkerhetspolisen, Tillväxtverket, och andra relevanta myndigheter samt med Sveriges Kommuner och Landsting. E-legitimationsnämnden ska vid uppdragets genomförande även inhämta synpunkter från Bolagsverket.

E-legitimationsnämnden och Post- och telestyrelsen ska löpande avrapportera uppdraget till Regeringskansliet (Näringsdepartementet).

Uppdraget ska slutredovisas med en sammanfattning av genomförda aktiviteter till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 december 2015.

Laddar...