Österrike

Sverige och Österrike har en lång tradition av mycket goda relationer. Redan 1651 - tre år efter det trettioåriga krigets slut - öppnades den svenska ambassaden i Wien. Den svenska ambassaden i Wien företräder också Sverige i Slovakien och Slovenien, liksom i ett antal FN-organ med säte i Wien. Business Sweden har ett kontor i Wien. Sedan 1982 har svenska kyrkan en fast kyrkoherdetjänst i Wien. I Wien finns även svenska skolan som startade 1995 och vänder sig till elever från alla nordiska länder. Österrike är representerat i Sverige genom en ambassad och ett generalhonorärkonsulat i Stockholm liksom i Göteborg samt honorärkonsulat i Malmö och i Luleå.

I efterdyningarna av världskrigen bistod Sverige Österrike med humanitär hjälp, den så kallade "Schwedenhilfe". "Schwedenplatz" i Wien fick sitt namn som tack för Sveriges stöd till staden efter första världskriget. Flera gator i Österrike är uppkallade efter den svenska sjuksköterskan Elsa Brändström, "Sibiriens ängel", för hennes insatser för krigsfångarna i Ryssland under och efter första världskriget. Ett antal österrikiska flyktingar fick en fristad i Sverige under andra världskriget, däribland förre förbundskanslern Bruno Kreiski samt formgivaren Josef Frank.

Det svensk-österrikiska handelsutbytet är relativt stort i förhållande till Österrikes storlek. Exporten till Österrike uppgick till 9,4 miljarder kronor under 2013 och utgjorde 0,9 procent av Sveriges totala export. I dagsläget finns drygt ett 100-tal svenskanknutna företag etablerade i Österrike. Bland de viktigaste är ABB, Hennes & Mauritz, IKEA, SCA, Securitas, SKF, Scania och Volvo.

Besöksutbytet på politisk nivå är relativt omfattande. I oktober 2014 besökte Österrikes president Heinz Fischer med fru Sverige på inbjudan av kungen och drottningen i samband med att Wienfilharmonikerna tog emot Birgit Nilsson-priset.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 30 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida