Slovakien

Förbindelserna mellan Sverige och Slovakien är mycket goda. Ett honorärt generalkonsulat upprättades i oktober 1990 i Bratislava och våren 2003 öppnade Sverige en ambassad i landet. Sedan den svenska ambassaden stängdes 2010 företräder regionambassaden i Wien Sverige i Slovakien. Slovakien har en ambassad i Stockholm och även honorärkonsulat i Göteborg och Luleå.

De svensk-slovakiska förbindelserna präglas av samarbetet inom EU och handelsutbyte. Sveriges handel med Slovakien har utvecklats positivt sedan självständigheten även om det handlar om relativt sett låga nivåer. 2018 utgjorde exporten till Slovakien 0,3 procent av den totala svenska varuexporten. De viktigaste exportprodukterna är verkstadsprodukter, råvaror och bränslen, järn och stål, papper och papp. Svenska lastbilar (Volvo och Scania) har ett starkt fäste på den slovakiska marknaden. Slovakien stod 2018 för 0,6 procent av den totala varuimporten till Sverige. De främsta importprodukterna är fordon, elektronik och industrimaskiner. Stora svenska företag som Ericsson, AstraZeneca, Volvo Trucks, ABB, Electrolux, och IKEA, inklusive dess produktionsbolag IKEA Industry är representerade i Slovakien. IKEA:s klassiska bokhylla Billy tillverkas i landet.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Slovakien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 9 träffar.