Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsinsatser till stöd för Ukraina

Uppdaterad

Sverige bidrar till ett flertal olika utbildningsinsatser till stöd för Ukraina. Försvarsmakten har ett ramuppdrag att genomföra och delta i utbildningarna.

Regeringen har beslutat om ett ramuppdrag till Försvarsmakten att under 2025 genomföra och delta i militär utbildning av ukrainska medborgare. Pågående utbildningsinsatser förlängs och kan kompletteras med ytterligare aktiviteter. Med detta ramuppdrag till Försvarsmakten får myndigheten dels bättre förutsättningar att planera verksamheten över året, dels bättre förutsättningar att svara på hastigt uppkomna ukrainska utbildningsbehov.

Beslutet innebär också att Försvarsmakten ges möjlighet att bedriva utbildning såväl bilateralt som multilateralt inom Sverige eller inom annat EU- eller Natoland. Beslutet omfattar även tillträde till svenskt territorium för ukrainska militära enheter.

Innehållet i utbildningspaketet är baserat på tidigare erfarenheter och bedömningar om nya utbildningskrav som kan uppstå. Uppskattningsvis kan över 18 000 ukrainska elever komma att passera igenom de utbildningsaktiviteter som de svenska instruktörerna kommer att delta i under 2025.

Utbildningsverksamhet till förmån för den ukrainska försvarsmakten sker i flera olika spår; materielutbildning, utbildning inom ramen för insatsen EUMAM Ukraine och insatsen Operation Interflex, och minröjningsutbildning i Litauen. Läs mer nedan.

Materielutbildning

Huvuddelen av den kvalificerade utrustningen som doneras från den svenska krigsorganisationen kräver någon form av utbildning för ukrainska operatörer, tekniker och chefer. Därutöver krävs det repetitionsutbildning då den ukrainska personalen omsätts och förband omorganiseras.

Dessa utbildningar genomförs koordinerat med transporter av den donerade materielen. Omfattningen av utbildningen beror på hur kvalificerat det aktuella systemet är. I generella termer genomförs utbildning i tre delar. Den första är för den tekniska personalen för att de ska kunna underhålla materielen, både frontnära och i de bakre underhållsverkstäderna. Den andra delen är utbildning och träning för operatörer i att handha utrustningen. Den tredje delen är träning för chefer i vissa större materielsystem, som stridsfordon, stridsvagnar och stridsbåtar, för att chefer på olika nivåer ska lära sig att nyttja de nya resurserna på ett optimalt sätt.

EUMAM Ukraine

Sedan våren 2023 deltar Sverige i EU:s militära insats till stöd för Ukraina (European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine, EUMAM Ukraine). Insatsen tillhandahåller grundläggande och specialiserad utbildning för ukrainska soldater på EU-medlemsländernas territorium. Den strategiska målsättningen är att stärka den ukrainska försvarsmaktens militära förmåga, så att Ukraina kan försvara sin territoriella integritet och effektivt utöva sin suveränitet.

Svenska instruktörer bidrar till sjukvårdsutbildning och infanteribataljonsutbildning vid Special Training Command (ST-C), ett av insatsens två styrkehögkvarter, i Tyskland. Inom ramen för EUMAM Ukraine har Sverige också genomfört utbildning på donerad militär materiel.

EUMAM Ukraine leds av EU:s militära planeringsstab (Military Planning and Conduct Capability, MPCC) i Bryssel. Sverige bidrar även med förstärkningspersonal till MPCC sedan hösten 2022.

Operation Interflex

Sverige bidrar sedan 2022 till den brittiskledda insatsen Operation Interflex, som genomför grundläggande militärutbildning av ukrainska medborgare. Sverige kommer att fortsätta bidra även under 2025 med 60 stabsofficerare och/eller instruktörer. De svenska instruktörerna rekryteras från hela Försvarsmakten, inklusive Hemvärnet.

Minröjningsutbildning i Litauen

Regeringen beslutade den 22 december 2022 att Sverige ska hjälpa till att utbilda ukrainska minröjningssoldater. I projektet ska Försvarsmakten utbilda 48 ukrainska instruktörer som därefter kommer att utbilda 100 minröjningssoldater vardera i Ukraina. Detta innebär att omkring 4 800 personer kommer att ha utbildats i minröjning efter ett år, varje år som projektet pågår. De svenska instruktörerna avdelas från Swedish EOD and Demining Centre (Swedec) som är Sveriges kompetenscentrum för nationella och internationella uppgifter inom ammunitions- och minröjning.

Minröjningsarbetet har en avgörande betydelse för de ukrainska förbandens möjlighet till rörlighet i största allmänhet. Men möjligheten till rörlighet för de mekaniserade förbanden när de ska genomföra en offensiv är särskilt viktig. En hög anfallstakt är avgörande, både för möjligheten att vinna terräng och för att inte riskera att bli bekämpade. Även den militära logistiken förlitar sig på rörlighet då mycket av stödet som de anfallande förbanden kräver består av transporter av olika slag. En utvecklad minröjningsförmåga stödjer också det civila samhället under rådande krig och är av central betydelse när Ukraina ska återuppbyggas.

Utbildningen äger rum i Litauen inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco och påbörjades i mars 2023. Litauen stödjer insatsen via upplåtelse av övningsterräng och logistik. Instruktörer från Sverige, Island och Norge deltar i utbildningen som kommer att genomföras i fyra omgångar under 2025.

Laddar...