Program för statsbesöket från Italien

Publicerad Uppdaterad

Den 13–15 november 2018 besöker Italiens president Sergio Mattarella Sverige på inbjudan av kungen. Han åtföljs av sin dotter Laura Mattarella.

Det tre dagar långa besöket äger rum i Stockholm, Lund och Malmö. Det kommer att fokusera på digitalisering och hållbarhet, Europasamarbetet och forskning samt kultur.

Program för statsbesöket

Tisdag 13 november

Högtidlig välkomstceremoni
Statsbesöket inleds när kungen och drottningen möter president Sergio Mattarella och Laura Mattarella vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet.
Hovstallet
Fotopool

Därefter följer en högtidlig välkomstceremoni på Inre borggården, vid vilken presidenten och kungen inspekterar Grenadjärkompaniet ur Livgardet och nationalsånger spelas.
Kungliga slottet
Öppet för ackrediterad media

Presidenten och Laura Mattarella presenteras för representanter för riksdag och regering i rikssalen. Kungen och drottningen hälsar samtidigt på den italienska delegationen.
Fotopool

Kungen och presidenten ger därefter ett pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal.
Fototillfälle, reportrar välkomna

Lunch
Kungaparet bjuder presidenten och Laura Mattarella på lunch på Kungliga slottet. Kronprinsessparet och prinsparet deltar. Samtidigt ges en lunch på Utrikesdepartementet för representanter ur den italienska delegationen.

Gustav III:s antikmuseum
Efter lunch förevisas Gustav III:s antikmuseum för president Mattarella, Laura Mattarella och kungaparet. Det är ett av Europas äldsta publika museer, som öppnades redan 1794. Flertalet av skulpturerna som visas i Kungliga slottets stengallerier köptes in av kung Gustav III under en resa till Italien i slutet av 1700-talet (1783-1784). Museet ligger kvar på sin ursprungliga plats, i nordöstra flygeln vid Logården, och har kvar den ursprungliga inredningen.
Gustav III:s antikmuseum
Fotopool

Möte med talmannen
På eftermiddagen träffar president Mattarella talman Andreas Norlén i riksdagen.
Riksdagen
Fototillfälle och fotopool

Möte med statsministern
Statsministern tar därefter emot presidenten i  Adelcrantzska huset för överläggningar.
Adelcrantzska huset
Fototillfälle och fotopool

Galamiddag
Statsbesökets första dag avslutas med att kungaparet ger en galamiddag på Kungliga slottet.
Fotopool

Onsdag 14 november  

Epicenter Stockholm
Onsdagens program inleds med ett besök på Epicenter, Stockholms digitala innovationshus, där president Mattarella, Laura Mattarella och kungaparet får en presentation av verksamheten. Epicenters grundare och vd, Patrick Mesterton, tar emot vid ankomst. Tillsammans med Chief Disruption Officer Hannes Sjöblad guidas gästerna runt till några av företagen som är verksamma på denna kreativa mötesarena för snabbväxande digitala företag och storföretag som vill samarbeta, utvecklas och stärka sina affärer. Medlemmar i Epicenter erbjuds allt från innovationslabb, evenemang, utbildningsprogram till smarta arbetsplatser.
Epicenter
Fototillfälle, reportrar välkomna

Ericsson Studio Kista
President Mattarella, Laura Mattarella och kungaparet besöker därefter Ericsson Studio i Kista. De tas emot av Ericssons ordförande Ronnie Leten, Vice President & Head of Government & Industry Relations of Ericsson, Ulf Pehrsson och Head of Global Customer Unit Telecom Italia & Customer Unit Italy & South-East Europe, Federico Rigoni. Under besöket kommer olika användningsområden av 5G att presenteras, bland annat nyttan tekniken erbjuder inom fordonssektorn och virtuell verklighet. Det särskilda samarbetsprogrammet ”5G for Italy” kommer också att presenteras. Det syftar till att skapa ett öppet ekosystem för forskning och tillämpning av innovativa projekt som möjliggörs via 5G-teknik. Ericsson har varit verksamt i Italien sedan 1918 och firar i år 100-årsjubileum i landet.
Ericsson Studio
Fototillfälle, reportrar välkomna

Lunch i Stockholms stadshus
Stockholms stad ger en lunch med kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr som värdar. Vid lunchen deltar president Mattarella, Laura Mattarella, kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet samt ett hundratal övriga gäster.
Stockholms stadshus
Fotopool

Nationalmuseum
På eftermiddagen besöker president Mattarella och Laura Mattarella Nationalmuseum tillsammans med kungaparet. De tas emot av överintendent Susanna Pettersson och får en förevisning av delar av det nyinvigda museets samlingar. Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum med uppgift att främja konsten, konstintresset och konstvetenskapen och särskilt levandegöra de äldre konstformerna och deras samband med den nutida konsten och samhällets utveckling.
Nationalmuseum
Fotopool

Mottagning italienska kulturinstitutet
På kvällen ger president Mattarella och Laura Mattarella en mottagning för sina svenska värdar på italienska kulturinstitutet på Gärdet. Vid mottagningen deltar även kronprinsessparet och prinsparet. Kulturhuset firar i år 60 år och för att uppmärksamma detta kommer kungen och presidenten att avtäcka en särskild plakett. Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet får en introduktion till institutets historia och dess ikoniska designmöbler av direktören Maria Sica innan kvällens konsert med stråkensemblen Camerata Ducale Orchestra börjar.
Italienska kulturinstitutet
Fotopool

Torsdag 15 november

Statsbesökets tredje dag äger rum i Lund och Malmö.

Ankomst Malmö Airport
Presidenten och Laura Mattarella anländer tillsammans med kungaparet till Malmö Airport. De tas emot av landshövding Anneli Hulthén och Sten Ljunggren.

European Spallation Source, ESS
Det europeiska samarbetsprojektet European Spallation Source (ESS) står först på besöksprogrammet för dagen. Där tas presidenten, Laura Mattarella och kungaparet emot av ESS vd, professor John Womersley, som ger en presentation av verksamheten vid den flervetenskapliga forskningsanläggningen. ESS baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och erbjuder värdefulla forskningsmöjligheter och -instrument för nydanande forskning inom en lång rad områden. Italien är ett av 13 medlemsländer i European Spallation Source ERIC, som tillsammans finansierar och driver forskningsanläggningen. I samband med statsbesöket invigs jonkällan, den första stora driftsättningen av maskinell utrustning på ESS. Jonkällan har utvecklats av det italienska forskningsinstitutet INFN-LNS som en del av Italiens bidrag till ESS och är nödvändig för att fortsätta installera och driftsätta acceleratorn och övriga delar av forskningsanläggningen.
European Spallation Source, ESS
Fototillfälle, reportrar är välkomna under delar av besöket

Lunds universitet – anförande av president Mattarella
Därefter fortsätter programmet med ett anförande av president Mattarella på Lunds universitet. Universitetets rektor, professor Torbjörn von Schantz, tar emot presidenten, Laura Mattarella och kungaparet vid ankomst.
Lunds universitet
Fototillfälle, reportrar är välkomna

Lunch – landshövdingens residens
Landshövding Anneli Hulthén står värd för en lunch i residenset i Malmö.
Fototillfälle vid ankomst

Avskedsceremoni Malmö Airport
Statsbesöket avslutas när kungaparet tar farväl av sina gäster vid en avskedsceremoni på Malmö Airport.
Fototillfälle