Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Serviser i gåva till H.M. Konungen

Publicerad

Talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven uppvaktade den 30 april H.M. Konungen på 70-årsdagen och överlämnade svenska folkets gåvor vid en mottagning på Slottet.

Gåvorna består av en tallriksservis och en glasservis som ska användas vid statschefens representation. Vid framtagandet har omsorg lagts vid svenskt hantverk och ett hållbart samhälle. Båda serviserna speglar kungens intresse av miljö och natur. Tallriksservisen är formgiven av Daniel Hassila och glasservisen av Carina Seth Andersson.

På gratulationskortet står följande:

"H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Födelsedagsgåva till H.M. Konung Carl XVI Gustaf från Sveriges riksdag och regering

Överlämnat av talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven Stockholm den 30 april 2016

Till skogs

Det finns en ständig längtan till skogen, i både slott och koja. Den svenska skogen är ingen sluten plats dit somliga nekas tillträde. Istället välkomnar den alla att finna sin stig. Bland snår, trädtoppar och buskar finns ro som gör oss gott. Det kan vara en handfull blåbär en tidig augustimorgon. Promenaden med vännen som har något viktiga att berätta. Eller hackspetten som påminner om att skogen är mångas hem.

Riksdagens och regeringens gåvor till statschefen hyllar den svenska skogen, som välkomnar, försörjer och härbärgerar. Och som vi alla har en skyldighet att värna och vårda.

Urban Ahlin, talman
Stefan Löfven, statsminister

Porslinstallrikar med träddekor

Tallriksservisen Tillsammans finns i två storlekar och är formgivna av Daniel Hassila. Han har tillsammans med kollegor på designföretaget Myra Industriell Design AB skapat tallrikarna och gett dem ett namn som öppnar sinnet för att se flera betydelser i dekoren: Olika individer som genom en linje hålls samman, träd i ett ekosystem som behöver varandra eller en utbredd krona med olika smyckesdetaljer. Företagets VD Stina Juhlin har varit projektledare för formgivningen.

Tillverkningen är gjord vid Gustavsbergs Porslinsfabrik, som är Sveriges enda tillverkare av porslin. Varje tallrik är unik eftersom tillverkningen sker under hantverksmässiga former och med stor hänsyn till miljön. Tallrikarna är i äkta benporslin, vilket är det mest kanthållfasta materialet.

Daniel Hassila är utbildad inom design och industridesign i Kalmar och Göteborg. Han är anställd som designer på Myra Industriell Design AB.

Glas i miljökristall

Gåvan består av en servis med fyra olika sorters glas formgivna av Carina Seth Andersson. Alla glasen har en tydlig låg rundhet som för tankarna till en tjärn mitt i skogen - den tjärn som ibland är mörk och outgrundlig, för att i nästa ögonblick när solen lyser vara klar och inbjudande. Det finns ingen kulör i glaset, istället blir drycken kulören som ger glaset uttryck och förtydligar formen.

Glasen är blåsta på Skrufs Glasbruk i miljökristall, vilket innebär ett helt blyfritt glas. Glasbruket satsar på det genuina hantverket och alla produkter i sortimentet är tillverkade i Skruv.

Carina Seth Andersson är utbildad vid Konstfack i Stockholm och har medverkat i många utställningar i såväl Sverige som utomlands. Hon har haft flera offentliga utsmyckningsuppdrag. "

Kontakt

Erik Nises
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00