Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ludwig Göransson får regeringens musikexportpris av utrikeshandelsminister Ann Linde

Publicerad

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2018 tilldelades kompositören och producenten Ludwig Göransson. Regeringens hederspris 2018 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades i år Thomas Johansson, Live Nation. Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till Musikmakarna och Ulla Sjöström.

 • Thomas Johansson, utrikeshandelsminister Ann Linde, Ludwig Göransson och Ulla Sjöström under prisutdelningen av Regeringens musikexportpris 2018.

  Thomas Johansson, utrikeshandelsminister Ann Linde, Ludwig Göransson och Ulla Sjöström under prisutdelningen av Regeringens musikexportpris 2018.

  Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

 • Ludwig Göransson är vinnaren av Regeringens musikexportpris 2018.

  Ludwig Göransson är vinnaren av Regeringens musikexportpris 2018.

  Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

 • Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Thomas Johansson, Live Nation

  Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Thomas Johansson, Live Nation.

  Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

 • Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till Musikmakarna och rektor Ulla Sjöström.

  Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till Musikmakarna och rektor Ulla Sjöström.

  Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i UD:s pressrum. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

- Årets pristagare av musikexportpriset, Ludwig Göransson, är ett tydligt exempel på hur den svenska musikbranschen skapat förutsättningar att gränslöst kunna experimentera och utveckla sin talang och musikalitet till att nå den absolut högsta världseliten som musikutövare, säger utrikeshandelsminister Ann Linde.

Ludwig Göransson blev Musikexportprisets 22: a vinnare med motiveringen:

Från Linköping till Los Angeles. Från att ha spelat sönder tummen till Metallica som åttaåring till att skina själv i popens och popkulturens mitt. Denne kompositör och producent sökte sig tidigt till filmmusiken för att den är full av möjligheter. För att man så gränslöst kan blanda och experimentera med både stil och rytm; som han gjorde på världens biografer ifjol med "Black Panther", "Creed II" och Venom". Samma sak händer i hans musik. Den sanslösa hiphop-gospel-trap-afrobeat-med mera-sången "This is America" med Childish Gambino tog nästan tre år att färdigställa. En viktig och uppmärksammad låt om dagens USA. Musikaliskt sett är den i sig en utmärkt programförklaring för vem denne gränslöse östgötemusikant är. Som så självklart är värd sina nomineringar till Oscar och Golden Globe. Plus de tre Grammys han vann.

Sverige hade flera stora och betydande musikaliska ambassadörer 2018, men ingen lyste lika starkt och självklart som årets musikexportpristagare - Ludwig Göransson.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robin Carlsson, Mohombi, Ilya Salmanzadeh och Malin Byström.

Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Thomas Johansson, Live Nation med motiveringen:

Årets hederspristagare har haft en central position i svensk musikexport alltsedan han 1969 grundade konsertbolaget EMA Telstar. Det faktum att EMA Telstar redan från start tog utländska superstjärnor och löften till Sverige, öppnade internationella dörrar som gav honom en huvudroll även i exportsammanhang. Han och EMA blev i början av 1970-talet huvudansvarig för turnédelen när ABBA blev världsstjärnor och har sedan dess direkt och indirekt varit involverad när ledande svenska artister exporterats till världens scener. Hela vägen har han skött Europes och Roxettes världsturnéer. Även i det bolag som numera heter Live Nation Sweden, har han med titeln Chairman International/Nordics de senaste decennierna regelbundet dragit i trådar i samband med nuets svenska exportartister, som Cardigans, Peter Jöback och Zara Larsson. 50 år efter det första globala spadtaget är Thomas Johansson fortfarande i högsta grad med och bygger svensk musikexport.

Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till Musikmakarna med motiveringen:

De senaste åren har svensk och internationell musikbransch vallfärdat till Örnsköldsvik. Under parollen ”It all starts with a great song”, har en utbildning på orten närt morgondagens låtskrivarstjärnor under 20 år och skapat sig ett välförtjänt rykte som plantskola för unika talanger. Här har hitmakare som LÉON, Agrin Rahmani, Joy & Linnea Deb, SKOTT, SHY Martin & SHY Nodi med många fler fått de verktyg de behövde i sin låda för en lysande musikskaparkarriär.

Ett oförtröttligt arbete lett av eldsjälar som brinner för musik, och rektorn Ulla Sjöström som aldrig kompromissat med sin vision, har gett Sverige inte bara sin första låtskrivarutbildning, utan också stora internationella musikframgångar. Skolan har inte bara lyft en hel yrkeskategori till oanade höjder utan även gjort en stor insats för jämställdheten i svensk musikbransch.

 

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.