Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Ett lägre kapitalkrav för privata aktiebolag gör aktiebolagsformen mer tillgänglig

Publicerad

Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag ska sänkas från 50 000 kr till 25 000 kr.

Regeringen för en aktiv näringspolitik där målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Den föreslagna sänkningen av kravet på aktiekapital till 25 000 kr gör aktiebolagsformen tillgänglig för fler som vill starta företag.

Sänkningen av kapitalkravet innebär en större flexibilitet för de små och växande företagen runt om i landet. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande.

Förslaget är en del av januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Ett viktigt syfte med januariavtalet är att stärka Sveriges ekonomi genom att främja ett mer konkurrenskraftigt och innovativt näringsliv och att underlätta möjligheterna att bli, verka och lyckas som företagare. Där ingår ett sänkt krav på aktiekapital som en komponent.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh
Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00