Pressmeddelande från Finansdepartementet

Klimatet på agendan när finansministern står värd för internationell konferens i Stockholm

Publicerad

På torsdag och fredag samlas representanter för ett stort antal finansdepartement, Världsbanken, IMF och OECD i Stockholm. Konferensen anordnas inom ramen för en nybildad koalition av finansministrar som vill öka sitt gemensamma engagemang i klimatfrågan och under dagarna kommer specifikt skatt på koldioxid att diskuteras.

- Vi finansministrar måste ta på oss ledartröjan för att bekämpa klimatkrisen, säger Magdalena Andersson.

Finansministerkoalitionen för klimatåtgärder startades i april i år och består i nuläget av 43 medlemsländer. Gruppens mål är att öka engagemanget och kunskapen om klimatfrågan bland världens finansministrar.

Sverige och finansminister Magdalena Andersson har en ledande roll i gruppens arbete som handlar om att hitta effektiva sätt att prissätta koldioxidutsläpp, vilket också är temat på konferensen som Sverige nu bjuder in till.

- Sverige var ett av de första länderna i världen att införa en koldioxidskatt för snart 30 år sedan. Fler länder börjar intressera sig för vår modell och den används ofta som ett framgångsrikt exempel eftersom vi lyckats minska koldioxidutsläppen samtidigt som den ekonomiska tillväxten har varit god, säger Magdalena Andersson.

Totalt är 27 länder representerade på konferensen som anordnas 3-4 oktober.

 

Om Finansministerkoalitionen för klimatåtgärder

Finansministerkoalitionen lanserades formellt i april i år och leds av Chile och Finland. Totalt är 43 länder medlemmar. Koalitionen har antagit ett antal principer för sitt arbete. En av principerna är att arbeta mot ett effektivt pris på koldioxidutsläpp. I det arbetet har finansminister Magdalena Andersson en ledande roll eftersom Sverige har lång erfarenhet av koldioxidskatt. Koalitionen arbetar även med en handlingsplan som ska lanseras vid FN:s Klimatkonferens (COP25) i Santiago i december.

Kontakt

Isabel Lundin
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-296 46 38‬
e-post till Isabel Lundin