Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen förbättrar den särskilda polisutbildningen för civilanställda

Publicerad · Uppdaterad

Regeringen tar nu ytterligare ett kliv på vägen mot 10 000 fler polisanställda. Sex månaders aspirantutbildning blir nämligen en obligatorisk del av den särskilda polisutbildning som civilanställda inom polisen kan gå. Det ska göra utbildningen bättre och mer användbar för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

- Den särskilda polisutbildningen för civilanställda har hittills inte använts i någon större utsträckning. En anledning är att de som går utbildningen inte har kunnat tjänstgöra som polisaspiranter. Nu ändrar vi på det så att fler polisanställda kan ta steget att vidareutbilda sig till poliser, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Den vanliga polisutbildningen är två och ett halvt år. I slutet av utbildningen arbetar studenterna som polisaspiranter under sex månader. Personer som är anställda i civila befattningar inom Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen kan gå en särskild polisutbildning. Genom den kan exempelvis passhandläggare, analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it komplettera sina kunskaper och bli polismän. De som går utbildningen har dock inte kunnat tjänstgöra som polisaspiranter.

Att de som går utbildningen inte har kunnat tjänstgöra som aspiranter är en brist och något som har avhållit polisen från att använda utbildningen. Regeringen ändrar nu regelverket så att sex månaders aspirantutbildning framöver kommer att vara obligatorisk även för de som går den särskilda polisutbildningen för civilanställda.

Genom att tjänstgöra som aspiranter kommer de som går utbildningen att stå bättre rustade för polisyrkets komplexa arbetsuppgifter. Regeringen ändrar också utbildningens namn, från polisutbildning för specialister till funktionsinriktad polisutbildning. Det nya namnet är mer rättvisande.

I dagsläget har ett femtiotal polisanställda påbörjat vidareutbildningen för att bli polismän. På sikt vill Polismyndigheten använda utbildningen i något större utsträckning. Den vanliga polisutbildningen ska dock vara huvudvägen till polisyrket även i fortsättningen.

Förordningarna är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

De nya reglerna träder i kraft den 25 februari 2020.

Kontakt

Natali Sial
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Mobil 072-520 54 49
e-post till Natali Sial
Per Strängberg
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg