Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Regeringen vill se ökad vattenbruksproduktion

Publicerad

Livsmedel och resurser som kommer från hav och sjöar har förutsättningar att bidra till ökad tillväxt och sysselsättning i hela Sverige. Merparten av den fisk som vi svenskar idag äter är importerad. En produktionsökning inom vattenbruket kan öka självförsörjningsgraden av dessa livsmedel och minska sårbarheten i livsmedelskedjan. Regeringen har genom livsmedelsstrategin därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020-2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion och en attraktiv framtidsbransch.

Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Regeringen ser vattenbruket som en framtidsbransch som både bidrar till jobb och tillväxt i hela landet, att nationella miljömål nås och att vi får förbättrad tillgång till fisk och skaldjur.

– Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och miljöhänsyn. Regeringen ser därför fram emot Jordbruksverkets rapport på detta område senare i vår. Vi kan då ta nästa steg och göra det lättare att bedriva vattenbruk i framtiden samtidigt som vi påskyndar att våra miljömål nås, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Med teknikutveckling och innovation, exempelvis vattenbruk på land, kan produktionen av fisk och andra produkter komma närmare konsumenterna. Odlad fisk är dessutom effektiv i fråga om matproduktion, vilket innebär ett relativt mindre ekologiskt fotavtryck från produktionen.

Teknikutvecklingen kan därutöver ge ökade möjligheter för vattenbruksföretag att utveckla sina verksamheter. Innovativ vattenbruksproduktion är en del av den växande bioekonomin och kan exempelvis möjliggöra ökat utbud av nya arter för konsumenter och bistå med värdefulla komponenter till tillverkningsindustrier inom bland annat hälsokost, läkemedel och solpaneler.

Presskontakt

Simon Andersson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-032 60 36
e-post till Simon Andersson

Livsmedelsstrategin

Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030 är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. En långsiktig strategi ska bidra till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut. Det innebär en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter bättre förutsättningar att göra medvetna val.