Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Regeringen ger SVA möjlighet att bistå sjukvården med diagnostik av coronaprover

Publicerad

Regeringen har i dag, torsdagen den 9 april, fattat beslut om en förordningsändring, som gör det möjligt för Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) att utföra diagnostik av det nya coronaviruset hos människor.

SVA har Sveriges största laboratorium på djursidan och kan skifta verksamheten och genomföra analyser av coronaprover åt sjukvården, utan att behöva dra ner på sin ordinarie verksamhet inom diagnostik. Med den ändring i Förordning (2009:1394) med instruktion för Statens veterinärmedicinska anstalt som beslutades idag kan SVA utan hinder i denna situation bistå sjukvården med diagnostik av det nya coronaviruset covid-19.

– SVA har en stor och skicklig analysverksamhet på djursidan. Det är mycket positivt att de nu snabbt kan ställa om, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Simon Andersson.

Presskontakt

Simon Andersson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00