Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen har i dag beslutat att utse Thomas Rolén till generaldirektör och chef för Domstolsverket

Publicerad

– Thomas Rolén har breda och gedigna kunskaper och erfarenheter från det svenska rättsväsendet och statsförvaltningen. Jag är mycket glad över att han har tackat ja till tjänsten som generaldirektör och chef för Domstolsverket, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Thomas Rolén är sedan 2008 president i Kammarrätten i Stockholm. Han har tidigare varit generaldirektör för Domstolsverket. Han har också tjänstgjort som bland annat expeditionschef i Justitiedepartementet. Härutöver har han haft ett antal utredningsuppdrag, bland annat den nu pågående parlamentariska kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken.

Thomas Rolén tillträder sin tjänst som generaldirektör för Domstolsverket den 1 oktober 2020.

Om Domstolsverket

Domstolsverket är en central myndighet för det svenska rättsväsendet. Myndigheten ska skapa förutsättningar för att Sveriges Domstolar ska kunna bedriva en rättssäker och effektiv verksamhet. Domstolsverket ska vara en drivande och stödjande kraft i domstolarnas utvecklings- och kvalitetsarbete. I detta arbete är det viktigt att domstolarnas självständighet enligt grundlag respekteras. Sveriges Domstolar består av ett 80-tal olika myndigheter och har drygt 7 000 anställda.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00