Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Förändringar i UD:s reseavrådan

Publicerad

UD häver avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien. Beslutet träder i kraft den 27 augusti. Samtidigt förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengenområdet/Storbritannien till och med den 15 november.

Från och med 27 augusti hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien. I bedömningen till beslutet har lättnader i restriktioner som genomförts för svenska resenärer vägts in.

-  Dagens beslut innebär att vi fortsätter att gradvis öppna upp för resande till vissa delar av Europa, men förlänger avrådan för resten av världen. Som resenär måste man dock förhålla sig till att läget är fortsatt föränderligt, både i våra grannländer och i resten av Europa, säger utrikesminister Ann Linde.

Stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud är fortsatt en verklighet på många håll i världen. Geografiskt avstånd har betydelse i detta sammanhang – ju längre resa desto större risker. Därför förlängs beslutet om avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengenområdet/Storbritannien till och med den 15 november.

- Oavsett vart man reser vilar ett stort ansvar på den enskilde resenären. Varje resenär bör förbereda sig ordentligt inför en resa, hålla sig välinformerad om aktuella inresebestämmelser och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. På samma sätt som för resande i Sverige ska du inte resa om du har covid-19-symtom. Det är också viktigt att följa rekommendationer om god handhygien och social distansering, säger Ann Linde.

Dagens beslut

Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som därefter har förlängts, beslutar UD följande:

1) Från och med den 27 augusti hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien.

(UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.)

2) För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet[1] samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 9 september 2020.

3) För samtliga länder som inte omfattas av punkt 1 eller punkt 2 ovan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020.

[1] Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen, Malta, Slovenien och Slovakien.

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst