Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen donerar ytterligare en halv miljon doser vaccin mot covid-19 till låg- och medelinkomstländer

Publicerad

Regeringen har idag beslutat att donera ytterligare en halv miljon doser covidvaccin av märket Janssen till det globala vaccinsamarbetet Covax. Sverige har därmed sammanlagt donerat över 9 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19. Detta arbete räddar liv, skapar förutsättningar för mer jämlik hälsa och bidrar samtidigt till att skydda Sveriges egen befolkning.

– Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en av de viktigaste åtgärderna för att få ett slut på pandemin. Här spelar Sverige en ledande roll, och jag är glad att vi kan fortsätta det livsviktiga arbetet med ännu en vaccindonation till låg- och medelinkomstländer via Covax, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Idag har över hälften av jordens befolkning fått minst en vaccindos mot covid-19. Totalt har över nio miljarder doser getts. Tillgången till vaccin är dock mycket ojämnt fördelad och i låginkomstländerna har endast knappt 9% av befolkningen fått minst en dos vaccin. Ökad tillgång till vaccin i hela världen för att rädda liv, minska risken för mutationer och få ett slut på pandemin är en prioriterad fråga för regeringen. Sverige är redan idag ett av de länder i världen som bidrar mest till den globala vaccintillgången, sett till befolkningsmängd.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon 08-405 10 00
Mobil 073-0850049
e-post till Nadja Yusuf