Pressmeddelande från Socialdepartementet

Privat sjukvårdsförsäkring ska inte ge förtur till vården

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat om lagrådsremissen Ökad kontroll i hälso- och sjukvården. Regeringen föreslår att det i avtal mellan region och privat vårdgivare ska framgå hur det ska säkerställas att uppdraget från regionen inte påverkas negativt av andra uppdrag som vårdgivaren har.

Ladda ner:

–  Den som har störst behov av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården. Oavsett vem du är eller hur mycket pengar du har. Men i dag kan patienter med sjukvårdsförsäkring i vissa fall gå före andra patienter med större behov av vård. Så ska det inte vara. Det här lagförslaget är ett första steg för att komma till rätta med detta, säger socialminister Lena Hallengren.

I lagrådsremissen föreslås att när en region tecknar avtal med en privat vårdgivare som har ytterligare uppdragsgivare utöver regionen, exempelvis ett försäkringsbolag, ska det av avtalet mellan regionen och vårdgivaren framgå hur det ska säkerställas att vårdgivarens övriga uppdrag inte negativt påverkar uppdraget från regionen.

Regeringen bedömer att fler åtgärder behövs för att värna behovsprincipen i hälso- och sjukvården. Den lagrådsremiss som har beslutats i dag är ett första steg. Regeringen har därför tillsatt ytterligare en utredning som ska lämna sina förslag senare i år.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Presskontakt

Elin Aarflot
Pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-274 23 53
e-post till Elin Aarflot

Webb-tv

Du kan följa sändningen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se eller på Regeringskansliets Youtubekanal.