Boende och byggande

Boende och byggande handlar om att få en bostadsmarknad och finansiering av bostäder som fungerar väl. Det handlar också om hur man planerar och utformar miljöer och byggnader. Området omfattar bostadsmarknad, lantmäteri – det vill säga geografisk information och fastighetsinformation – samt samhällsplanering och byggande.

Ansvariga för boende och byggande

Ansvarigt statsråd

Peter Eriksson, Bostads- och digitaliserings­minister
Peter Eriksson Bostads- och digitaliserings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om boende och byggande

 • Ökat trähusbyggande ger lägre byggkostnader och minskad klimatpåverkan

  Trähus mot himmel
  Omslagsbild till inriktning för träbyggande. Foto: Folkhem

  Regeringen vill se ett ökat byggande av flerfamiljshus i trä. Därför har beslut fattats om en inriktning för träbyggande där ett antal insatsområden pekas ut. Det handlar om förstärkt samverkan, kunskaps- och kompetenshöjning, forskning, utveckling och innovation samt exportfrämjande insatser.

 • Fortsatt stort engagemang kring nolltolerans mot kränkningar inom byggbranschen

  En grupp människor står tillsammans och tittar in i kameran.
  Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson bjöd in till uppföljande möte kring hur byggbranschen arbetar för att motverka kränkningar och öka mångfalden. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

  Den 30 maj träffades representanter för byggföretag, fackförbund samt branschorganisationer för ett uppföljningsmöte kring hur branschen arbetar för att motverka kränkningar och öka mångfalden.

Foto: Werner Nystrand/Folio.

Sammanfattning av regeringens förslag om 22 steg för fler bostäder

Regeringen har beslutat om ett antal långsiktiga stöd som ska underlätta byggandet av nya och renoveringar av befintliga bostäder.

Peter Eriksson på en byggarbetsplats
Sedan regeringen tillträdde 2014 har den största statliga bostadssatsningen på 20 år genomförts. Här besöker bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson stadsdelen Rosendal i Uppsala. Foto: Cecilia Tollefeldt /Regeringskansliet

Boende – tre år in i mandatperioden

Nu har byggandet tagit fart. Sedan regeringen tillträdde 2014 har den största statliga bostadssatsningen på 20 år genomförts och i år förväntas fler hyresrätter än bostadsrätter byggas. Bostadsbyggandet är uppe på rekordnivåer. I år påbörjas byggnation av över 70 000 bostäder, nivåer som inte setts sedan miljonprogrammets dagar.

Illustration: Regeringskansliet

Följ Digitaliseringsrådets arbete

Sverige har som mål att vara bäst i världen på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Regeringen inrättade därför Digitaliseringsrådet våren 2017. Rådet har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik och består av tio personer under ledning av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Investeringsstöd och bonus till kommuner har gett fler bostäder

Regeringens åtgärder för att öka bostadsbyggandet ger resultat. Rekordmånga bostäder byggs på initiativ av regeringen och två viktiga morötter i arbetet är investeringsstödet för klimatsmarta hyresrätter samt den kommunala byggbonusen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 891 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida