Boende och byggande

Boende och byggande handlar om att få en bostadsmarknad och finansiering av bostäder som fungerar väl. Det handlar också om hur man planerar och utformar miljöer och byggnader. Området omfattar bostadsmarknad, lantmäteri – det vill säga geografisk information och fastighetsinformation – samt samhällsplanering och byggande.

Ansvariga för boende och byggande

Ansvarigt statsråd

Peter Eriksson, Bostads- och digitaliserings­minister
Peter Eriksson Bostads- och digitaliserings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om boende och byggande

 • Smarta städer och smarta transporter är viktiga i samhällsbygget

  Deltagare vid sittande bord
  Erik Brandsma, Energimyndigheten och Lena Svensson, Volvo Group vid en av gruppdiskussionerna. Foto: Cecilia Tollefeldt/Regeringskansliet

  Den 23 januari träffades medlemmarna för de båda samverkansgrupperna för Smarta städer respektive Nästa generations resor och transporter för att diskutera gemensamma utmaningar inom områden som stadsbyggnad, transport och infrastruktur och därigenom ge möjlighet att driva på de pågående insatser inom respektive samverkansprogram.

 • Goda exempel på fler bostäder till unga vuxna

  Vid en konferens den 11 december delade sex bostadsföretag och projekt med sig av sina metoder för att få fram bostäder för unga. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson hade bjudit in kommunpolitiker, representanter för bostadsföretag och intresseorganisationer för att sprida kunskap kring hur ungas boendesituation kan lösas.

Foto: Werner Nystrand/Folio.

Sammanfattning av regeringens förslag om 22 steg för fler bostäder

Regeringen har beslutat om ett antal långsiktiga stöd som ska underlätta byggandet av nya och renoveringar av befintliga bostäder.

Peter Eriksson på en byggarbetsplats
Sedan regeringen tillträdde 2014 har den största statliga bostadssatsningen på 20 år genomförts. Här besöker bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson stadsdelen Rosendal i Uppsala. Foto: Cecilia Tollefeldt /Regeringskansliet

Boende – tre år in i mandatperioden

Nu har byggandet tagit fart. Sedan regeringen tillträdde 2014 har den största statliga bostadssatsningen på 20 år genomförts och i år förväntas fler hyresrätter än bostadsrätter byggas. Bostadsbyggandet är uppe på rekordnivåer. I år påbörjas byggnation av över 70 000 bostäder, nivåer som inte setts sedan miljonprogrammets dagar.

Illustration: Regeringskansliet

Följ Digitaliseringsrådets arbete

Sverige har som mål att vara bäst i världen på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Regeringen inrättade därför Digitaliseringsrådet våren 2017. Rådet har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik och består av tio personer under ledning av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Investeringsstöd och bonus till kommuner har gett fler bostäder

Regeringens åtgärder för att öka bostadsbyggandet ger resultat. Rekordmånga bostäder byggs på initiativ av regeringen och två viktiga morötter i arbetet är investeringsstödet för klimatsmarta hyresrätter samt den kommunala byggbonusen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 848 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida