Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrika

De nära relationerna mellan Sverige och Sydafrika inleddes på 1960-talet när regeringen och en stor del av folkrörelsen i Sverige bidrog till kampen mot apartheid genom omfattande och långtgående politiskt och humanitärt stöd. Efter de första demokratiska valen 1994 undertecknade Sverige och Sydafrika ett avtal om reguljärt utvecklingssamarbete. Det bilaterala utvecklingssamarbetet avslutades vid årsskiftet 2013/2014. Sverige fortsätter att bidra genom EU, som ännu ger bistånd till landet, och flertalet multilaterala organisationer, såsom FN.

1999 skapade Sydafrika och Sverige en gemensam bi-nationell kommission (BNC) där gemensamma frågor inom politik, ekonomi, mänskliga rättigheter, utbildning, forskning och kultur diskuteras och utvecklas. BNC möts vanligtvis vartannat år under ledning av Sveriges vice statsminister och Sydafrikas vice-president.

Sydafrika står för en stor andel av Sveriges totala export till Afrika söder om Sahara. Antalet svenska företag etablerade i Sydafrika har ökat kontinuerligt och bland de största svenska företagen finns till exempel ABB, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Volvo, Scania, Securitas, Tetra Pak och Sandvik.  

Den svenska turismen till Sydafrika är omfattande. Sverige har en ambassad i Pretoria och Sydafrika har en ambassad i Stockholm. Organisationen för främjande av svensk export och import, Business Sweden, har sedan början på 1990-talet ett kontor i Johannesburg.


 

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Sydafrika

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 21 träffar.

Laddar...